Navigáció átugrása

Új menetrendek, vasúti közlekedéshez igazított Volánbusz-járatok Mezőkövesd térségében

2020. november 26.

2020. december 13-tól Mezőkövesd térségében, elsősorban az Eger–Mezőkövesd–Tiszaújváros–Nyíregyháza, Mezőkövesd–Eger, Mezőkövesd–Bükkábrány–Emőd–Nyékládháza–Miskolc, Mezőkövesd–Mezőkeresztes–Gelej–Mezőcsát, Kács–Tibolddaróc–Bükkábrány, Sály–Bükkábrány autóbuszvonalak által érintett települések számára új menetrendet vezetünk be a vasúti szolgáltatással összehangolt formában, mellyel célunk a közösségi közlekedés versenyképességének javítása.

Mezőkövesden részben az InterCity, részben a személyvonatokhoz hangolt autóbuszmenetrendekkel, valamint a nagyobb forgalmú vonalakon az esti és hétvégi időszakban több járat közlekedtetésével javítjuk a térségben élők mobilitási lehetőségeit.  

  

A változásokról részletesen:  

Eger – Mezőkövesd – Tiszaújváros – Nyíregyháza autóbuszvonal által érintett településeket kiszolgáló autóbusz-járatok menetrendjében az alábbi változások, fejlesztések történnek: 

 • Nyíregyháza és Eger között kétóránként indtunk autóbuszjáratokat Tiszaújváros és Mezőkövesd között az M3-as autópályán, Mezőkövesden csatlakozást biztosítva a Budapest felé közlekedő InterCity vonatokra, ezáltal Tiszavasvári, Polgár, Tiszaújváros, Hajdúnánás térségéből a főváros felé - az eddigi napi egy pár közvetlen autóbuszjárat helyett - egy lényegesen attraktívabb és minden eddiginél gyorsabb és gyakoribb eljutási lehetőségeket biztosító menetrendi kínálatot alakítunk ki.  
 • Az InterCity vonatokhoz csatlakozó autóbuszok a vonatok esetleges késése esetén is akár 30 percet várakoznak annak érdekében, hogy az átszálló utasok számára ne okozzon egy eseti csatlakozásmulasztás kényelmetlenséget. 
 • Az új menetrendnek köszönhetően a fővárosból naponta kétóránként Tiszaújváros már kevesebb mint 2,5 óra, Polgár alig több mint 2,5 óra alatt egy átszállással elérhető lesz. 
 • A Polgár - Tiszaújváros - Mezőcsát - Mezőkövesd - Budapest útvonalon közlekedő autóbuszjárat csak Tiszaújváros és Mezőkövesd között, a Mezőcsát – Tiszaújváros – Tiszavasvári – Nyíregyháza viszonylatú autóbuszjárat csak Mezőcsát és Tiszaújváros között közlekedik.
 • Az Eger és Nyíregyháza között kétóránként közlekedő autóbuszjáratok amellett, hogy vasúti csatlakozást biztosítanak a főváros felé, Mezőkövesd város számára egész nap rendszeres és gyors összeköttetést nyújtanak Tiszaújvárossal, Polgárral, Tiszavasvárival, Hajdúnánással és Nyíregyházával is. 

Mezőkövesd – Eger autóbuszvonal által érintett településeket kiszolgáló autóbusz-járatok menetrendjében az alábbi változások, fejlesztések történnek: 

 • A vonalon továbbra is a jelenlegivel megegyező számú járat közlekedik majd munkanapokon, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint: a járatok Eger irányába reggel 10-15 percenként, napközben jellemzően óránként, délután 30 percenként, míg Egerből Mezőkövesd irányába a délutáni időszakban már 20 percenként indulnak. 
 • Újdonság, hogy a korábbiakhoz képest a járatok kétóránként Andornaktálya elkerülésével az M25-ös autóúton közlekednek, és Egerben az autóbusz-állomást a 25-ös számú út irányából érik el, így megállnak Eger, Tompa utca, Eger, Nagyváradi út, Eger, vasútállomás bej. út megállóhelyeken is, ezáltal a város ezen részén elhelyezkedő közintézmények és munkahelyek elérhetősége is kedvezőbbé válik. Eger Andornaktálya felőli része Mezőkövesdről továbbra is elérhető marad, így az új útvonalon közlekedő járatok a meglévő szolgáltatást bővítik. 

