Vas megyébe érkeznek elsőként az új MAN csuklós buszok

2021. június 8.

Elsőként Vas megyében, Sárváron és környékén állnak forgalomba a Volánbusz új, MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei. A három autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az új, magas komfortfokozatú járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok a helyközi elővárosi vonalakon.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkezik és kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű járművekkel elsőként Vas megyében találkozhatnak az utasok a Szombathely–Vép–Ikervár–Sárvár, a Sárvár–Nagysimonyi–Celldömölk, a Sárvár–Káld–Hosszúpereszteg–Bögöte és a Sárvár–Tompaládony–Bő–Bükfürdő–Csepreg, Szentgotthárd-Gasztony, Szentgotthárd-Zsidahegy/Ipari park, Szentgotthárd-Rábagyarmat-Rátót vonalon.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Ágh Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta: „Az elmúlt időszak kormányzati fejlesztései abba az irányba mutatnak, hogy Vas megye közlekedési feltételeit javítsuk. Ennek keretében a most forgalomba helyezett járművek azt a célt szolgálják, hogy a tömegközlekedés körülményei korszerűek és színvonalasak lehessenek.

Választókerületünkben több városba: Celldömölkre, Csepregre, Bükre, Sárvárra, Vépre valamint több kistelepülésre is minőségi körülmények között juthatunk el a Volán új buszai révén. Közös célunk továbbra is az, hogy legyen szó volánról, vasútról, vagy közútról folytassuk a megkezdett fejlesztéseket az itt élők érdekében, melynek olyan eredményei voltak már eddig is, mint az idén öt éves M86-os út. A Volán mostani átadása mellett a napokban kezdődött el a Szombathely-Kőszeg közötti vasútvonal korszerűsítése és javában zajlik a két város közti közút fejlesztés előkészítése. A cél tehát továbbra is az, hogy Vas megye lépésről-lépésre, minőségi módon megközelíthető és bejárható lehessen. Köszönet a Volánnak, hogy ma ez az állami cég is hozzájárult ehhez egy nagy értékű beszerzéssel.”

Kondora István, Sárvár polgármestere azt hangsúlyozta: a magas komfortfokozatú, korszerű autóbuszok, illetve az általuk nyújtott szolgáltatás jól illeszkedik ahhoz a törekvésükhöz, hogy Sárváron minden tekintetben „ötcsillagos várost építsenek”. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az új csuklós autóbuszokat sokan igénybe veszik majd, csökkentve ezzel az autóval közlekedők számát.

Ilyen nagyságrendű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál – mondta el Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „tavaly 90 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú, helyi járművel kezdődött el a Volánbusz csuklósjármű-állományának fiatalítása, ezek a buszok a budapesti agglomerációban, valamint Győr, Gyula, Székesfehérvár, Szombathely és Zalaegerszeg helyi közlekedésében teljesítenek szolgálatot. A mostani beszerzésnek is köszönhetően 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le a vállalat, aminek eredményeként a csuklósjármű-állomány egyharmada megújul, így a buszok átlagéletkora 15,5-ről várhatóan 9,5 évre csökken. A most érkezett három autóbusznak köszönhetően a Vas megyei helyközi járműállomány csuklós tagjainak 75 százaléka megújul, ezzel az érintett vonalakon éves szinten közel 1,5 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást a Volánbusz.”

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

A képen Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója látható.

A képen Dr. Pafféri Zoltán, Ágh Péter, valamint Kondora István látható.

A képen Dr. Pafféri Zoltán, Kondora István, valamint Ágh Péter látható.