Navigáció átugrása

TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00023: „Közösségi közlekedés fejlesztés Mezőkövesden”

  • Kedvezményezett: Mezőkövesd Város Önkormányzata vezette konzorciumi (konzorciumi partnerek: Bogács Község Önkormányzata, Cserépfalu Község Önkormányzata, Bükkzsérc Község Önkormányzata, Magyar Közút Nzrt., Volánbusz Zrt.)
  • Projekt címe: Mezőkövesd – Bükkzsérc kerékpárút kialakítása és a Mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztése
  • Projekt összköltsége: 2 544 301 232 Ft
  • Támogatás összege: 2 202 766 801 Ft
  • Támogatás intenzitása: 100%
  • A projekt fizikai befejezése: 2023.06.21.
  • Projekt azonosító száma: TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00023

Projekt bemutatása

A Mezőkövesd Város Önkormányzata vezette konzorciumi (konzorciumi partnerek: Bogács Község Önkormányzata, Cserépfalu Község Önkormányzata, Bükkzsérc Község Önkormányzata, Magyar Közút Nzrt., Volánbusz Zrt.) „Mezőkövesd – Bükkzsérc kerékpárút kialakítása és a Mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztése” címmel támogatási kérelmet nyújtott be a TOP-3.1.1-15 számú „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” tárgyú pályázati felhívásra, mely TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00023 azonosító számon az Irányító Hatóság 2017. június 15-i keltezésű levele alapján támogatásban részesült. 
 
A projekt keretében egyrészt a kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése érdekében a Mezőkövesd-Bogács-Cserépfalu-Bükkzsérc településeket összekötő térségi jelentőségű kerékpáros útvonal épült meg, másrészt Mezőkövesd közösségi közlekedési infrastruktúrájának korszerűsítése céljából elkészült az új buszpályaudvar épülete, valamint a mezőkövesdi rendelőintézet előtt, a Széchenyi-Mátyás király utca kereszteződésében körforgalmat alakítottak ki. 
 
KÖRFORGALOM A projekt révén a Mátyás király utca-Széchenyi utca (a rendelőintézet előtti) kereszteződésében egy korszerű, biztonságos csomópontot hoztak létre, melyben a kerékpárosoknak külön sávot jelöltek ki. 
 
KERÉKPÁRÚT A Mezőkövesd, Bogács, Cserépfalu és Bükkzsérc között kiépült új, 20 km hosszú kerékpáros útvonal gyönyörű tájakon vezet át – a biztonságos kirándulás, az egészséges sportolás és a térség felfedezésének lehetőségét kínálva. A projekt keretében összességében 20.627 m kerékpárforgalmi létesítmény épült. Ebből 6.190 méter belterületi kétoldali kerékpáros nyom a szükséges vízszintes és függőleges forgalomtechnikai jelzésekkel, 4540 méter kerékpáros közlekedésre épített mezőgazdasági út 3 méter szélességgel, erősített pályaszerkezettel; 8.632 méter közúttól elválasztott, önálló, 2x1 forgalmi sávos és 141 méter különálló elválasztás nélküli gyalog- és kétirányú kerékpárút, valamint 1124 méter önálló kerékpárút 2x1 forgalmi sávval, az út burkolatától kiemelt szegéllyel elválasztva. 
 
PÁLYAUDVAR a TOP pályázat harmadik eleme egy új buszpályaudvar kialakítása volt, amellyel teljesen átalakult a település közösségi közlekedése. A beruházás keretében egy kétszintesforgalmi épületet, egy nyolc autóbusz-parkolóból álló csomópontot, valamint egy P+R parkolót alakítottak ki. A megváltozott forgalmi rendhez kapcsolódóan 4 db buszöböl került felújításra, valamint a Dohány út szélesítésére is sor került.
Az új pályaudvar a vasútállomás mellett, a régi utasellátó helyén épült meg. Az új buszpályaudvart konzorciumi tagként a Volánbusz Zrt. valósította meg. Az új buszpályaudvar egy modern, kényelmes, fedett intermodális csomópont részeként funkcionál majd. Az új csomópont megközelítése egyszerűbb, a közvetlen átszállás pedig könnyebb és gyorsabb lesz a beruházásnak köszönhetően.
 
A projekt a Széchényi 2020 program keretében valósul meg. 

 

A fotón az autóbusz-állomás látható.