Eger – Mezőkövesd – Bükkábrány – Emőd – Miskolc autóbuszvonal által érintett településeket kiszolgáló autóbusz-járatok menetrendjében az alábbi változások, fejlesztések történnek: 

 • Eger és Miskolc között is új menetrendet vezetünk be: az autóbuszok egész nap kiszámíthatóan óránként indulnak, és valamennyi autóbuszjárat Mezőnyárád település érintésével közlekedik. Ezáltal Mezőnyárádról, Bükkábrányból, Vattáról, Emődről jelentősen javul Mezőkövesd, Miskolc és Eger elérhetősége. A járatok Egerből kétóránként Kerecsend–Kápolna–Gyöngyös–Budapest irányába közlekednek tovább, így a térségből kedvezőbbé válik a 3-as úton Egeren túl elhelyezkedő települések közvetlen elérhetősége is. 
 • A kora hajnali időszakban új járatot indítunk Mezőkövesdről Miskolcra a jelenleg Kácsról induló járat időbeli fekvésében, így az első járat már reggel 4:55-kor Miskolc, autóbusz-állomásra érkezik, ezzel biztosítva a Miskolc távolabbi részére utazók számára az eljutási lehetőséget Mezőkövesdről. Munkanapokon Kácsról 23 perccel később indul majd az autóbusz Miskolcra, hétvégén pedig a továbbiakban bükkábrányi átszállással lesz elérhető a megyeszékhely a hajnali órában. 
 • Bükkábrány és Miskolc között a Kácsról induló autóbusz indulási idejének módosításával új járat közlekedik a hajnali időszakban, amely Miskolcra 5:25-re érkezik, így Bükkábrány, Vatta, Emőd, településekről a délelőtti műszakban dolgozók már hajnali 4:55, 5:25 és 5:40-re érkező járatok közül választhatnak, ezzel is biztosítva a minél optimálisabb kiszolgálást Miskolc irányába.  
 • A Miskolc és Eger között óránként induló járatokat napközben szintén óránként, csúcsidőben 15-30 percenként további járatok is kiegészítik Miskolc és Emőd között, ezáltal napközben jellemzően 15-45, a délutáni időszakban már 15 percenként indulnak autóbuszok a két város között, korszerű elővárosi színvonalú kiszolgálást biztosítva Miskolcról Emőd, Vatta, Bükkábrány, Mezőkövesd, illetve a csatlakozó járatok révén a környező települések számára. 
 • A jelenleginél lényegesen több autóbuszjárat közlekedik Miskolcról Emőd, autóbusz-fordulóhoz: munkanapokon óránként, hétvégén kétóránként biztosítjuk a település északi részének közvetlen elérését a megyeszékhely felől, javítva ezáltal Emőd település kiszolgálását, mivel a változtatásnak köszönhetően Emőd, Orvosi rendelő, Emőd, Autóbusz-váróterem és Emőd, Autóbusz-forduló megállóhelyek munkanapokon a jelenlegi 12 helyett 21, hétvégén 6 helyett 9 járattal válnak elérhetővé. 
 • Munkanapokon 2 járat Miskolc–Emőd felől egészen Bükkaranyosig közlekedik, ezzel biztosítva a bükkaranyosi lakosok számára az emődi kormányablak autóbuszos elérhetőségét. 
 • Miskolcról a jelenlegi kettő helyett már három (reggel Miskolc felé egy, délután Miskolc felől kettő) közvetlen járat közlekedik Mezőkeresztesre, Mezőnagymihályra és Gelejre, így a Miskolcon dolgozó és tanuló utasaink a délutáni időszakban hazautazásukhoz több közvetlen járat közül választhatnak.   
 • Az Eger és Miskolc között Bükkábrány érintésével közlekedő járatok menetrendjét összehangoltuk a Bükkábrányból Kács és Sály irányába induló járatokkal, így Sályról, Kácsról, Tibolddarócról egész nap rendszeresen, néhány perces csatlakozási idővel, a jelenleginél gyakrabban lesz elérhető egyetlen átszállással Eger, Mezőkövesd és Miskolc, így nagymértékben javul a településekről a környező városok elérhetősége.  
 • Miskolcról a délutáni időszakban induló távolsági járatokat (Miskolc– Kecskemét és Miskolc – Szeged) is illesztettük a Miskolc és Mezőkövesd között kialakított új menetrendhez, így délután 13:45 és 16:45 között már 30 percenként indulnak az útvonalon gyorsjáratok. A Miskolcról Szegedre induló járatot - a jelenlegitől eltérően - a jövőben már többek között Miskolcról Emődig, Vattáig, Bükkábrányig utazók is igénybe vehetik. 
 • Több járat közlekedik Miskolc, Déli ipari parkhoz, így a 4 műszakos munkarend kiszolgálását minden nap biztosítjuk a létesítményben. 

