Navigáció átugrása

Gyakran ismételt kérdések álláskereséshez

Hol lehet megnézni a hirdetéseket? Hol és hogy lehet jelentkezni?

Álláslehetőségeinket megnézheted a www.volanbusz.hu/karrier oldalon, ahol a „jelentkezem” gombra kattintva tudsz jelentkezni, amennyiben megtetszik valamelyik állásajánlatunk. Önéletrajzodat elküldheted az allas@volanbusz.hu e-mail-címre (írd meg a megyét is, ahol dolgozni szeretnél). Önéletrajzodat személyesen is leadhatod toborzó rendezvényeinken (melyek listáját itt találod: https://www.volanbusz.hu/hu/karrier/rendezveny).
Ha autóbusz-vezetőnek vagy egyéb fizikai munkakörbe jelentkeznél, leadhatod önéletrajzodat személyesen valamelyik telephelyünkön,  ahol akár azonnal meg is történhet az interjú.

Mik a legfőbb információk, amiket szükséges megadnom a pályázáshoz?

 • Autóbusz-vezető munkakör esetén: jogosítvány típusa, vezetési tapasztalat, GKI megléte, munkavégzés preferált helye (megye/megyék), PÁV II. megléte, betöltött 21. életév a felvétel feltétele.
 • Fizikai munkakör esetén: pályázni kívánt munkakör, végzettség, korábbi szakmai tapasztalat (munkakör, évek száma), preferált munkavégzés helye (megye/megyék).
 • Szellemi munkakör esetén: az önéletrajz csatolása a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás.

Mi történik az önéletrajzommal/jelentkezésemmel a jelentkezés után?

Az önéletrajzod/jelentkezésed az adott terület HR-es kollégájához kerül, aki a foglalkoztatásod lehetőségéről egyeztet az illetékes vezetővel. Amennyiben az a döntés születik, hogy van lehetőség arra, hogy nálunk dolgozz, egy kollégánk megkeres téged telefonon vagy e-mailben, és megbeszéli veled a továbbiakat.
Ha a jelentkezés után két héttel sem kapsz ilyen megkeresést, akkor az általad megpályázott helyszínen és munkakörben jelenleg nincs lehetőség a közös munkára.

Amennyiben a jelentkezés során engedélyezted, önéletrajzodat megőrizzük és egy végzettségednek és érdeklődésednek megfelelő munkakör esetén megkereshetünk. Emellett te is követheted aktuális állásajánlatainkat a www.volanbusz.hu/karrier oldalon és jelentkezhetsz más állásajánlatokra is.
Fontos! 19 megyében és Budapesten várjuk a megkereséseket, viszont önéletrajzod/jelentkezésed nem feltétlen kerül egyik felelőstől a másikhoz. Ennek több oka is lehet. Például 3 hónapnál régebben adtad be azt, így nem tudhatjuk biztosan, hogy aktuális-e még. Ahogy abban sem lehetünk biztosak, hogy más területen hasonló munkakör is érdekes számodra. Ezért fontos, hogy ha megtetszik egy másik állásajánlatunk akár ugyan abban a munkakörben, bátran jelentkezz ismét!

Jelentkeztem egy állásra, nem feleltem meg, érdemes újra jelentkeznem?

Amennyiben megfelelsz a hirdetésben feltételként megadott elvárásoknak, természetesen igen, érdemes újra jelentkezned. 19 megyében és Budapesten várjuk a megkereséseket, viszont önéletrajzod/jelentkezésed nem feltétlen kerül egyik felelőstől a másikhoz. Ennek több oka is lehet. Például 3 hónapnál régebben adtad be azt, így nem tudhatjuk biztosan, hogy aktuális-e még. Ahogy abban sem lehetünk biztosak, hogy más területen hasonló munkakör is érdekes számodra. Ezért fontos, hogy ha megtetszik egy másik állásajánlatunk akár ugyan abban a munkakörben, bátran jelentkezz ismét!

Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy valaki autóbusz-vezető lehessen?

Ahhoz, hogy valaki társasságunknál autóbusz-vezető munkakörben dolgozhasson, szükség van az alábbiakra:

 • betöltött 21. életév,
 • általános iskolai végzettség (8 osztály),
 • GKI-kártya (tanulmányi szerződéssel segítünk a megszerzésében),
 • PÁV II. vizsga,
 • D kategóriás jogosítvány (C kategóriás jogosítvány esetén tanulmányi szerződéssel segítünk a megszerzésében).

C kategóriás jogosítvánnyal már lehet jelentkezni buszvezetőnek?

Igen. Rendszeresen indulnak C kategóriáról D kategóriára képzéseink. Küldd meg önéletrajzodat és azt, hogy melyik megyében szeretnél dolgozni!

Megvan a D kategóriás jogosítványom, de nincs GKI-m. Segítenek megszerezni?

Igen, segítünk. Ha a szakterület vezetője interjúra hív téged és kiválaszt a közös munkára, beiskolázunk a GKI megszerzésére és tanulmányi szerződést kötünk veled, amely keretében vállalatunk fizeti a képzési költséget. A GKI kártya megszerzését követően alapképzés esetén 1 évet, a továbbképzés után fél évet szükséges a cégnél autóbusz-vezetőként dolgoznod, hogy a képzésidíj-tartozást kiegyenlítsd. Küldd meg részünkre önéletrajzodat és jelöld meg, hogy melyik megyében szeretnél dolgozni!

Nincs PÁV-om. Ilyenkor mi a teendő?

