Navigáció átugrása

Esztergom – új autóbusz-állomás és változó regionális autóbusz-menetrend augusztus 20-ától

2020. augusztus 10.

2020. augusztus 20-ától üzembe helyezzük az Esztergom vasútállomásnál épült új buszállomást, így egy új, közös vasúti-autóbuszos átszállóhely létesül. A régi, Simor János utcai autóbusz-állomás megszűnik.

Annak érdekében, hogy az utazók a nap jelentős részében továbbra is közvetlenül érhessék el a frekventált belvárosi területeket, illetve az oktatási intézményekhez is közvetlen kapcsolatokat biztosíthassunk, a helyközi járatok jelentős része Esztergom központját érintve közlekedik, elkerülve az autóbuszos alágazaton belüli kényszerű átszállások jelentős részét.

A 2-es számú, Budapest – Esztergom vasútvonal közelmúltbeli felújításával, a modern FLIRT motorvonatok üzembe helyezésével és a sűrűbb menetrendnek köszönhetően a vasút kedvezőbb eljutási lehetőséget biztosít Budapest irányába, ezért szükségessé vált az autóbuszközlekedés újragondolása is: az autóbuszjáratok menetrendje Leányváron, Piliscsabán, Piliscséven, Pilisvörösváron, Solymáron, Esztergom vasútállomáson és részben már Dorogon is a vasúti menetrenddel összehangolásra kerül. A későbbiekben, Dorog új autóbusz-állomásának átadásával, a Dorogon tervezett vasúti csatlakozások is rendszerszinten, teljeskörűen működhetnek majd.

Az alábbi részletes menetrendi változások lépnek életbe:

Dorog, Esztergom

 • A Simor János utcai Autóbusz-állomás megszűnik, helyette a regionális járatok nagy része a Vasútállomástól indul, vagy oda érkezik, ahonnan átszállással lehet bejutni a belvárosba.

 • Közvetlen járatok indulnak számos környező településről Esztergom belvárosába. Az autóbuszok Dorog, Tát illetve Pilisszentlélek felől, az Arany János utca vagy a Kórház érintésével a Bánomi lakótelepig, a Dobozi utcáig, a Földműves utcáig vagy a Vaskapuhoz közlekednek. Ezen felül bizonyos járatok csak Esztergom vasútállomásig vagy Dorog központjáig közlekednek, ahol más járatokra lehet átszállni.

 • Hétvégén is közlekedik a Dorog belső területeit feltáró elővárosi jellegű (8519-es) buszjárat.

 • Változik a 800-815-ös járatok menetrendje is, így elsősorban a munkanap délutáni időszakban a 800-815-ös járatok együttesen biztosítják majd a közvetlen kapcsolatot Budapesttel.

 • Az Esztergom és Párkány, vasútállomás [Štúrovo, Železničná stanica] között közlekedő 223-as nemzetközi buszjárat Esztergomban is csatlakozik a vasúthoz.

Térkép letöltése PDF formátumban.

 

Piliscsév, Leányvár, Kesztölc

 • Új, egyenletes közlekedést biztosító menetrendek lépnek életbe a térségben.

 • Több járat érinti Leányvár fordulót.

 • Rendszeres közlekedést indítunk Piliscsév – Leányvár – Kesztölc – Esztergom Bánomi lakótelep útvonalon, ezen felül bizonyos járatok csak Esztergom vasútállomásig vagy Dorog központjáig közlekednek, ahol más járatokra lehet átszállni.

 • Piliscsév irányába munkanapokon délután Leányváron is biztosított az átszállás azon vonatokról, melyek Piliscséven nem állnak meg.

 • Változik a 800-815-ös járatok menetrendje is, így elsősorban a munkanap délutáni időszakban a 800-815-ös járatok együttesen biztosítják majd a közvetlen kapcsolatot Budapesttel. 

 

Tinnye, Úny, Máriahalom, Dág, Csolnok, Sárisáp, Annavölgy, Ebszőnybánya, Tokod

 • Új, egyenletes közlekedést biztosító menetrendek lépnek életbe a térségben.

