Navigáció átugrása

Új menetrend Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén december 12-étől

2021. november 26.

Új, gyakoribb eljutási lehetőséget biztosító menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén, melynek köszönhetően a települések autóbuszos elérhetősége lényegesen kedvezőbbé válik.

A térségi menetrendi füzet hamarosan elérhető lesz Nyíregyházán és Nyírbátorban az autóbusz-állomások pénztáraiban.

 

A változások legfontosabb elemei az alábbiak:
Az autóbuszok ütemes menetrend szerint, egyenletes időközönként indulnak.
Jelentősen javul a térségben elhelyezkedő települések (kiemelten Máriapócs, Pócspetri, Kisléta, Nyírbogát, Geszteréd, Bököny) elérése.
 Több járat közlekedik hétvégente.
Nyíregyháza és Mátészalka között, illetve azon túl, Fehérgyarmat felé bővül az M3-as autópályán közlekedő expresszjáratok száma.
Tégláson egész nap a vasúthoz csatlakoznak az autóbuszok Balkány, Geszteréd, Bököny felől Nyíregyháza és Debrecen irányába.
Számos vonalon rövidebbé válik a menetidő.
Balkányban valamennyi autóbuszjárat között biztosítjuk az átszállási lehetőséget, a járatok bevárják egymást.

A térkép ide kattintva letölthető PDF-ben.

 

Változások részletesen viszonylatonként  

Nyíregyháza – Nagykálló

Nyíregyháza és Nagykálló között az autóbuszok egész nap egyenletes időközönként közlekednek, az alábbiak szerint:
Nagykállóról a megyeszékhely felé tanítási napokon reggel fél hétig 15, majd azt követően már 5 percenként, visszairányban 12:35 és 18:05 között 5-15 percenként járnak az autóbuszok.
Munkanapokon, csúcsidőszakon kívül 30 percenként közlekednek a járatok mindkét irányba.
Szombatonként többnyire 30 percenként, vasárnaponként jellemzően 30-60 percenként lesz biztosított az eljutási lehetőség a két város között.

Az autóbuszok Nyíregyházán belül az Autóbusz-állomás és a Kórház megállók között egységesen a Rákóczi utca – Vay Ádám körút útvonalon közlekednek, így valamennyi Nagykálló érintésével közlekedő járat megáll Nyíregyházán belül a:

Rákóczi út 50.
Vay Ádám körút
Bujtos utca

megállóhelyeken is. A változás következtében a Luther-ház megállót nem érintik a járatok, helyette a Bujtos utcát ajánljuk Nagykálló irányába.

Az új menetrendnek köszönhetően a két város között minden nap egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá válik a közlekedés, valamint könnyebben elérhetővé Nyíregyháza belvárosi része.

.A kivonatos menetrend ide kattintva letölthető PDF-ben.
 

Nyíregyháza – Nagykálló – Balkány – Szakoly – Nyírlugos,

Nyíregyháza – Nagykálló – Balkány – Nyíradony,

Nyíregyháza – Nagykálló – Balkány – Geszteréd – Bököny – Téglás

Az új menetrendnek köszönhetően jelentősen javul a térség valamennyi települése és Nagykálló, valamint Nyíregyháza közötti közlekedés:

Nyíregyházáról Nagykálló érintésével Balkány felé munkanapokon egész nap legalább óránként, hétvégén jellemzően kétóránként indulnak az autóbuszok.
 Nyíregyháza – Nagykálló felől Szakoly, valamint Geszteréd, – Bököny – Téglás felé is jellemzően két óránként közlekednek a járatok. A Balkány – Téglás és Balkány – Szakoly útvonalon a közvetlen nyíregyházi és nagykállói járatokat további Szakolyból vagy Balkányból induló járatok egészítik ki, így munkanapokon ezen útvonalakon is óránként indulnak majd az autóbuszok.
Nyíregyházáról Geszteréd, Bököny irányába az első autóbusza jelenlegi 9:05 helyett már lényegesen korábban, 6:35-kor indul naponta.
Nyíregyházáról Balkány felé 18:05 helyett 17:35 és 18:35-kor indulnak autóbuszok, így az esti időszakban a jelenlegi másfél órás járatmentes időszakok megszűnnek.
Új járat indul Nyíregyházáról 20:35-kor a térségbe, vagyis Balkány, Szakoly, Geszteréd, Bököny érintésével egészen Téglásig, így többek között az este nyolcig dolgozók számára is biztosított lesz a hazautazási lehetőség.
Tanítási szünetben az első autóbusz korábban, az eddigi 7:45 helyett már 6:35-kor indul Nyíregyházáról.
A délutáni időszakban tanítási szünetben munkanapokon bővül az eljutási lehetőségek száma a megyeszékhely felől Balkány térségébe, így többek között már 15:35-kor is indul autóbusz.
Új autóbuszjárat indul Nyírlugosról 4:51-kor, Balkányból 5:20-kor Nyíregyházára, ahova 6:12-kor érkezik. A járatnak köszönhetően a megyeszékhelyre Balkány térségéből már negyed hétre is biztosított lesz az eljutási lehetőség.
A Balkány felől Nyíregyháza felé napközben az eddig két-három órás járatmentes időszakok megszűnnek, mivel egész nap óránként indulnak az autóbuszok.

