Navigáció átugrása

Gyakran ismételt kérdések álláskereséshez

Hol lehet megnézni a hirdetéseket? Hol és hogy lehet jelentkezni?

Vármegyékre szűrhető álláslehetőségeinket megnézheted a volanbusz.hu/karrier oldalon, ahol a „Jelentkezem” gombra kattintva tudsz jelentkezni, amennyiben megtetszik valamelyik állásajánlatunk. Önéletrajzodat személyesen is leadhatod aktuális toborzó rendezvényeinken (melyek listáját itt találod: volanbusz.hu/karrier/rendezveny. Amennyiben az oldal üres, jelenleg nincs tervezett eseményünk.).
Ha autóbusz-vezető vagy egyéb fizikai munkakörbe jelentkeznél, leadhatod önéletrajzodat személyesen bármely telephelyünkön, ahol akár azonnal sor kerülhet az állásinterjúra is.

Mik a legfőbb információk, amiket szükséges megadnom a pályázáshoz?

 • Autóbusz-vezető munkakör esetén: jogosítvány típusa, vezetési tapasztalat, GKI megléte, munkavégzés preferált helye (vármegye/vármegyék), PÁV II. és betöltött 21. életév megléte.
 • Fizikai munkakör esetén: pályázni kívánt munkakör, végzettség, korábbi szakmai tapasztalat (munkakör, évek száma), preferált munkavégzés helye (vármegye/vármegyék).
 • Szellemi munkakör esetén: az önéletrajz csatolása a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás.

Beadtam a jelentkezésemet. Mikor kapok visszajelzést?

A honlapunkon keresztül jelentkezők részére automatikus e-mail-t küldünk. (Amennyiben nem kaptál ilyet, jelentkezésed vagy nem érkezett meg hozzánk, vagy levelező rendszered a levélszemét mappába helyezte a választ.) Az e-mail több információt is tartalmaz: többek között szerepel benne, hogy ha a jelentkezés után 3 héttel nem kapsz megkeresést kollégáinktól, akkor a megpályázott helyszínen és munkakörben jelenleg nincs lehetőség a közös munkára.

Mi történik az önéletrajzommal/jelentkezésemmel a jelentkezés után?

Az önéletrajzod/jelentkezésed az adott terület HR-es kollégájához kerül, aki a foglalkoztatásod lehetőségéről egyeztet az illetékes vezetővel. Amennyiben az a döntés születik, hogy van lehetőség arra, hogy nálunk dolgozz, egy kollégánk megkeres téged telefonon vagy e-mailben, és megbeszéli veled a továbbiakat.
Ha a jelentkezés után három héttel sem kapsz ilyen megkeresést, akkor az általad megpályázott helyszínen és munkakörben jelenleg nincs lehetőség a közös munkára.

Jelentkeztem egy állásra. Jelentkezhetek újra más hirdetésekre is?

Ha több állásajánlatunk felkeltette az érdeklődésedet – akár ugyan abban a munkakörben – bátran jelentkezz ismét! Azt javasoljuk, hogy kövesd aktuális állásajánlatainkat a volanbusz.hu/karrier oldalon és jelentkezz a neked tetsző állásajánlatokra.

Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy valaki autóbusz-vezető lehessen?

Ahhoz, hogy valaki társasságunknál autóbusz-vezető munkakörben dolgozhasson, szükség van az alábbiakra:

 • betöltött 21. életév,
 • általános iskolai végzettség (8 osztály),
 • GKI-kártya (tanulmányi szerződéssel segítünk a megszerzésében),
 • PÁV II. vizsga,
 • D kategóriás jogosítvány (B vagy C kategóriás jogosítvány esetén tanulmányi szerződéssel segítünk a megszerzésében).

B kategóriás jogosítvánnyal már lehet jelentkezni buszvezetőnek?

Igen. Az információkat folyamatosan tesszük közzé a volanbusz.hu/karrier oldalon a „Tanfolyamos autóbusz-vezető (B-ről D-re)” megjelölésű hirdetéseinkben. Amennyiben most nem találsz ilyen hirdetést, akkor jelenleg nincs lehetőség jelentkezésre, de érdemes később is visszanézni, mivel ajánlatainkat folyamatosan frissítjük.

C kategóriás jogosítvánnyal már lehet jelentkezni buszvezetőnek?