A PÁV II. (pályaalkalmassági vizsgálat) megléte feltétele annak, hogy buszvezetőként dolgozhass, így még belépés előtt (sőt, az autóbusz-vezető szakma választása előtt) meg kell szerezned. Itt minden fontos információt megtalálsz ezzel kapcsolatban: https://vizsgakozpont.hu/pav.

A tanulmányi szerződés mit jelent?

A tanulmányi szerződés lényege, hogy a tanuló munkaviszonyba kerül, és a képzés költségét a cég állja, a munkavállaló viszont vállalja, hogy C kategóriáról D-re képzéskor a vezetői engedély és a GKI-kártya megszerzése után 2 évet még a cégnél fog tölteni (felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonytát). Ha ebben az időben elmegy a cégtől, vissza kell fizetnie a képzési költséget annak arányában, hogy mennyi időt dolgozott le a vállalt időtartamból.

Hány órában kell a tanulmányi idő alatt részmunkaidőben dolgoznom a Volánbusznál?

A tanulmányok ideje alatt részmunkaidős (7 órás) munkakörben foglalkoztatunk.

Milyen bérezésre lehet számítani?

A bérezési rendszerrel kapcsolatban az interjún kapnak a jelentkezők részletes felvilágosítást. Éves béremelésink bérmegállapodás szerint zajlanak, melyekről a Volánbusz sajtóközleményei között tájékozódhatsz: https://www.volanbusz.hu/hu/volanbusz/sajtokozlemenyek.

Milyen juttatások vannak a Volánbusznál?

 • bérmegállapodás keretében részletezett béremelések;
 • év végi, lojalitást elismerő juttatás, illetve társasági munkaviszony jubileuma esetén törzsgárda-kitüntetés;
 • ingyenes vagy kedvezményes utazási lehetőség, akár családtagjaidnak is;
 • önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás (a havi bruttó alapbér bruttó 3,5%-a, 1% önrész vállalása mellett);
 • szociális gondoskodás munkavállalóink részére;
 • fizetésnapon mindig pontosan érkező, 100%-ban bejelentett jövedelem;
 • hosszú távú munkalehetőség, stabil nagyvállalatnál;
 • összetartó, családias közösség;
 • alapbéren felül bérpótlékok (autóbusz-vezetőknek, fizikai munkakörben dolgozóknak;
 • üzemanyag-megtakarítás díjazása, adómentes juttatásként (buszvezetőknek);
 • balesetmentesen vezetett kilométerek után kitüntetés és pénzjutalom (buszvezetőknek);
 • folyamatosan korszerűsített járműpark (társaságunk 2018-tól 2021 év végéig 1700 új és újszerű autóbuszt szerzett be, 2022-ben további 1000 új jármű beszerzését tervezi);
 • folyamatosan korszerűsített pihenők (2021-ben 138 pihenőt, étkezőt újítottunk fel, 2022-ben is több mint 100-at korszerűsítünk);
 • országos szervizhálózat.

Szállást biztosítanak?

Bizonyos régiókban van lehetőség munkásszállás biztosítására, ezek jellemzően szerepelnek a hirdetés szövegében. A részleteket az interjún javasoljuk egyeztetni.

Van lehetőség arra, hogy a Volánbusznál töltsem a szakmai gyakorlatomat? Ha igen, hogyan jelentkezhetek?

Szakmai gyakorlati képzéseinken nappali képzésben tanuló középiskolások vehetnek részt, sikeres ágazati alapvizsgájuk után. Jelentkezés a gyakorlat@volanbusz.hu e-mail-címen, név, iskola, szakma, elérhetőségi adatok és a képzési hely megadásával lehetséges. Az aktuális lehetőségekről és további részletekről a https://www.volanbusz.hu/hu/karrier/gyakorlat honlapon tájékozódhatnak.

Mely városokban van lehetőség szakmai gyakorlaton részt venni?

Országszerte közel 20 helyen, többek között a következő városokban van lehetőség a vállalat által szervezett gyakorlati képzésbe bekapcsolódni: Békéscsaba, Debrecen, Dunaújváros, Veszprém, Kaposvár, Miskolc, Nagykanizsa, Pécs, Szeged, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg. Az aktuális lehetőségekről és további részletekről a https://www.volanbusz.hu/hu/karrier/gyakorlat honlapon tájékozódhatnak.

Mely szakmákból várnak jelentkezőket szakmai gyakorlatra?

Társaságunk működési területeihez kapcsolódó szakmákban van lehetőség szakmai gyakorlat végzésére a Volánbusznál. Ez megközelítőleg 10 szakmát takar, mint például: gépjármű-mechatronikus, gépjármű-mechatronikai technikus, járműfényező, karosszérialakatos. Az aktuális lehetőségekről és további részletekről a https://www.volanbusz.hu/hu/karrier/gyakorlat honlapon tájékozódhatnak.

Hallgató vagyok, kötelező szakmai gyakorlati lehetőség van a Volánbusznál?

Igen. Korlátozott számban fogadunk kötelező szakmai gyakorlatra egyetemi vagy főiskolai hallgatókat is. A kérdéssel kapcsolatos információkat itt találod: https://www.volanbusz.hu/hu/karrier/gyakorlat.

Hol találkozhatok veletek személyesen?

Aktuális toborzási és pályaorientációs rendezvényeink listáját itt találod: https://www.volanbusz.hu/hu/karrier/rendezveny
Amennyiben az oldal üres, jelenleg nincs tervezett eseményünk.
A rendezvények általában márciustól októberig kerülnek megrendezésre.