Page 12 - FINA_sablon

Basic HTML Version

Pannon borrégió
Szekszárdi borvidék
Szekszárd – római nevén Alisca – kör-
nyékén Marcus Aurelius római császár
utasítására a 3. században kezdtek el
szőlőt termelni. A Római Birodalom bu-
kása után az avarok, majd a honfogla-
ló magyarok sem szakították meg ezt
a szokást, sőt, az I. Béla által alapított
bencés apátság kifejezetten fellendítet-
te. Amit a 18. században a filoxéra nem
tett tönkre, azt később az építkezések
fenyegették. A II. világháborút meg-
előzően nyaralók, a szocializmus alatt
lakótelepek épültek néhány termőte-
rületen, így számos pince napjaink-
ban Szekszárd belvárosában található.
Szekszárd mellett még 14 település
tartozik a borvidékhez, így megközelítőleg ma 2600 hektáron folyik a szőlőter-
mesztés. Főleg vörösbort készítenek, híres bor a szekszárdi bikavér.
Elérhető már 88.900 Ft + áfá-tól!*
Villányi borvidék
Legdélebbi borvidékünk történelme nem
tér el a borrégió múltjától, különbségek
csupán a 18. században jelentkeztek,
amikor svábok települtek be. Ők hoz-
ták magukkal a Portugiesert, mely máig
egyik fő fajtája a vidéknek. Villányban
modern eszközökkel vörösbortermelés
folyik, míg Siklóson a fehérbor készíté-
se élvez elsőbbséget. A szubmediterrán
éghajlat mindkét bor esetében nagyon
kedvező, ezért is készülnek itt remek
minőségű borok.
Elérhető már 123.900 Ft + áfá-tól!*
Tokaji borrégió
Tokaji borvidék
Egészen bizonyos, hogy már a hon-
foglalás előtt is szőlőt termesztettek a
területen, de igazi hírnévre a vidék a
16-17. századra tett szert. Ekkor már
a messziről érkező külföldi kereske-
dők is a tokaji bort keresték az egész
Hegyalján. Ez a világ első zárt borvi-
déke 1737 óta, 2002-ben pedig az
UNESCO „Tokaj-hegyaljai történelmi
borvidék kultúrtáj” néven felvette a vi-
lágörökségi listára. Itt készül a világhírű
tokaji aszú. Ez a különleges bor túlérlelt
és magas cukortartalmú aszúszőlőből
készül, amely során a kiválogatott sző-
lőkből önmagától kicsorduló lé alkotja az aszúeszencia alapanyagát. Ez a lé
rendkívül értékes, hiszen egy puttony szőlőből (28-30 liter) csupán egy-másfél
liter eszencia lesz. Ezek a borok a sokszor több száz méteres, riolittufába vájt
pincerendszerekben érlelődnek. A borokat később a felhasznált puttonyok szá-
ma szerint minősítik, ezek a számok 3 és 6 között lehetnek. XIV. Lajos szerint
ez a „borok királya, a királyok bora”.
Elérhető már 139.900 Ft + áfá-tól!*
Soproni borrégió
Soproni borvidék
Az Alpok lábánál, a Fertő-tó déli part-
jánál 4300 hektáron terül el szintén tör-
ténelmi borvidékünk. Sopron - Római
nevén Scarbantia - fontos szerepet ját-
szott a kereskedelemben, hiszen a hí-
res Borostyánút is érinti. Értékes tárgyi
bizonyítékok maradtak fenn ebből az
időszakból, melyek ma a Soproni Mú-
zeumban tekinthetők meg.
Elérhető már 128.900 Ft + áfá-tól!*
12
forrás: wikipedia.hu
forrás: wikipedia.hu
forrás: soproniborvidek.hu
forrás: wikipedia.hu