Navigáció átugrása

Megállapodás a Katasztrófavédelemmel

2015. december 9.

Együttműködési keret-megállapodást kötött egymással a VOLÁNBUSZ Zrt., a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az erről szóló dokumentumokat 2015. december 8-án írták alá.

Az előre nem látható, illetve tervezhető, vagy időjárás okozta rendkívüli események - így különösen a katasztrófaveszély vagy veszélyhelyzet - hatékony és gyors kezelése, elhárítása csakis széleskörű összefogással valósítható meg. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a védekezésben résztvevők eredményesen tudják tevékenységüket összehangolni: ezt elősegítendő, 2015. április 8-án együttműködési keret-megállapodást kötött egymással a VOLÁN Egyesülés és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely keret-megállapodást a területi szintű katasztrófavédelmi szervek és a regionális közlekedési központok megállapodása tesz teljessé. 

További előrelépés, hogy a rendkívüli helyzetek kezelését segítendő, idén nyártól a VOLÁN Egyesülés 24 órás diszpécserszolgálatot működtet, melyhez a VOLÁNBUSZ Zrt. biztosítja a szükséges hátteret. 

A VOLÁNBUSZ Zrt. szolgáltatási területét közvetlenül érintető két területi katasztrófavédelmi szervezettel – a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, valamint a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal - kötött megállapodás alapján a Társaság autóbuszt, gépjárművezetőt, valamint szükség szerint objektumot biztosít a kárveszély megelőzése, elhárítása érdekében, ezzel segítve a védekezést és a mentést a katasztrófahelyzetek során. Emellett a felek kölcsönösen tájékoztatják egymást – többek között – a már bekövetkezett rendkívüli eseményekről, ezek elemzésének eredményéről, és ezek felszámolása során szerzett tapasztalatokról. Közös katasztrófa elhárítási továbbképzéseket és gyakorlatokat szerveznek, valamint szaktanácsadók igénybevételét is biztosítják egymás számára.

A megállapodást a VOLÁNBUSZ Zrt. részéről Fekete Antal vezérigazgató, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Varga Ferenc tű. dandártábornok, igazgató, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről pedig Branyiczky Márk tű. ezredes, igazgató írták alá. Mostantól az aláíró felek tevékenységének koordinációja szabályozott, szerződéses keretek között kerül végrehajtásra.