Navigáció átugrása

A Volánbusz négy új autóbuszt állított forgalomba Baranya vármegyében

2023. május 15.

Volvo B6SC-8900 típusú autóbuszokkal fiatalodott május közepén a Volánbusz Baranya vármegyei járműállománya, a négy új busz Mohácsról és Szigetvárról Pécsre közlekedik. Az érintett vonalakon évente csaknem 120 ezer utazást bonyolít a Volánbusz. Az új járműveken természetesen már országbérlettel és a megfelelő vármegyebérletekkel is lehet utazni.

A Volánbusz 2018 óta Baranya vármegye csaknem 300 darabos állományának jelentős részét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Eddig 50 új autóbusz érkezett a flottába, mely május közepén tovább frissült újabb négy dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel.

A nagy befogadóképességű, hosszított szóló kivitelű Volvo B6SC-8900 típusú buszok Mohácsról és Szigetvárról a vármegyeszékhelyre szállítják az utasokat.  Az érintett autóbusz-vonalakon évente 120 ezer utazásról gondoskodik a Volánbusz. Az új buszok nettó beszerzési értéke mintegy 340 millió forint.

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz az elmúlt öt évben, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Baranya vármegyében legutóbb 4 darab, a mostaniakhoz hasonló Volvo és 4 darab Credobus Inovell típusú autóbusz állt forgalomba, a legújabb járművekkel együtt pedig már összesen 54 új busz fiatalította a flottát. A vármegye helyközi állományának átlagéletkora 11,8 év.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a társaság 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Baranya vármegyében 170 helyközi és 27 helyi autóbuszvonalon, 497 autóbusz-vezetővel szállítja utasait.


További járműinformációk:

A 2022-ben eredményesen zárult közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 50 darab Volvo B6SC-8900 típusú autóbusz érkezett a Volánbusz flottájába. Baranya mellett Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék helyközi autóbuszvonalain is találkozhatnak velük az utasok.

Az alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású buszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal, valamint fedélzeti kamerarendszerrel is rendelkeznek.

A Volánbusz szigetvári és mohácsi telephelyére érkezett autóbuszok a Mohács–Pécs, Szigetvár–Pécs vonalakon szállítják az utasokat május közepétől.


Háttérinformációk a vármegye- és országbérletről:

Már több mint 300 ezer darabot vásároltak az utasok azokból az új bérlettípusokból, amelyekkel egy vármegye vagy akár az egész ország területén kedvező áron és korlátlanul lehet utazni 30 napig. Az országbérlet és a megfelelő vármegyebérlet természetesen az új Volvo autóbuszokon is érvényes.

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósult a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán-csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország, vagy az adott vármegye teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban, a jegyautomatákból, a Volánbusz autóbusz-vezetőinél és a BKK értékesítési csatornáin is megválthatók.

A vármegye- és országbérletekről az orszagberlet.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

A képen az új buszok láthatók.