Navigáció átugrása

Együtt a Volánbusz és a Magyar Közút – nem csak az utakon

2021. május 19.

Nem mindennapi körülmények között, a martonvásári autópálya-mérnökségen írt alá együttműködési megállapodást 2021. május 18-án a Volánbusz és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A közszolgáltató társaságok közös munkájának célja, hogy segítse a közúti közlekedés biztonságosabbá tételét.

A Volánbusz és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mindennapjai egyaránt az országutakon zajlanak: munkatársaik – folyamatos jelenlétüknek köszönhetően – egész Magyarország közúti közlekedéséről naprakész információkkal rendelkeznek.
 
Ennek előnyeit szeretnék kihasználni a társaságok annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegyék az országos közúthálózaton zajló közlekedést, valamint a közlekedési információk cseréjével és a vállalatok közötti információáramlás rendjének szabályozásával hozzájáruljanak a forgalom zavartalanságának biztosításához. A partnerek hosszú távú együttműködésük keretében, diszpécserszolgálataikon keresztül forgalmi és útinformációkat biztosítanak egymás számára, és a napi munkavégzés operatív támogatásával teszik gyorsabbá a helyi és a helyközi közösségi közlekedés adatcseréjét. Egyeztetik a fejlesztési prioritásokat, támogatják a megállóhelyi programnak a Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) segítségével történő fejlesztéseit. Az útfelújítások, útellenőrzések adatcseréje, a kutatási és fejlesztési együttműködés, valamint a közlekedésbiztonság, a személyszállítási közszolgáltatás és az infrastruktúra fejlesztésének témakörében végzett kommunikációs programok is az együttműködés részét képezik. 
 
A megállapodást 2021. május 18-án a napi szintű végrehajtás jelképes helyszínén, a martonvásári autópálya-mérnökségen írta alá a közlekedési vállalat és a közútkezelő társaság. Az eseményen dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta: „Évente csaknem 670 millió utast szállítunk és autóbuszaink 455 millió kilométert tesznek meg. Feladataink teljesítése során csaknem 11 ezer járművezetőnk rója országunk és településeink útjait. Munkájuk végzéséhez, utasaink zökkenőmentes célba juttatásához folyamatosan szükségük van valós idejű információkra a közlekedés, a közutak, a forgalom állapotáról. Ezzel egyidejűleg ők maguk is kiváló forrásai ezeknek a híreknek, hiszen azonnal észlelik az eseményeket, fennakadásokat. A most aláírt együttműködés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy ezeket az előnyöket kölcsönösen kihasználjuk, az információigényeket minél hatékonyabban kielégítsük, és ebből a menetrend szerinti autóbuszokkal utazók, valamint a közúti közlekedés résztvevői egyaránt profitálhassanak. A szakmai együttműködések mellett társaságunk jármű-fiatalítási programja is szolgáltatásaink színvonalának emelését célozza: az elmúlt két évben érkezett 866 új és újszerű autóbusz után 2021-ben 1665 új jármű beszerzésére indítunk közbeszerzési eljárást. Ezek sikeres lebonyolítása esetén várhatóan közel 700 busz meg is érkezik még ebben az évben, 2022 végéig pedig teljes járműállományunk 40 százaléka megújul.”
 
Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: „Több évtizedes közös múltunk van, hiszen mióta létezik közösségi buszos közlekedés, azóta az útjaink szó szerint keresztezik egymást. A megállapodásunkkal nemcsak formálissá tesszük az eddigi partneri kapcsolatainkat, hanem egy teljesen új szintre is emeljük azokat. A hatékony információáramlással jelentős mértékben tudjuk egymás munkáját segíteni, amivel nemcsak a két vállalat, hanem a közlekedők is nyernek. Társaságunk számára különösen fontos, hogy a közösségi közlekedéshez elengedhetetlen infrastrukturális feltételeket biztosíthassuk, ebben pedig támogatónk és partnerünk a Kormány is, hiszen csak az elmúlt 10 évben 6000 kilométernyi utat újíthattunk fel, míg idén további 1000 kilométernyi szakasz teljes körű rendbetételére nyílt lehetőségünk. Ez pedig magasabb szolgáltatási szintet jelent a közösségi közlekedésben is.”
 
A képen dr. Pafféri Zoltán, Szilvai József Attila látható.
 
Volánbusz Zrt.
Magyar Közút Zrt.