Navigáció átugrása

Koronavírus: egyre kedveltebb a Közlekedési Mobiljegy alkalmazás, de lassan visszaáll az első ajtós felszállási rend

2020. május 18.

Rendületlenül nő a Közlekedési Mobiljegy alkalmazás népszerűsége, és folyamatosan bővül az applikációban elérhető Volánbusz-jegyek és -bérletek köre. Az egyszerűen kezelhető alkalmazást egyre többen kedvelik és használják, ezért a Volánbusz és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. folyamatos fejlesztésekkel törekszik az utasok elégedettségének további növelésére.

 

A Volánbusz Budapestet és Pest megyét nem érintő helyi és helyközi járatain 2020. május 11. óta újra lehet menetjegyet vásárolni az autóbusz-vezetőktől, és fokozatosan, legkésőbb május 20-tól már Pest megyében is minden járaton – a Budapestet érintőkön is – visszaáll a fedélzeti  jegyértékesítés és az első ajtós felszállási rend. Ennek ellenére továbbra is folyamatosan bővül a Közlekedési Mobiljegy applikációt használók köre. Az alkalmazás volános felületének elindítása óta csaknem 412 ezer helyi és helyközi menetjegyet, illetve bérletet vásároltak a közlekedési társaság utasai. Míg áprilisban naponta átlagosan 7500, addig májusban már napi 11 300 menetjegy kelt el az applikáción keresztül. Az értékesített bérletek mennyisége is folyamatosan nő: május első felében 28 százalékkal több bérletet váltottak az utasok az alkalmazásban, mint az előző teljes hónap folyamán.

A mobiljegyek és -bérletek népszerűsége miatt a Volánbusz a jövőben is meg kívánja tartani ezt az értékesítési formát, ezért a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel együttműködve folyamatosan fejleszti az elérhető termékek körét.

A kezdetben csak menetjegy váltásra alkalmas applikáció április 1-jétől teljes árú és kiemelten kedvezményes, 30 napos helyközi bérleteket és távolsági kiegészítő jegyeket, április 25. óta teljes árú, helyközi havi bérleteket és helyi, teljes árú havi, illetve 30 napos bérleteket, május 1-jétől pedig kiemelten kedvezményes, helyközi havi bérleteket és a helyi sajátosságok szerinti havi tanulóbérleteket, esetenként 30 napos tanulóbérleteket is kínál. Május 8. óta helyközi, első félhavi, teljes árú és kiemelten kedvezményes bérletek, valamint további helyi díjtermékek is kaphatók a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban, valamint – új viszonteladói partnerként – a VoxPay applikációban. Egyes termékek a Simple by OTP alkalmazásban is megvásárolhatók. Május 15-től további elektronikus Volánbusz-termékeket vezettek be: helyközi és – ahol egyébként is elérhető – helyi, második félhavi bérletekkel bővült a kínálat.

Noha a menetjegyek az elővételi pénztárak, az automaták és a nyitva tartó szerződéses partnerek mellett május 11. óta a Budapestet és Pest megyét nem érintő járatokon – és legkésőbb május 20-tól az ország teljes területén, a társaság valamennyi járatán – az autóbusz-vezetőktől is megvásárolhatók, a járványhelyzetre való tekintettel a Volánbusz továbbra is azt kéri, hogy aki csak teheti, elektronikus úton váltsa meg jegyét, bérletét. Erre a Közlekedési Mobiljegy applikáció mellett a Volánbusz honlapján is van lehetőség.

Azoknak, akik mégis a járatokon vásárolják meg jegyüket, fontos tudniuk: az első ajtós felszállási rend és az autóbusz-vezetői jegyértékesítés szigorú óvintézkedések mellett állt vissza a vidéki járatokon. A járműveken az autóbusz-vezető fülkéjénél egyszerre csak egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával. Az utasok érvényes menetjegyüket vagy bérletüket felszálláskor kötelesek bemutatni a járművezetőnek. Ezeken a járatokon nem állítanak fel a buszvezetőt elhatároló kordont, helyette az első üléssorokat zárják le, azokon nem lehet utazni. A szájmaszk viselése, illetve a száj és az orr eltakarása továbbra is mindenki számára kötelező a Volánbusz valamennyi járatán és utasforgalmi létesítményében.

Az országos veszélyhelyzettel összefüggő, a Volánbusz autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról utasaink a volanbusz.hu/koronavirus oldalon, a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásról a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján tájékozódhatnak.

 

Volánbusz Zrt.