 • Közvetlen járatok indulnak számos környező településről Esztergom belvárosába, a Bánomi lakótelepig illetve a Dobozi utcáig. Ezen felül bizonyos járatok csak Esztergom vasútállomásig vagy Dorog központjáig közlekednek, ahol más járatokra lehet átszállni.

 • Több körjárat indul Esztergom – Dorog – Csolnok – Dág – Sárisáp – Annavölgy – Tokod – Dorog – Esztergom útvonalon, és több járat érinti Annavölgy, Fő tér megállót is. A körjáratok jellemzően Esztergom, Kórház és a Dobogókői út érintésével közlekednek.

 • A napi néhány budapesti közvetlen buszjárat helyett rendszeres vasúti csatlakozást biztosítunk Piliscsabán illetve Pilisvörösváron a környező településekről (Tinnye, Úny, Máriahalom, Dág, Sárisáp, Csolnok, Annavölgy).

 

Tát, Mogyorósbánya, Nyergesújfalu, Lábatlan, Süttő

 • Új, egyenletes közlekedést biztosító menetrendek lépnek életbe a térségben.

 • Közvetlen járatok indulnak számos környező településről Esztergom belvárosába, illetve a Bánomi lakótelepig, a Dobozi utcáig vagy a Vaskapuhoz. Ezen felül bizonyos járatok csak Esztergom vasútállomásig vagy Dorog központjáig közlekednek, ahol más járatokra lehet átszállni.

 • A 11-es főúton Tát irányába közlekedő gyorsjáratok Esztergom, Dobozi utcától indulnak, ezzel is elősegítve az iskolába járást.

 • Expressz járat indul Tatabányáról Esztergomba, mely Nyergesújfalu után csak Esztergomban áll meg.

 • Változik a 815-ös járatok menetrendje is, így a jövőben mindegyik 815-ös Süttőig közlekedik vagy onnan indul.

 

Nagysáp, Epöl, Bajna

 • Változik a Tatabánya – (Epöl) – Bajna – Nagysáp – Esztergom vonalon is a menetrend, ahol egyenletesebben és Dorogon munkanapokon a vonatokhoz is gyakrabban csatlakozó járatok indulnak.

 • Új, egyenletes közlekedést biztosító menetrendek lépnek életbe a térségben.

 • Közvetlen járatok indulnak számos környező településről Esztergom belvárosába, illetve a Dobozi utcáig. Ezen felül bizonyos járatok csak Esztergom vasútállomásig vagy Dorog központjáig közlekednek, ahol más járatokra lehet átszállni.

Pilismarót

 • Kismértékben változik a menetrend, a 880-as járatok is Esztergom vasútállomásig közlekednek.

 

Egyéb térségi változások

 • A menetrendváltással összefüggésben Tatabánya, Tata, Oroszlány, Komárom és Zsámbék környékén további kisebb módosítások lépnek életbe.

 

Díjszabási információk:

Az esztergomi helyi bérletek érvényesek minden helyközi autóbuszjáraton is Esztergom közigazgatási területén belül.

A bármely Annavölgy, Tokod, Ebszőnybánya, Sárisáp, Csolnok, Dág, Máriahalom, Úny, Tinnye települések és Piliscsaba között kiadott autóbusz-bérletet a Pilisvörösvárról induló vagy oda érkező 798, 799, 8494, 8516, 8520-as viszonylatú járatunkon elfogadjuk Pilisvörösvár és Piliscsaba között is.

A Piliscsév megállóhelytől, illetve megállóhelyig megváltott vasúti bérleteket elfogadjuk Leányvár vá. és Piliscsév bármely megállója között az autóbuszokon.

Bármely Esztergom Arany János utcáig/tól vagy Esztergom, Kórházig/tól kiadott más környéki települési végpontú autóbuszbérletet elfogadjuk Esztergom belterületén a helyközi buszjáratokon bármely megállók között.