A Balkány térségében elhelyezkedő valamennyi település számára (Szakoly, Geszteréd, Bököny) többségében közvetlenül, néhány esetben balkányi átszállással a hét minden napján biztosítjuk a megyeszékhelyre a műszakváltási időpontokhoz az eljutást, ezzel is segítve a térségben élők munkavállalási lehetőségeit.

A Nyíregyházáról, Szakolyból, vagy Balkányból induló és Téglás, vasútállomásig közlekedő autóbuszjáratok Balkány és Téglás között munkanapokon óránkénti eljutási lehetőséget biztosítanak, és Tégláson csatlakoznak a Nyíregyháza és Debrecen felé és felől közlekedő személyvonatokhoz, ezáltal Szakoly, Balkány, Geszteréd, Bököny településekről nemcsak a közvetlen autóbuszjáratokkal lesz elérhető Nyíregyháza és Debrecen, hanem egyetlen vasúti átszállással is, amely elsősorban Geszteréd és Bököny településekről a jelenleginél lényegesen gyorsabb eljutási lehetőséget biztosít a megyeszékhelyre és Debrecen felé egyaránt.

Bővül a Nyíregyházáról és Nagykállóból Szakolyon túlra közlekedő járatok száma is, így több közvetlen kapcsolat kerül kialakításra Nyírmihálydi, Nyírlugos települések és a megyeszékhely között:

A délutáni időszakban Nyíregyházáról tanítási napokon már 15:55-kor, munkanapokon 17:35-kor is biztosítunk eljutási lehetőséget.
A reggeli időszakban Nyírmihálydiból új eljutási lehetőséget biztosítunk 6:42-kor indulva Nagykállóba 7:17-re, Nyíregyházára 7:52-re érkezve.

Kismértékben módosul a Balkányból Perkedpuszta, Abapuszta, Nagymogyorós felé és felől közlekedő járatok menetrendje is. Az autóbuszok jelentős részben a jelenlegihez hasonló időpontokban indulnak, ugyanakkor a járatok többsége csatlakozik a Nyíregyháza, Nagykálló, Téglás és Szakoly felől és felé közlekedő járatokhoz, ezáltal valamennyi irányba (Nyíregyháza, Nagykálló, Téglás, Szakoly) biztosítottá válik az átszállási lehetőség.

A hétvégi időszakban Nyíregyháza és Balkány között jellemzően kétóránként indulnak az autóbuszok, melyek felváltva Szakoly – Geszteréd – Bököny, vagy Geszteréd – Bököny – Téglás útvonalon közlekednek tovább. A Szakoly – Balkány – Geszteréd – Bököny – Téglás közötti szakaszon további járatok is indulnak, így a vasúti csatlakozások 1-3 óránként hétvégén is biztosítottak lesznek.

A Balkány, Fő tér elnevezésű, egymástól viszonylag nagy távolságra elhelyezkedő megállóhelyek új elnevezéseket kapnak. A továbbiakban a Kossuth utcán lévő megállóhely Balkány, Iskola, míg a Fő utcán elhelyezkedő megállóhely Balkány, Posta. Az átszállások megkönnyítése érdekében valamennyi irányba, így Nyíregyháza, Téglás, Szakoly, Nyíradony, Nagymogyorós, Abapuszta, Perkedpuszta irányába közlekedő autóbuszokra egyaránt Balkány, Iskola megállóhelyen lehet majd felszállni.

A térkép ide kattintva letölthető PDF-ben.

 

Nyíregyháza – Nagykálló – Kállósemjén – Nyírbátor – Mátészalka – Fehérgyarmat – Tiszabecs

Nyíregyháza – M3 – Mátészalka – Fehérgyarmat – Tiszabecs

Új menetrend szerint indulnak az autóbuszok a Nyíregyháza – Nagykálló – Nyírbátor – Mátészalka – Fehérgyarmat útvonalon is.

Nyíregyháza – Nagykálló – Kállósemjén – Nyírbátor – Mátészalka útvonalon egyenletes elosztás szerint munkanapokon óránként, hétvégén jellemzően kétóránként indulnak az autóbuszok. Nyíregyháza, Autóbusz-állomásról jellemzően óra:05-kor, míg Nyíregyháza felé Mátészalkáról óra:20-kor, Nyírbátor, Szentvér utcától mindig óra:50-kor. A reggeli órákban Nyíregyháza, a délutáni órákban visszairányban további járatok is indulnak, a diákok utazási szokásainak megfelelő időpontokban.

A Nyíregyháza és Mátészalka között közlekedő járatok többsége összekötésre kerül többségében Mátészalka és Fehérgyarmat, illetve kisebb részben Mátészalka és Csenger között közlekedő járatokkal. Ennek köszönhetően a járatok többsége tovább közlekedik a megye keleti, dél-keleti irányába, ezzel is bővítve az eljutási lehetőségek számát Nyírbátorral, Nagykállóval és a megyeszékhellyel.

