Navigáció átugrása

Új menetrend Nyíregyházán május 1-jétől

2020. április 28.

2020. május 1-jétől átmeneti buszmenetrend lép életbe Nyíregyházán.

Részletes menetrendek és térkép: www.volanbusz.hu/nyiregyhaza

A változások részletesen

1, 1A – a Vásártér zárva tartása alatt nem közlekednek. Amennyiben a Vásártér megnyitására sor kerül, az 1A autóbusz közlekedésével biztosított lesz a kiszolgálása.

2, 2Y – a Csárda utcai és az Alma utcai végállomást az új 2/2Y autóbusz szolgálja ki, mindig először Alma utcai, majd Csárda utcai betéréssel, és folyamatosan hangoltan közlekedik a H32-essel.

3 – változatlan útvonalon közlekedik, de bizonyos időpontokban 3/24 jelzéssel Kistelekiszőlőn át jár. A 3/24-es járatok reggel az Autóbusz-állomás, délután Rozsrét felé térnek be Kistelekiszőlőre.

4, 4Y – az autóbuszok közös vonalon szolgálják ki Oros városrészt, körjáratként a Temető és a Fő út érintésével, 4/4Y jelzéssel. Az önálló 4-es autóbuszok a 4/4Y mellett csak csúcsidőben és önállóan az esti órákban közlekednek.

5, 5A – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekednek.

6 – meghosszabbított útvonalon, Örökösföld – Vasútállomás – Nyírszőlős között közlekednek 6/10 és 6/10J jelzéssel. Az önálló 6-os autóbuszok a 6/10 mellett csak hajnalban és késő este közlekednek.

7 – a 18-as és a 18A járatokkal összevontan, a Vasútállomás – Jósaváros – TESCO – Örökösföld útvonalon közlekedik 7/18 jelzéssel, így a Tesco és Örökösföld közötti kapcsolat mindennap elérhetővé válik. Az önálló 7-es autóbusz csak reggel, este és a TESCO zárva tartása idején közlekedik.

8, 8A – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekednek.

11 – nem közlekedik, a Törzs utca a 23T autóbuszokkal érhető el folyamatosan.

12 – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekedik.

13 – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekedik.

14, 14F – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekednek. A 14F csak csúcsidőben jár.

15, 16 – nem közlekednek, helyettük az új, 96-os autóbusz közlekedik a Sóstói úti kórház – Jósaváros – Vasútállomás – Szarvas utca – Tünde utca – Ipari utca – Alma utca útvonalon, a műszakváltásokhoz igazodva.

17, 17T – a 17-es autóbuszok helyett a Kállói úton át közlekedő, a kórházat jobban elérő 17K autóbusszal lehet utazni módosuló menetrend szerint. A 17K és a 23T autóbuszok minden időszakban összehangoltan közlekednek. A 17T helyett a Törzs utcán a 23T autóbuszok közlekednek.

18, 18A – a 7-es autóbuszvonallal összevontan, a Vasútállomás – Jósaváros – TESCO – Örökösföld útvonalon közlekedik 7/18 jelzéssel, így a TESCO és Örökösföld közötti kapcsolat minden nap elérhetővé válik. A 18A autóbuszok nem közlekednek.

19 – nem közlekedik, helyette a hosszabb útvonalon közlekedő, új, 94-es számú járatokkal lehet utazni a Jósaváros – Sóstói úti kórház – Michelin útvonalon, a műszakváltásokhoz igazodva.

23, 23G – a 23-as autóbusz a Szalag utca helyett a Törzs utcán át jár 23T jelzéssel. A 23G autóbuszt az új, 95-ös váltja fel, mely Örökösföld és a Michelin között közlekedik a Vasútállomás és az Autóbusz-állomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva. A 17K és a 23T autóbuszok minden időszakban összehangoltan közlekednek.

24 – nem közlekedik, helyette a 3-as autóbuszok egy része közlekedik Kistelekiszőlőn át 3/24 jelzéssel.

H31 – változatlan útvonalon, változatlan menetrend szerint közlekedik.

