Navigáció átugrása

Beindult a forgalom Újpest-Városkapu intermodális közösségi közlekedési csomópont megújított autóbusz-végállomásán

A VOLÁNBUSZ Zrt. közel 200 millió forint saját forrásból és a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretén belül elnyert 200 millió Ft vissza nem térítendő, kiegészítő támogatással megújította az Újpest-Városkapu intermodális közösségi közlekedési csomópont autóbusz-végállomását.
 
A közösségi közlekedés attraktivitásának megőrzéséhez nemcsak a járművek folyamatos cseréje szükséges, mint ahogy történt az elmúlt években az Újpest-Városkaputól induló vonalak többségén, hanem a közlekedést kiszolgáló infrastruktúrának a folyamatos korszerűsítése is.
 
A beruházás résztvevői:
Támogató szervezet: Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft.
Tervező: FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.
EU-s projekt szakértői tanácsadás: COWI Magyarország Tanácsadó és Tervező Kft.
Mérnöki és műszaki ellenőri feladatok: UTIBER Közúti Beruházó Kft.
Kivitelező: Magyar Aszfalt Kft.
 
A munkálatok során átépült a teljes autóbusz-végállomás, megváltozott a közlekedési rend, korszerű hangalapú és vizuális utastájékoztató berendezések segítik a tájékozódást, valamint a mozgásukban korlátozottak számára akadálymentessé váltaz autóbuszok megközelíthetősége. Az infrastrukturális fejlesztés által a szebb környezet, a magasabb utaskiszolgálási színvonal a legmodernebb elvárásoknak is megfelel.
 
Az utaskiszolgálási színvonal növelése érdekében mintegy 640 m2 perontető épült ki. A terület biztonságának fokozása érdekében a közvilágítás is megújult, valamint térfigyelő kamerák kihelyezésével válik ellenőrizhetőbbé a csomópont.
 
Ezen túlmenően 20 db kerékpár tárolására alkalmas zárható kerékpártárolót alakítottunk ki. A fejlesztés keretében közel 5.363 m2 útfelület és 1.911 m2 zöldterület kialakítása valósult meg.
 
Az autóbusz-végállomás kilenc kocsiállásról bonyolítja le az egész napi forgalmat, amely 407 autóbusz érkezését és indulását jelenti. Az új végállomáson megforduló autóbuszok több mint a fele alacsonypadlós jármű.
 
2010. augusztus 28-ától megnyílik a Balzsam utca az egyirányú állomási forgalom számára, ami egyúttal az utca 7 méteres szélességben történő átépítését is jelentette. A Balzsam utca – Váci út kereszteződésében lévő csomópont a zökkenőmentes forgalomlebonyolítás érdekében jelzőlámpás berendezéssel egészült ki.
 
A beruházás kiemelt része volt a pályaudvar akadálymentesítésének megvalósítása. Ennek keretében új, hangos és elektronikus utastájékoztató berendezések segítik majd a tájékozódást. Továbbá a gyalogátkelőhellyel összekötött járdafelület, illetve a középső peronok kapcsolódási pontjainak süllyesztésével biztosítottá vált a mozgásukban korlátozottak számára is az autóbuszok akadálymentes megközelíthetősége. A vakok és gyengénlátók jobb tájékozódása érdekében a végállomáson egy olyan Braille-írással ellátott tábla került kihelyezésre, amely a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szakmai segítségével készült el.
 
2010. augusztus 28-án, szombaton üzemkezdettől a VOLÁNBUSZ Zrt., a BKV Zrt., a Nógrád Volán Zrt. és a Vértes Volán Zrt. autóbuszai veszik birtokba a megújult végállomást, ahonnan Dunakeszin át Vácra és Fótra, Vácon át Balassagyarmat felé, Nézsára, Szentendrén át a Dunakanyarba, valamint Csomád – Őrbottyán útirányon át Bercelre, illetve a Vácra közlekedő járatok indulnak.