Rendszeresen indulnak C kategóriáról D kategóriára képzéseink. A volanbusz.hu/karrier oldalon az „autóbusz-vezető” című hirdetéseinkben olvashatsz erről. Itt „Az ideális jelölt” részben megadjuk, ha indul az adott területen C kategóriáról képzés. Ekkor az „érvényes D kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik” rész után az „ennek megszerzését támogatjuk” kiegészítés szerepel. Amennyiben most nem találsz megfelelő lehetőséget, érdemes később is visszanézni, mivel ajánlatainkat folyamatosan frissítjük.

Megvan a D kategóriás jogosítványom, de nincs GKI-m. Segítenek megszerezni?

Igen, segítünk. Ha a szakterület vezetője interjúra hív téged és kiválaszt a közös munkára, beiskolázunk a GKI megszerzésére és tanulmányi szerződést kötünk veled, amely keretében a Volánbusz fizeti a képzési költséget. A GKI kártya megszerzését követően alapképzés esetén 1 évet, a továbbképzés után fél évet szükséges nálunk autóbusz-vezetőként dolgoznod, hogy a képzésidíj-tartozást kiegyenlítsd.

Nincs PÁV-om. Ilyenkor mi a teendő?

A PÁV II. (pályaalkalmassági vizsgálat) megléte feltétele annak, hogy buszvezetőként dolgozhass, így még belépés előtt (sőt, az autóbusz-vezető szakma választása előtt) meg kell szerezned. Itt minden fontos információt megtalálsz ezzel kapcsolatban: vizsgakozpont.hu/pav.

A tanulmányi szerződés mit jelent?

A tanulmányi szerződés lényege, hogy a tanuló munkaviszonyba kerül, és a képzés költségét a Volánbusz állja, a munkavállaló viszont vállalja, hogy C kategóriáról D-re képzéskor a vezetői engedély és a GKI-kártya megszerzése után 2 évet, B kategóriáról D-re képzéskor a vezetői engedély és a GKI kártya megszerzése után 3 évet még a cégnél fog tölteni (felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonytát és a jelentkezőnek felróható okból a munkáltató sem szünteti meg). Ha ebben az időben elmegy a cégtől, vissza kell fizetnie a képzési költséget annak arányában, hogy mennyi időt dolgozott le a vállalt időtartamból.

Hány órában kell a tanulmányi idő alatt részmunkaidőben dolgoznom a Volánbusznál?

A tanulmányok ideje alatt részmunkaidős (7 órás) munkakörben foglalkoztatunk.

Milyen bérezésre lehet számítani?

A bérezési rendszerrel kapcsolatban a jelentkezők az interjún kapnak részletes felvilágosítást. Éves béremelésink bérmegállapodás szerint zajlanak, melyekről a Volánbusz sajtóközleményei között tájékozódhatsz: volanbusz.hu/volanbusz/sajtokozlemenyek.

Milyen juttatások vannak a Volánbusznál?

 • 3 éves bérmegállapodás alapján 2025. és 2026. évre is garantáljuk a legalább inflációt követő bérfejlesztést;
 • egyéb juttatások (SZÉP kártya, év végi lojalitást elismerő juttatás és társasági munkaviszony jubileuma esetén törzsgárda kitüntetés);
 • országos szabadjegy – hozzátartozók részére is – 226.800 Ft/év értékben; 
 • vállalati országbérlet – munkavállalónk 1250 Ft-os igénylési díj ellenében külön menetjegy megváltása nélkül utazhat Magyarország települései közötti helyközi forgalomban a MÁV-START, a GYSEV kijelölt járatain és Budapest közigazgatási határán kívül a MÁV-HÉV járatain;
 • önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás (a havi bruttó alapbér bruttó 3,5%-a, 1% önrész vállalása mellett);
 • szociális gondoskodás munkavállalóink részére;
 • fizetésnapon mindig pontosan érkező, 100%-ban bejelentett jövedelem;
 • hosszú távú munkalehetőség, stabil nagyvállalatnál;
 • összetartó, családias közösség;
 • alapbéren felül bérpótlékok (autóbusz-vezetőknek, fizikai munkakörben dolgozóknak;
 • üzemanyag-megtakarítás díjazása, adómentes juttatásként (buszvezetőknek);
 • balesetmentesen vezetett kilométerek után kitüntetés és pénzjutalom (buszvezetőknek);
 • folyamatosan korszerűsített járműpark (2018-tól 2023-ig 2500 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz) és pihenőhelyiségek (2021 és 2023 között 199 pihenőt, étkezőt újítottunk fel);
 • 2115 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz és további 185 járműre rendelkezünk aláírt beszerzési megállapodással); pihenőhelyiségek (az elmúlt időszakban 138 pihenőt, étkezőt újítottunk fel, és 2023-ban is 142-t korszerűsítünk);
 • országos szervizhálózat.

