Navigáció átugrása

Új, MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Jászapáti térségében

2021. június 22.

Június 22-től Jászapáti térségében is megkezdik szolgálatukat a Volánbusz új, MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei. A hat autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az új, magas komfortfokozatú járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok a helyközi elővárosi vonalakon.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkezik és kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal Jászberény-Nagykáta, Jászberény-Alattyán-Jászalsószentgyörgy, Jászberény-Jászszentandrás, Jászalsószentgyörgy-Jászapáti-Jászberény, Jászapáti-Jászberény, Jászberény-Jászfényszaru autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Pócs János, országgyűlési képviselő elmondta: „A Jászságba kiemelkedő összegű támogatás érkezett. Jelenleg három településen történik a bekötőút-, valamint a jászberényi elkerülő felújítása. A kormányprogram alappillére volt a munkahelyteremtés, az infrastruktúra megújítása, valamint ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy pont az I betűre a közlekedés biztonságának és komfortjának növelése hat új csuklós busszal. Az új járműveknek köszönhetően évente több mint 670 000 utas számára biztosít kényelmesebb utazást a Volánbusz.”

Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere hozzátette: „Számos lehetőség közül választhatunk, ha el szeretnénk jutni az ország egyik részéből a másikba. A Volánbusz szolgáltatásai kiemelkednek ezek közül, hiszen a közlekedési vállalat biztonságos, gyors, pontos érkezést biztosít utasai számára. Jászapáti városa is megteremti az ehhez szükséges feltételeket az autóbusz-állomás rendszeres felújításával és karbantartásával. Az új, csuklós autóbuszok több mint 100 utast tudnak szállítani egyidőben, amivel 25 autó közlekedését váltják ki, és alacsony károsanyag-kibocsátásuknak köszönhetően megóvják környezetünket unokáink, dédunokáink számára is.”

A Volánbusz számára kiemelt fontosságú a járműállomány fejlesztése – mondta el Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz folyamatosan fejleszti járműparkját és a vasúttal összehangolt menetrendi kínálatát. A most érkező környezetkímélő, kényelmes és korszerű járművek az elővárosi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelésével Jász-Nagykun-Szolnok megye csaknem 390 ezer fős lakosságát segítik a városok elérésében. A jászberényi telephelyen forgalomba álló 6 autóbusznak köszönhetően a Jászapáti térségében közlekedő helyközi járműállományon belül a csuklós kivitelűek 90 százaléka újul meg. A nagyvárosok megközelítését tehát korszerű, dízelüzemű, EURO6D környezetvédelmi besorolású autóbuszok teszik kényelmesebbé. A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. 2021-ben 1665 busz beszerzésére indítunk közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.”

A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz látható.

A képen Pócs János, országgyűlési képviselő látható, beszéde megtartása közben.

A képen Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere látható, beszéde megtartsa közben.

A képen Dr. Pafféri Zoltán, Pócs János, illetve Farkas Ferenc látható.

Volánbusz Zrt.