Nemcsak szolgáltatóként, de munkáltatóként is helytállt a Volánbusz a járványhelyzetben

2020. június 3.

Áprilisban és májusban összesen 280 új munkavállaló csatlakozott a Volánbuszhoz, az autóbusz-vezetők létszáma 166 fővel emelkedett. A veszélyhelyzet időszakában számos vállalat kényszerült munkatársai egy részének elbocsátására, az állami közlekedési társaság azonban meglévő kollégái mellett újabbak számára is biztosítja a stabil munkahelyet, ezáltal a családok megélhetését.

A Volánbusz a munkavállalók létszámát tekintve Magyarország harmadik legnagyobb állami vállalata. A munkahelyek megőrzése a járványhelyzetben is a társaság kiemelt célkitűzései között szerepelt. Mivel a járatkapacitás a tanszüneti menetrendre történő átállással csak minimálisan, mintegy 10 százalékkal csökkent, a személyszállítási közszolgáltatási feladatok ellátása során a Volánbusz valamennyi munkatársára szükség volt. Elbocsátás tehát nem történt, sőt folyamatosan zajlott az új kollégák felvétele.
A biztonságos munkavégzést számos intézkedés segítette: a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a járműveket és a létesítményeket rendszeresen fertőtlenítették, az utasokkal kapcsolatba kerülő munkatársakat pedig a szükséges védőeszközökkel, fertőtlenítőszerekkel látták el. Azon irodai dolgozók számára, akik feladataikat otthonról is el tudták látni, lehetővé tették a home office-rendszerben való munkavégzést.

A munkahelyek megtartása és bővítése mellett a társaság végrehajtotta a 2020-as bérmegállapodásban foglalt vállalásait is, így átlagosan 10 százalékkal emelte a béreket. Nehéz helyzetbe került munkavállalóit AZ EMBERÉRT Alapítványon keresztül segíti a közlekedési társaság: támogatást nyújt számukra, ha a járványhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságra kényszerülnek, ha a velük egy háztartásban élők elveszítik munkahelyüket vagy jövedelmük jelentősen csökken. A kollégák akkor is számíthatnak az alapítványra, ha gyermekeik oktatásához digitális eszközökre van szükségük, ha betegség miatt kieső jövedelmet kell pótolni, valamint házas- vagy élettársuk halála esetén is.
A Volánbusz jelenleg 19 066 munkavállaló számára nyújt stabil hátteret. A 2019 októbere óta országos szolgáltatóként működő társaság – az utaskiszolgálás színvonalának folyamatos fejlesztése mellett – a jövőben is arra törekszik, hogy munkatársai biztonságban, megbecsülve, folyamatosan javuló körülmények között végezhessék feladataikat.