H31X – nem közlekedik, helyette meghosszabbított útvonalon a 90-es autóbusz jár a Sóstói úti kórház és az Ipari Park, Electrolux között, Jósaváros, az Autóbusz-állomás és a Vasútállomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva.

H31Y – nem közlekedik, helyette meghosszabbított útvonalon a 91-es autóbusz jár Örökösföld és az Ipari Park, Electrolux között, az Autóbusz-állomás és a Szarvas utca érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva.

H32 – változatlan útvonalon, új menetrend szerint közlekedik, a 2/2Y autóbuszokkal hangolva.

H33 – nem közlekedik.

H35 – változatlan útvonalon, változatlan menetrend szerint közlekedik.

40 – változatlan útvonalon, változatlan menetrend szerint közlekedik.

H40 – változatlan útvonalon, kismértékben módosított menetrend szerint közlekedik.

H40L – nem közlekedik, helyette a 92-es és 93-as autóbuszok járnak. A 92-es a Sóstói úti kórház – Jósaváros – Autóbusz-állomás – LEGO, a 93-as Örökösföld – Vasútállomás – Autóbusz-állomás – LEGO útvonalon közlekedik, a műszakváltásokhoz igazodva.

 

Könnyebb eljutás a munkahelyekre az új, kilencvenes járatokkal:

A foglalkoztatók igényeinek felmérése alapján a járatok jobban fognak igazodni a műszakkezdésekhez és -végzésekhez. Megkönnyítendő a munkába járást és az onnan hazajutást, ezen túl a nagy munkahelyek a belvároson át Jósavárosból és Örökösföldről is elérhetőek lesznek, így nincs szükség az Autóbusz-állomáson átszállásra, de a járatok továbbra is érinteni fogják. Fontos tudnivaló, hogy a jelenleginél több időpontban indulnak autóbuszok, szélesebb igényt kiszolgálva.

90 – Sóstói úti kórház és az Ipari Park, Electrolux között közlekedik Jósaváros, az Autóbusz-állomás és a Vasútállomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a H31X meghosszabbításaként.

91 – Örökösföld és az Ipari Park, Electrolux között közlekedik az Autóbusz-állomás és a Szarvas utca érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a H31Y meghosszabbításaként.

92 – Sóstói úti kórház és a LEGO között közlekedik Jósaváros és az Autóbusz-állomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a H40L meghosszabbításaként.

93 – Örökösföld és a LEGO között közlekedik a Vasútállomás és az Autóbusz-állomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a H40L meghosszabbításaként.

94 – Jósavárosi piac és a Michelin között közlekedik Jósaváros és a Sóstói úti kórház érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a 19-es meghosszabbításaként.

95 – Örökösföld és a Michelin között közlekedik a Vasútállomás és az Autóbusz-állomás érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a 23G helyett.

96 – Sóstói úti kórház és az Alma utca között közlekedik Jósaváros – Vasútállomás – Szarvas utca – Tünde utca – Ipari utca érintésével, a műszakváltásokhoz igazodva, a 15-ös és a 16-os autóbuszok helyett.

 

Sűrített járatok az érettségi idejére

A tervek szerint a bevezetés utáni időszakban újra utasszámlálásra kerül sor, így felülvizsgálható a most bevezetésre kerülő menetrend. De addig is a szolgáltató Volánbusz Zrt. nagyobb forgalmi tartalékot biztosít a rendszerben, így ha a tervekkel ellentétben valahol túlzsúfoltság lépne fel, azonnal be tudnak majd avatkozni. Az érettségi vizsgák idejére, a most meghirdetett menetrenden felül, külön időpontokban is indít járatokat a szolgáltató, melyről hamarosan a www.volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon naprakészen tájékozódhatnak.