Mezőkövesd – Mezőkeresztes – Gelej – Mezőcsát(–Tiszaújváros) autóbuszvonal által érintett településeket kiszolgáló autóbusz-járatok menetrendjében az alábbi változások, fejlesztések történnek: 

 • Mezőkövesd és Mezőcsát között új menetrendet vezetünk be: az autóbuszok délelőtt kétóránként, az azon kívüli időszakban egész nap legalább óránként, vagy még gyakrabban indulnak. A járatok kétóránként Mezőkövesd, Vasútállomásig, illetve vasútállomástól közlekednek, és csatlakoznak a Mezőkövesd és Budapest között közlekedő InterCity vonatokhoz, ezáltal jellemzően 15 perces átszállási idővel a fővárosból Mezőnyárád menetrend szerint 2 óra 8 perc, Mezőkeresztes 2 óra 14 perc, Mezőnagymihály 2 óra 22 perc, Gelej 2 óra 28 perc, Mezőcsát 2 óra 44 perc alatt munkanapokon 2 óránként összesen 7, hétvégén 6 alkalommal egyetlen átszállással InterCity vonatokkal is elérhetővé válik. 
 • A Mezőkövesd, Vasútállomásról induló és Mezőcsát felé közlekedő járatok munkanapokon 4 alkalommal Tiszaújváros irányába közlekednek tovább, ezáltal Hejőkürt, Oszlár és Tiszapalkonya fővárosi kapcsolata is javul. 
 • A Mezőkövesdről Mezőcsát felé jellemzően óránként induló autóbuszjáratok az InterCity vonatok mellett csatlakozást biztosítanak 
  • Mezőkövesd, Autóbusz-állomáson az Eger felé induló és az onnan érkező autóbuszokhoz, ezáltal Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Gelej és Mezőcsát településekről Eger egész nap egyenletesen óránként egyetlen mezőkövesdi átszállással válik elérhetővé. 
  • Mezőnyárád, Temető megállóhelyen a Mezőkövesd és Mezőcsát, valamint az Eger–Mezőkövesd és Miskolc között közlekedő gyorsjáratok is csatlakoznak egymáshoz, ezáltal Mezőkeresztes, Mezőnagymihály és Gelej településekről Mezőnyárád, Temető megállóhelyen is biztosítunk átszállást Miskolc felé és felől, melynek köszönhetően a térségből a megyeszékhely – a napi 3 közvetlen járat mellett – egész nap egyenletesen óránként 3-4 perces csatlakozással is elérhető lesz. 
 • A reggeli és a délutáni időszakban Mezőcsátról Gelejről, Mezőnagymihályról, Mezőkeresztesről új időpontban közlekedtetünk közvetlen autóbuszjáratot Egerbe, így a jelenlegi 8:55-kor Egerbe érkező járat helyett már 7:12-kor érkezik autóbusz a térségből a hevesi megyeszékhelyre, a délutáni időszakban pedig 17:30 helyett 14:50-kor indítunk közvetlen autóbuszjáratot Mezőcsát irányába. A módosításnak köszönhetően az érintett településekről Egerbe ingázó utasaink számára lényegesen kedvezőbb kiszolgálást tudunk biztosítani, mivel átszállás nélkül tudnak reggel 8 óra előtt a hevesi megyeszékhelyre utazni. 
 • Mezőkeresztes-Mezőnyárád, Vasútállomáson a továbbiakban is biztosítjuk a csatlakozásokat a Miskolc és Füzesabony között közlekedő személyvonatokhoz. Az autóbuszjáratok Mezőkeresztes-Mezőnyárád, Vasútállomásról Mezőkeresztes irányába napközben kétóránként, 12 és 20 óra között óránként indulnak, reggel a vasútállomás irányába pedig jellemzően 30-60 percenként közlekednek munkanapokon. Új elem, hogy a vasúthoz csatlakozást biztosító járatok elsősorban már nem csak Mezőkeresztes települést szolgálják ki, hanem rendszeresen Mezőnagymihály érintésével Gelejig közlekednek, így a településekről is javul a borsodi megyeszékhely, valamint Füzesabony térségének elérhetősége vasúton. 

