Navigáció átugrása

Az SZJA 1%-ával segíthetjük AZ EMBERÉRT Alapítványt

2023. március 20.

Igencsak pezseg az élet mostanában AZ EMBERÉRT Alapítvány körül: 2022 decemberétől immár közhasznúként segíti a volánbuszos munkavállalókat, az eddigi támogatottak száma tavaly átlépte a nyolcszázat, ráadásul a szervezet idén kuratóriumerősítéssel készül a személyi jövedelemadóból felajánlott 1 százalékos juttatások fogadására. A személyi jövedelemadó bevallásáról szóló tervezetek már elérhetők az eSZJA oldalon: 2023. május 22-ig rendelkezhetünk az adó 1 százalékának felajánlásáról.

AZ EMBERÉRT Alapítvány tavaly év végén jelentős mérföldkőhöz érkezett: december óta immár közhasznú szervezetként működik. Hogy miért van ennek jelentősége? Azért, mert egy civil szervezet esetében a közhasznúsági jogállás több előnnyel is jár. Például, ha a szervezet magánszemélyeknek adományt juttat vagy támogatást ad, akkor a hatályos jogszabályok szerint az egyéb közhasznú alapítványoktól vagy egyesületektől kapott juttatás adómentes bevételnek minősül. De az alapítványt támogatók is adókedvezményben részesülhetnek – a cégek a társasági adójuk számításakor. Így remélhetőleg még tovább nő az eddigi támogatók adományozási kedve, és a körük is még tovább bővülhet.

A közhasznú jogállás miatt szükségessé vált az alapító okirat módosítása is, a változások viszont itt még nem értek véget. AZ EMBERÉRT Alapítvány eddig háromfős kuratóriuma két új taggal, Kruchina Vincével, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatójával és Simon Csilla humánerőforrás vezérigazgató-helyettessel bővül.

AZ EMBERÉRT Alapítványt több mint húsz évvel ezelőtt hozta létre a Vasi Volán Zrt., majd jogutódlás folytán az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. működtette. Az ÉNYKK jogutódjaként a Volánbusz 2020-ban újra életre hívta a jótékonysági szervezetet azzal a céllal, hogy támogassa a gyermekeket nevelő, aktív munkavállalókat, akik önhibájukon kívül olyan élethelyzetbe kerültek, hogy gyermekeik neveléséhez, oktatásához, illetve a család megélhetéséhez szükséges feltételek fenntartásához külső segítségre van szükségük. Az elmúlt évek megpróbáltatásai, a koronavírus-járvány embert próbáló terhei vállalatunk munkavállalóit is megviselték, a rezsiválság és a rekordmagas infláció pedig újabb kihívások elé állította a családokat.

A Volánbusz elkötelezetten segíti a munkavállalókat, stabil háttérként szeretne mögöttük állni, kiszámítható munkahelyet, megélhetést biztosítva és minden lehetséges segítséget megadva számukra. Már az alapítvány újraindításakor is hosszú távra szóló támogatási rendszer kiépítése volt a cél, a szervezet tevékenységének fenntartása pedig egyre indokoltabb. Így nem meglepő, hogy 2020 tavasza óta több mint nyolcszáz kérelmező számára nyújtott segítséget AZ EMBERÉRT Alapítvány, és az eddig kifizetett támogatások összege meghaladja a 43 millió forintot. Súlyos gondban, nehéz egzisztenciális élethelyzetben minden fillér komoly segítséget jelenthet a bajba jutott munkatársaknak. Most, hogy elkezdődött a személyijövedelemadó-bevallás időszaka, érdemes tudatosítani magunkban, hogy az szja 1 százalékának felajánlásával fontos és nemes célokat szolgálhatunk, súlyos problémákkal küszködő kollégáinkon segíthetünk az alapítványon keresztül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2023. március 15-ig közzétette az eSZJA oldalon a személyi jövedelemadó (szja) bevallásáról szóló tervezeteket, amelyek május 22-én válhatnak végleges adóbevallássá. Eddig az időpontig rendelkezhetünk személyi jövedelemadónk 1 százalékának felajánlásáról is.

Május 22-ig tehát ismét lehetőség van arra, hogy pluszköltség nélkül, csupán pár perces időráfordítással segíthessük karitatív szervezetünk munkáját. Fogjunk össze idén is, és a felajánlással segítsük AZ EMBERÉRT Alapítvány tevékenységét, hiszen ezzel kollégáinkat támogatjuk!

Az alapítvány adószáma: 18892073-1-43

Bankszámlaszáma: 10201006-50141250

Az szja 1 százalékának felajánlásáról több módon is rendelkezhetünk: elektronikusan (az adóhatóság webes felületén), postán (a megfelelően kitöltött, papíralapú nyomtatvány feladásával) vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatán személyesen, a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásával együtt. Az 1 százalékról történő rendelkezés határideje 2023. május 22.

A támogatási lehetőségekről a Volánbusz honlapján, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) weboldalán található bővebb információ.

Tavaly 1,3 millió „adóforint” érkezett az alapítvány számlájára, amelyből az átlagos támogatási összeget figyelembe véve mintegy 25 rászoruló család kaphatott segítséget. Az alapítvány minden eddigi adományozónak köszöni az áldozatvállalást, és hálásan fogadja az új támogatásokat. A szervezet munkáját eseti vagy rendszeres átutalással is segíthetjük a 10201006- 50141250-es bankszámlaszámra történő utalással. Segítsünk, hogy AZ EMBERÉRT Alapítvány minél több volánbuszos kollégának segíthessen!