Navigáció átugrása

Nagy befogadóképességű járművekkel erősít a Volánbusz

2020. január 21.

Új autóbuszok vásárlásáról szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. és a Volvo Hungária Kft. A beszerzésnek köszönhetően várhatóan májustól 15 új, nagy befogadóképességű, háromtengelyes, alacsony belépésű autóbusz áll forgalomba a 2019 októbere óta országosan, hatékonyabb, integrált rendszerben működő közlekedési vállalat kötelékében. A Volánbusz kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A járműbeszerzésről szóló szerződést 2020. január 21-én írta alá a Volánbusz Zrt. részéről Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, a Volvo Hungária Kft. képviseletében pedig Illés Viktor Dávid és Mariola Wdowik ügyvezetők. A megállapodás értelmében a Volánbusz közel 1,2 milliárd forint értékben vásárol 15 darab hosszú szóló – nem csuklós – járművet; a Volvo 8900 típusú új autóbuszok a nagy forgalmú elővárosi és regionális vonalakon fognak közlekedni.

Az 53 ülőhelyes járművek alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak, így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Az új autóbuszokat környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, WIFI-vel és üléspáronként 1-1 USB-csatlakozási lehetőséggel szerelték fel. Az alumíniumból és acélból készített karosszéria kis tömegének köszönhetően a Volvo 8900 üzemeltetése a szokottnál gazdaságosabb és környezetkímélőbb. A szervizelés és a karbantartás az átadást követő 24 hónapban a Volánbusznál nem jár költséggel, ezeket a kiadási tételeket a nyertes ajánlat magában foglalja.
 
A Volánbusz 2019 és 2022 között összesen 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. A járműállomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés elérése és Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. A vállalat tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.
 
A képen Dávid Ilona, Illés Viktor Dávid és Mariola Wdowik látható.
 
Volánbusz Zrt.