Kács – Bükkábrány – Mezőnyárád – Mezőkövesd autóbuszvonal által érintett településeket kiszolgáló autóbusz-járatok menetrendjében az alábbi változások, fejlesztések történnek: 

 • A Kács – Tibolddaróc – Bükkábrány autóbuszvonalon közlekedő járatok menetrendje is jelentősen változik: a járatok a Miskolc és Eger között közlekedő járatokkal összehangolt menetrend szerint közlekednek, így Bükkábrányban Mezőkövesd – Eger és Miskolc felé kedvező csatlakozási idővel átszállási lehetőséget biztosítunk a járatok között, javítva ezzel a környező városok elérhetőségét. 
 • A jelenleginél több, munkanapokon már 16, hétvégén 10 járat közlekedik Kács és Bükkábrány között, javítva ezzel Kács és Tibolddaróc települések közösségi közlekedési kiszolgálását. A több járatnak köszönhetően Kácsról és Tibolddarócról bükkábrányi átszállással a reggeli időszakban már 7:15, 7:45 és 8:15-re is biztosítjuk az érkezést Miskolcra. 
 • A délutáni időszakban 14:38 és 20:38 között óránként indulnak a járatok Bükkábrányból Kács felé, így a Mezőkövesdre, Egerbe és Miskolcra ingázók számára egész délután egyenletesen óránként biztosítjuk az utazási lehetőséget. 

Sály–Bükkábrány – Mezőnyárád – Mezőkövesd autóbuszvonal által érintett településeket kiszolgáló autóbusz-járatok menetrendjében az alábbi változások, fejlesztések történnek. 

 • A Sály – Bükkábrány autóbuszvonalon közlekedő járatok menetrendje is jelentősen változik: az autóbuszjáratok a Miskolc és Mezőkövesd – Eger között közlekedő járatokkal összehangolt menetrend szerint, napközben egyenletesen 2 óránként indulnak, így Bükkábrányban Mezőkövesd–Eger és Miskolc felé kedvező csatlakozási idővel biztosítjuk a járatok közötti átszállási lehetőséget, javítva ezzel a környező városok elérhetőségét. 
 • A jelenleginél több, munkanapokon már 11, hétvégén 8 járat közlekedik Sály és Bükkábrány között, javítva ezzel Sály település közösségi közlekedési kiszolgálását. 
 • Munkanapokon a délutáni időszakban a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint, bővebb üzemidővel biztosítjuk a település elérését Miskolc felől: a Miskolc, autóbusz-állomásról 12:45, 14:45, 16:45, 18:45 és már a 20:45-kor induló járatoktól is csatlakozás biztosítunk Sály irányába. 

Bükkábrány–Mezőnyárád–Mezőkeresztes-Mezőnyárád, Vasútállomás viszonylat által érintett településeket kiszolgáló autóbusz-járatok menetrendjében az alábbi változások, fejlesztések történnek. 

A térség településeiről (Kács, Tibolddaróc, Sály, Emőd, Vatta, Bükkábrány, Mezőnyárád, Mályi, Nyékládháza) jellemzően egy bükkábrányi átszállással, munkanapokon legalább kétóránként, hétvégén 2, illetve 3 óránként biztosítjuk Mezőkeresztes-Mezőnyárád, vasútállomáson a Miskolc és Füzesabony között közlekedő személyvonatokra a csatlakozást, melyekkel további füzesabonyi átszállással többek között Vámosgyörk, Hatvan, Gödöllő és Budapest is egész nap kedvezően elérhetővé válik, ezzel is erősítve az érintett települések távolsági kapcsolatait.  

