Változás a Közlekedési Mobiljegyek ellenőrzésében: QR kód leolvasásával lesz igazolható az utazási jogosultság a Volánbusz járatain

2020. július 6.

2020. augusztus 1-jétől a Volánbusz valamennyi járatán gyorsabb és egyszerűbb lesz a Közlekedési Mobiljegy applikációban megváltott menetjegyek, bérletek ellenőrzésének módja, az erre szolgáló QR kód leolvasással. A kódot tartalmazó matricákat folyamatosan helyezik ki az autóbuszokra, így a szolgáltatás egyre több járaton válik elérhetővé a következő hetekben.

A közlekedési társaság QR kódot (azaz kétdimenziós pontkódot) tartalmazó matricákat helyez ki az autóbuszokra, amelyeket a Közlekedési Mobiljeggyel utazóknak le kell olvasniuk mobilkészülékükkel.

A menetjegy vagy bérlet már felszállás előtt érvényesíthető úgy, hogy az utas a jármű külső felületén, az első ajtó közelében elhelyezett matricán található QR kódot beolvassa az applikációban, majd az autóbusz-vezetőnek bemutatja a képernyőn megjelenő, mozgó ábrát tartalmazó jegyképet. Így a jegyellenőrzés csak egy pillanatot vesz igénybe a népszerű Közekedési Mobiljeggyel utazók esetében.

A pontkódos érvényesítés a Közlekedési Mobiljegy vásárlására szolgáló valamennyi applikációban (Nemzeti Mobilfizetési Zrt., Simple by OTP, VoxPay) elérhető funkció.  A beolvasás a menetjegynél látható „Kódbeolvasás felszálláshoz” gomb érintésével indítható. Ha az érvényesítés a felszállás előtt nem történt meg, a vezetőfülke mellett elhelyezett kód beolvasásával is van erre lehetőség.

A mobilalkalmazásban megváltott távolsági kiegészítő jegyet – ugyanezzel a módszerrel - szintén érvényesíteni kell, míg több jegy vagy bérlet bemutatása esetén a termékek léptetésével valamennyinél el kell indítani a kódleolvasás-funkciót és bemutatni az animált ábrát is tartalmazó jegyképet. Ellenőrzéskor fel kell mutatni az esetleges kedvezményekre jogosító eredeti igazolást/igazolványt, illetve azt az eredeti igazolványt is, amelynek a számát a bérlet vásárlásakor megadták.

A beolvasás után az applikáció már érvénytelennek tünteti fel a menetjegyet, így ugyanazon menetjegy többszöri leolvasása és illetéktelen felhasználása az érvényesítést követően már nem lehetséges. A Volánbusz szerződéses jegyellenőrei az utazás során tabletre telepített programmal ellenőrzik a Közlekedési Mobiljegyek és -bérletek érvényességét.

Azokon a járműveken, amelyekre még nem került fel a QR kódot tartalmazó matrica, továbbra is az autóbusz-vezető ellenőrzi az érvényességre vonatkozó adatokat a menetjegy vagy bérlet információs nézeténél.

A társaság továbbra is azt kéri, hogy aki teheti, elektronikus úton váltsa meg jegyét, bérletét. A Közlekedési Mobiljegy alkalmazásról az utasok a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján vagy a Volánbusz weboldalán tájékozódhatnak.

A képen az autóbusz oldalán lévő QR-kód látható.