Szállást biztosítanak?

Bizonyos régiókban van lehetőség munkásszállás biztosítására, ezek jellemzően szerepelnek a hirdetés szövegében. A részleteket az interjún javasoljuk egyeztetni.

Van lehetőség arra, hogy a Volánbusznál töltsem a szakmai gyakorlatomat? Ha igen, hogyan jelentkezhetek?

A Volánbusz által szervezett szakirányú képzéseinken a nappali képzésben tanuló középiskolásokat tudjuk fogadni sikeres ágazati alapvizsgájuk után. Jelentkezni a gyakorlat@volanbusz.hu e-mail-címen, név, iskola, szakma, elérhetőségi adatok és a képzési hely megadásával lehet.

Az aktuális lehetőségekről és további részletekről a volanbusz.hu/karrier/gyakorlat honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Mely városokban van lehetőség szakmai gyakorlaton részt venni?

Országszerte közel 20 helyszínen van lehetőség a Volánbusz által szervezett gyakorlati képzésbe bekapcsolódni a meghirdetett településeken, illetve szakmákban. Az aktuális városok listája és a további részletek a volanbusz.hu/karrier/gyakorlat  oldalon érhetők el.

Mely szakmákból várnak jelentkezőket szakmai gyakorlatra?

A Volánbusz működési területeihez kapcsolódó szakmákban biztosítunk lehetőséget szakmai gyakorlat végzésére. A duális képzésben a legnépszerűbb szakmák vállalatunknál a gépjármű-mechatronikus, gépjármű-mechatronikai technikus, karosszérialakatos, de egyes telephelyeken lehetőség van járműfényező vagy hegesztő szakmákban is részt venni a Volánbusz által biztosított szakirányú képzésben.

Az aktuális lehetőségekről és további részletekről volanbusz.hu/karrier/gyakorlat honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hallgató vagyok, kötelező szakmai gyakorlati lehetőség van a Volánbusznál?

Igen, gyakorlatigényes alapképzési szak esetében a jármű- és közlekedésmérnöki szakos hallgatók számára van lehetőség hathetes vagy annál hosszabb szakmai gyakorlatra jelentkezni. A jelentkezést követően megvizsgáljuk és a szakterületünkkel egyeztetjük a gyakorlatra történő felvétel lehetőségét.

Hallgató vagyok, szakdolgozatomat a Volánbusznál szeretném elkészíteni, van lehetőségem?

Igen, a volanbusz.hu/karrier/gyakorlat oldalon hirdetjük meg a szakterületek által szakdolgozat kidolgozásra javasolt témaköröket. A meghirdetett témajavaslatok kidolgozásában és az azzal kapcsolatos adatszolgáltatás megadásában tudnak a szakterületen dolgozó munkatársaink közreműködni.

Mire lehet számítani a felvételi eljárás folyamán a szakirányú oktatás esetén?

A felvételi eljárás első lépése, hogy a hozzánk jelentkező tanulót elirányítjuk (vagy lehetőség szerint ő is már ott kezdi) az adott telephely vezetőjéhez, ahol a vezető felvételi elbeszélgetés keretében ítéli meg – szabad pozíció esetén –, hogy tudjuk-e foglalkoztatni a jelentkezőt. Sikeres felvételi elbeszélgetést követően elindul az adminisztrációs eljárás, melynek folyamatáról tájékoztatják illetékes kollégáink a felvételt nyert tanulót.

Hol találkozhatok veletek személyesen?

Aktuális toborzási és pályaorientációs rendezvényeink listáját itt találod: volanbusz.hu/karrier/rendezvenyAmennyiben az oldal üres, jelenleg nincs tervezett eseményünk.