A Bükkábrány és Mezőkeresztes-Mezőnyárád, vasútállomás között közlekedő járatok közvetlenül Sályról, vagy Kácsról indulnak, és minden esetben csatlakoznak a  

 • a Kács–Tibolddaróc, 
 • Sály, 
 • Miskolc–Mályi–Nyékládháza–Emőd–Vatta felől és felé közlekedő autóbuszjáratokhoz. 

Mezőkövesd–Szentistván, Mezőkövesd–Szomolya, Mezőkövesd–Tard–Cserépváralja, Mezőkövesd–Bogács–Bükkzsérc, Mezőkövesd–Borsodivánka–Ároktő–Mezőcsát, Mezőcsát-Tiszakeszi autóbuszvonalak által érintett településeket kiszolgáló autóbusz-járatok menetrendjében az alábbi változások, fejlesztések történnek. 

 • A fenti autóbuszvonalakon közlekedő járatok menetrendjét kismértékben módosítjuk annak érdekében, hogy Mezőkövesden a járatok egy része csatlakozást biztosítson az InterCity és személyvonatokra, valamint az Eger felől érkező és oda induló autóbuszjáratokra, továbbá Mezőcsáton a Miskolc és Tiszaújváros irányából érkező autóbuszjáratokhoz. 
 • A módosításoknak köszönhetően a csatlakozásokon túlmenően egyenletes indulási időpontok, azonos megállóhelykiosztás, egységes menetidő kerül kialakításra a vonalakon a kedvezőbb áttekinthetőség érdekében. 

A térségben a változásban érintett autóbuszjáratokat a könnyebb és egyszerűbb utastájékoztatás érdekében 4 jegyű viszonylatszámokkal is ellátjuk decembertől, és a járatok viszonylatjelzőin is megjelenek, így könnyebben azonosíthatóvá válnak az eltérő útvonalon közlekedő autóbuszok. 

Az étintett járatok:

1057 Budapest – Mezőkövesd – Mezőcsát – Tiszaújváros – Polgár 
 
1341 Eger – Mezőkövesd – Tiszaújváros – Nyíregyháza
 
1377 Miskolc – Mezőkövesd – Tiszafüred – Szolnok
 
1380 Miskolc – Mezőkövesd – Eger
 
1426 Nyíregyháza – Mezőkövesd – Eger
 
3746 Miskolc – Mezőkövesd – Bogács
 
3749 Miskolc – Bükkábrány – Mezőkövesd
 
4001 Mezőkövesd – Tard – Cserépváralja
 
4005 Mezőkövesd – Mezőkeresztes – Mezőnyárád, vasútállomás – Bükkábrány
 
4006 Mezőkövesd – Mezőkeresztes – Mezőnyárád, vasútállomás – Sály, Latorpuszta
 
4007 Mezőkövesd – Mezőkeresztes – Mezőnyárád, vasútállomás – Kács
 
4008 Mezőkövesd – Mezőkeresztes – Tiszaújváros
 
4009 Tiszaújváros – Mezőcsát – Mezőkeresztes – Mezőkövesd
 
4010 Mezőkövesd – Négyes – Tiszadorogma – Mezőcsát
 
4014 Eger – Maklár – Füzesabony – Mezőkövesd
 
4015 Eger – Mezőkövesd
 
4016 Mezőkövesd – Szomolya
 
4017 Mezőkövesd – Szentistván
 
4018 Eger – Mezőkövesd – Szentistván
 
4019 Mezőkövesd – Szentistván – Mezőkeresztes – Miskolc
 
4021 Eger – Mezőkövesd – Mezőkeresztes – Mezőcsát
 
4023 Mezőkövesd – Cserépfalu – Bükkzsérc
 
4027 Mezőkövesd – Bükkábrány – Gelej
 
4030 Mezőkövesd – Mezőkeresztes – Gelej – Mezőcsát
 
4157 Ózd – Eger – Mezőkövesd