Navigáció átugrása

Szeged – szeptember 15-étől kötelező a maszk viselése a helyi járatokon

2020. szeptember 16.

Szeged helyi közösségi közlekedés járműveiről a forgalmi- és utasellenőrök kizárják (leszállítják) az utazásból a maszk nélkül utazókat 2020. szeptember 15-től.

A Szeged helyi közösségi közlekedési járatokon minden utasnak (kivétel a hatodik élet évét be nem töltött kiskorú) kötelező a száj és orr eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel1.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. arra kéri a tisztelt utasokat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a Szeged helyi közösségi közlekedés járatait.

  • A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. forgalmi- és utasellenőrei azokat, az utasokat, akik nem előírásszerűen viselik a maszkot, felszólítják a maszk előírásszerű használatára.  Az utazásból kizárásra kerülnek azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat.
  • A Volánbusz Zrt. és a Szegedi Közlekedési Kft. járművezetői kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget.
  • Ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást, a forgalmi- és utasellenőr vagy a járművezető rendőri intézkedést kér a helyzet kezelésére. A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

1. A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020.(VI.17.) Kormányrendelet 1. Védelmi intézkedések 1.§ (1) bekezdésének a) pontja értelmében.