Navigáció átugrása

Gyalogos és utas vagyok

A képen utasok és egy autóbusz látható.

 

Ha gyalog érkeznek az autóbusz-megállóba, kérjük, hogy eljutásuk során a legnagyobb odafigyeléssel, lehetőleg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ott is az előírtak szerint, a szabályokat betartva közlekedjenek! A közlekedés minden résztvevőjének különösen veszélyes, ha valamely érzékszervét korlátozza: akár kapucnis felsőt visel, akár fülhallgatón hallgat zenét, úgy, hogy a környező zajokat és történéseket nem képes észlelni. 

Gyalogosként érdemes tudni, hogy mikor van elsőbbségünk az autóbusszal szemben: gyalogos-átkelőhelyen áthaladva (amennyiben fényjelző készülék irányítja az áthaladást, a zöld jelzésnél), kanyarodó autóbusszal szemben, amennyiben az autóbusz arra az útra kanyarodik rá, amelyiken a gyalogos áthalad (viszont ebben az esetben figyelni kell az autóbusz mellett kialakuló „holttérre”).

Az autóbusz-megállóhelyhez érve, kérjük, a járatot jól látható helyen, konkrétan az autóbusz-megállóban várja, és az autóbusz-vezető(k)nek mutasson a felszállási szándékra utaló magatartást. Ez azt jelenti, hogy ha nem az éppen a megállóba érkező járattal szeretne utazni, lépjen egyet hátra, esetleg intsen úgy az autóbusz-vezetőnek, hogy abból kiderülhessen, nem ezt a járatot várta. Amennyiben az autóbusz útirányjelzőjén azt látja, hogy az Ön által várt járat érkezett a megállóba, tegyen egy lépést az autóbusz irányába, és azzal is segít, ha közben már készíti a bérletét vagy a pénztárcáját a menetjegyvásárláshoz, esetleg a telefonját a mobilos applikáció miatt. 

A leszállóhely előtt, kérjük, időben jelezze leszállási szándékát a leszállásjelző segítségével, és fontos, hogy végig kapaszkodjon a jármű lassítása, fékezése során. Az autóbusz megállásakor viszont késlekedés nélkül, a lépcsőn óvatosan közlekedve hagyja el az autóbuszt. Miután leszállt, úgy folytassa útját, hogy az autóbusz takarásából semmiképpen se lépjen ki az úttestre; ajánlatos megvárni, amíg az autóbusz elhagyja a megállót.

Utasként betartandó alapszabályok: 

  • a megállóba beálló autóbuszt a megállóban várjuk, de a járda/járdasziget azon részén, amelyen az autóbusz visszapillantó tükre vagy kinyíló ajtaja nem okozhat sérülést; ennek elkerüléséhez érdemes (amennyiben van) a járdára felfestett jelet figyelembe venni,
  • a felszállás, majd a jegy/bérlet/utazási igazolvány megvétele, bemutatása után (végig kapaszkodva) haladjunk az autóbusz belseje felé, ne álljunk meg az ajtóban, 
  • az autóbusz-vezetőt a vezetés közben ne zavarjuk, ne beszélgessünk vele; ezzel a figyelmét is elterelhetjük, és a kilátásban is akadályozhatjuk, 
  • amennyiben a biztonsági öv használata kötelező, azt csatoljuk be,  
  • fontos a velünk utazó gyermek vagy idősebb személy ülőhelyhez segítése, amennyiben szükséges, biztonsági övvel való bekötése, a leszállásban való segítése. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy autóbusz-vezető kollégánk a jármű sajátosságai miatt az autóbusz közvetlen közelében nem minden területet lát be, kialakulnak úgynevezett „holtterek”; ezek jellemzően a következők: az autóbusz előtti terület, a nem közvetlenül az autóbusz mellett lévő terület, illetve az autóbusz mögötti terület. Ezek a területek balesetveszélyt jelentenek, az utas ezeket jellemzően az autóbuszra (esetleg sietve, futva) való felszálláskor, illetve az autóbusz elhagyása után érintheti.