A változtatásoknak köszönhetően bővülnek az eljutási lehetőségek is a viszonylaton:Nyíregyházáról már reggel 5:55-kor és este 20:05-kor is indul autóbusz Nagykálló – Nyírbátor érintésével Mátészalkáig, illetve Fehérgyarmatig.

Az utolsó autóbuszjárat Nyíregyházáról 22:40-kor indul, és már nem csak Mátészalkáig, hanem egészen Fehérgyarmatig közlekedik.
Mátészalkáról már a kora esti időszakban, 18:50-kor is indul autóbuszjárat Nyírbátor és Nagykálló érintésével a megyeszékhelyre.
A hétvégi időszakban több autóbuszjárat indul az útvonalon, így már egész nap egyenletesen, kétóránként biztosítunk eljutási lehetőséget az érintett térségek között.

A vasárnap délutáni időszakban a térségből Nyíregyháza irányába közel egyidőben számos autóbusz indul, mely koncentrált és utasforgalmi szempontból nem indokolt kínálat az új menetrendben megszűnik, helyette a hétvégi időszakban egész nap egyenletes, kétóránkénti járatkövetés került kialakításra, a délutáni időszakban a diákok utazási szokásainak megfelelő és szükséges többletjáratok közlekedtetése mellett. A módosításnak köszönhetően a térségben hétvégén tapasztalt több órás, olykor fél napos járatmentes időszakok megszűnnek, az autóbuszok az ország többi részéhez hasonlóan egész nap biztosítanak eljutási lehetőséget az érintett települések között.

A járatok Nyíregyházán belüli útvonala változik: az autóbuszok az Autóbusz-állomás és a Kórház megálló között a Rákóczi utca – Vay Ádám körút útvonalon közlekednek, így valamennyi járat megáll a:

Rákóczi út 50.
Vay Ádám körút
Bujtos utca

megállóhelyeken is. Az útvonalmódosítás következtésben a Luther-ház megálló helyett az érintett járatokra a továbbiakban a Bujtos utca megállóhelyen lehet felszállni Nagykálló – Nyírbátor – Mátészalka irányába.

A változásoknak köszönhetően kiszámíthatóbbá válik a közlekedés Mátészalka és Fehérgyarmat között is, mivel az autóbuszok egész nap jellemzően óránként indulnak, Fehérgyarmatról mindig óra:40-kor, Mátészalkáról óra :45-kor, és valamennyi autóbuszjárat érinti Tunyogmatolcson az autóbusz-fordulót is. A Nyíregyháza és Mátészalka felől érkező autóbuszok jellemzően óra:20-kor érkeznek Fehérgyarmat, Autóbusz-állomásra, így a megye keleti délkeleti irányába induló autóbuszok többségére is kényelmes átszállási lehetőség áll majd rendelkezésre. 

 

Expresszjáratok az M3-as autópályán Fehérgyarmatról, Csengerből és Mátészalkáról Nyíregyházára

Munkanapokon jelentősen bővül az M3-as autópályán közlekedő expresszjáratok száma a Mátészalka – Nyíregyháza útvonalon. A járatok menetideje Mátészalka és Nyíregyháza városközpontok között kevesebb mint egy óra. Az autópályán közlekedő járatok többsége Mátészalkáról Fehérgyarmat irányába közlekedik tovább, illetve egy járat Csenger felé biztosít gyors és közvetlen kapcsolatot a megyeszékhellyel. Az autópályán közlekedő egyes járatok Fehérgyarmatról tovább közlekednek az országhatárig, vagyis egészen Tiszabecsig.

Az expresszjáratok útvonala Mátészalkán belül változik, a járatok az eddigieknél lényegesen több helyen állnak meg:

MEZŐGÉP
Alkotmány utca
Fő tér
Autóbusz-állomás
Rákóczi út
Tesco

Expresszjáratok menetrendje munkanapokon az alábbiak szerint alakul:

Honnan Mikor
Fehérgyarmatról 5:40 8:40 11:40 14:40  
Csengerről 6:15        
Mátészalkáról 6:20 7:20 9:20 12:20 15:20
Indulási idő Nyíregyházáról Útvonal
7:40 Mátészalka – Fehérgyarmat
10:40 Mátészalka – Fehérgyarmat – Tiszabecs
13:40 Mátészalka – Csenger
14:40 Mátészalka – Fehérgyarmat
16:40 Mátészalka – Fehérgyarmat – Tiszabecs
18:40 Mátészalka – Fehérgyarmat

Az M3-as autópályán közlekedő expresszjáratokon utasaink többségében kényelmes, dönthető ülésekkel, klímaberendezéssel felszerelt autóbuszokkal találkozhatnak.

Nyíregyháza – Nagykálló – Kállósemjén – Pócspetri – Máriapócs – Kisléta – