Navigáció átugrása

A helyi közlekedésben is folytatódik a járműállomány fiatalítása: hat új csuklós autóbusz érkezett Zalaegerszegre

2020. augusztus 27.

Megérkezett Zalaegerszegre az a hat korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz, amely a megyeszékhely helyi közlekedésében frissíti a járműállományt. Az autóbuszok beszerzéséről a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. márciusban kötött megállapodást az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A Volánbusz továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával, az utazási komfort folyamatos növelésével egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára.

 

A közlekedési társaság az ország 70 településén látja el a helyi közlekedési közszolgáltatást, és arra törekszik, hogy magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtson a helyi közlekedés igénybe vevőinek is. A megrendelő önkormányzatokkal kialakított magas szintű szakmai kapcsolatok, a közös tervezés eredményeként egyre több fejlesztésre nyílik lehetőség, ami nagyban segíti az utasok elégedettségének növelését.

Zalaegerszeg helyi közlekedésében évente több mint 202 ezer autóbuszjárat – csaknem másfél millió hasznos kilométer teljesítmény mellett – mintegy 9,3 millió utast szállít. A Volánbusz folyamatos fejlesztésekkel igyekszik növelni a szolgáltatás színvonalát. 2020. április 1-jétől három helyi járati jegy- és bérletértékesítő automata bővítette az elérhető szolgáltatások körét, augusztus 27-től pedig hat új autóbusz frissíti a helyi járműállományt.

Az új generációs Mercedes-Benz Conecto G Next Generation típusú csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek, az akadálymentes kialakításnak köszönhetően kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

Az autóbuszok forgalomba állításának köszönhetően a 35 darabos zalaegerszegi helyi járműállomány jelenlegi, 15,25 éves átlagéletkora 11,83 évre csökken.

Az új járművek átadásán Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta: „Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata számára kiemelt cél az utazó közönség minél szélesebb körű kiszolgálása. A közösségi közlekedés sokaknak az életvitelhez nélkülözhetetlen utazások egyetlen lehetőségét jelenti, egyúttal a gépjárműhasználat megfelelő alternatíváját. A minél nívósabb, komfortosabb közösségi közlekedés érdekében városunk és a Volánbusz Zrt. esztendők óta konstruktív együttműködésre törekszik, és nagy örömünkre szolgál, hogy mostantól hat új, korszerű autóbusz is biztosítja a zalai megyeszékhely utasainak kényelmét.”

Vigh László, a Zala megyei 1. sz. választókerület országgyűlési képviselője, miniszteri biztos kiemelte: „Zalaegerszeg az épülő járműipari tesztpálya beruházás kapcsán is kiemelt helyen kezeli az innovatív megoldásokat. Nincs ez másképp a helyi közlekedésben sem. Ezért is örömteli, ha jövőbe mutató kezdeményezéseket támogathatunk, hiszen napjainkban a lakosság részéről is egyre nagyobb az igény a környezettudatos megoldások iránt.”

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese az eseményen hangsúlyozta: „A helyi közösségi közlekedési közszolgáltatás magas színvonalú ellátásához elengedhetetlen a hatékony és eredményes együttműködés az önkormányzatokkal. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatával is erre törekszünk, és összehangoltan végezzük a fejlesztéseket. Most hat új, korszerű, kényelmes és környezetkímélő csuklós autóbusszal frissítjük a helyi járműállományt, de bízunk benne, hogy az évi 9 millió 300 ezer helyi utasunk színvonalas kiszolgálása érdekében további új autóbuszok beszerzéséről születhet megállapodás a várossal.”

A most érkezett járművekkel együtt év végéig összesen 90 azonos típusú jármű áll forgalomba országszerte. A Volánbusz járműfiatalítási programjának részeként 2018 ősze és 2020 vége között 866 új vagy újszerű autóbusz növeli az utazási komfortot és a szolgáltatási színvonalat a helyi és a helyközi autóbusz-közlekedésben.

 

A képen a Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszok láthatók madártávlatból.

A képen a Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszok láthatók felsorakoztatva.

A képen a sajtótájékoztatón részvevők, valamint az autóbuszsofőrök az autóbuszaik mellett láthatók.

A képen a Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz belseje látható.

 

Volánbusz Zrt.