Navigáció átugrása

Menetrend szerinti forgalomban is teszteljük a Mercedes-Benz eCitaro buszokat

2021. október 20.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, valamint a Vadászati és Természeti Világkiállításon már bizonyítottak – most „élesben”, menetrend szerinti közlekedésben is kipróbáljuk a Zöld Busz Program támogatásával beszerzett Mercedes-Benz eCitaro autóbuszokat. Egyelőre négy járművet tesztelünk, a teljes, 40 darabos elektromos meghajtású autóbuszflotta jövő év első negyedévében áll forgalomba a budapesti agglomerációban.

Négy elektromos autóbusz próbaüzemben közlekedik 2021. október 20-tól munkanapokon a fővárosi agglomeráció 22-es, 40-es, 140-es, 172-es, 188-as és 240-es autóbuszvonalán azért, hogy menetrend szerinti forgalomban is kipróbáljuk őket és megfelelően felkészüljünk arra az időszakra, amikor a negyven darabos flotta forgalomba áll Budapest vonzáskörzetében.
 
A Zöld Busz Program keretében beszerzett első negyven e-buszt egyes kiemelt rendezvényekkel kapcsolatos személyszállítási feladatok során már teszteltük. A járművek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson debütáltak, összesen közel 20 ezer kilométert tettek meg és 100 ezer látogató utaztatásában vettek részt a rendezvény ideje alatt. Az autóbuszok kiválóan vizsgáztak, hiszen nemcsak felszereltségük elégít ki minden kényelmi igényt, de zajterhelésük is alacsonyabb hagyományos társaikénál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. Később menetrend szerinti járatokat közlekedtettünk az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra, a Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központhoz. Az esemény kiszolgálása napi szinten mintegy 2.200 km teljesítményt jelentett. Az üzemeltetési tapasztalatok továbbra is pozitívak voltak. Az elméleti hatótáv ideális esetben, forgalomtól és egyéb tényezőktől függően 200-240 km, mely a gyakorlatban is kivitelezhető. A járművek töltési ideje megközelítőleg 6 óra, mely elegendő a reggeli visszakezdéshez. A járművezetőknek nagy könnyebbség, hogy a jármű a reggeli szolgálatkezdésre - automatikus időzítéssel - időjárástól függően felfűtött vagy lehűtött, szolgálatkész állapotba hozható. Az utasok körében is nagyon népszerű, többször említették a dinamikus, halk utazást, a kényelmes, tágas belteret.