 

Vonzóbb, ütemes menetrend

Az átmeneti menetrend már úgy készült el, hogy ütemes és ezáltal könnyen megjegyezhető legyen. Az autóbuszok a legtöbb belterületi viszonylaton ütemesen, azaz óránként ismétlődő indulási időpontokban közlekednek. A csúcsidőben kismértékben sűrűbben, azon kívül ritkább követéssel. A város számos pontján biztosított lesz az átszállás, főleg a kisebb forgalmú időszakokban, ritkább követés esetén. E csatlakozásokat külön is feltüntetjük.

 

Összehangolt közlekedés

A részben azonos útvonalon közlekedő autóbuszok hangolása is megvalósul, így rövidebb és kiszámíthatóbb várakozási idők lesznek a közös szakaszok megállóhelyein.

Hangoltan közlekednek az autóbuszjáratok.

 • 5-ös, 12-es autóbuszok Sóstói úti kórház és Jósavárosi piac között.
 • 5-ös, 6/10 és 17K járatok Örökösföldről a Család és Szalag utcai vonalszakaszon.
 • 2/2Y és H32 járatok között a Kállói úton.
 • 17K és 23T járatok között Örökösföld és a Kertváros között.

 

Átszállási kapcsolatok, csatlakozások    

Az új, közvetlen kapcsolatok mellett fontos szerephez jutnak a tervezhető átszállások is, melyekhez menetrendben biztosított csatlakozások segítik az utazást:

 • 5-ös és 14-es autóbuszok között.
 • 13-as és 17K autóbuszok között.
 • 12-es és a 7/18-as autóbuszok között.
 • 3-as és 6/10-es autóbuszok között.

Garantált csatlakozások ezen felül még:

 • 2/2Y és 13-as buszok között az Alma utca, iskola végállomáson.
 • Műszakos járatokhoz kapcsolódó indulások a Vasútállomáson.
 • A nap utolsó átszállási lehetőségei a Vasútállomáson, Jósavárosban, a Kodály Zoltán Általános Iskola, a Búza tér és a Sóstói úti kórház megállóhelyeken.

 

Mire kell figyelni?

A közlekedést új, színes hálózati térkép segíti, mellyel könnyebb lesz a tájékozódás. Az autóbuszokon kérjük, figyeljék a kijelzőt, illetve a járművezető tájékoztatását, hogy garantáltan az Önök úti célja szempontjából megfelelő járatra szálljanak fel.

Jelentős könnyebbség a belterületi és a H32-es járatoknál, hogy ezentúl a megállóhelyeken található menetrendek az adott megállóból történő indulást jelzik, így nem kell a végállomásról való induláshoz hozzáadni a megálló eléréséhez szükséges időt. Az új arculatnak megfelelően a menetrendi lapok külön oszlopban tartalmazzák a munkanapi, a szabadnapi (szombati) és a munkaszüneti napi menetrendeket, így könnyebb lesz az áttekintés. 

A megszokottól eltérő viszonylati kijelzőkkel találkozhatnak az autóbuszokon, jellemzően csak a célállomás, illetve az érintett főbb útvonalpontok kerülnek kijelzésre.

A vakok és gyengénlátók által is használt AppCorner applikációban a menetrend aktualizálásra került.

 

A díjszabás változásai

A járvány alatti átmeneti időszakban a külterületi díjszabás csak a H-s jelzésű járatok esetén marad meg. A kilencvenes jelzésű autóbuszok belterületi díjszabással vehetők igénybe.

 

Honnan tájékozódhat?

Amennyiben kérdése van, tájékozódni szeretne, az alábbi elérhetőségeken a Volánbusz Zrt. munkatársai készségesen segítik Önöket:

Információ: 42/598-177  (naponta 0–24 óra)

Autóbusz-állomás, Petőfi tér: 42/598-180 (naponta 0–24 óra)

Forgalomirányító helyek:

Örökösföld: 42/455-035 (6.30–16.30 hétfőtől péntekig), (8.00–16.00 óra szombat és munkaszüneti nap)

Vasútállomás: 42/311-027 (5.00–21.00 óra naponta)

 

Friss menetrendi, forgalmi információk: facebook.com/volaninform

Nyíregyháza város hivatalos honlapján: www.nyiregyhaza.hu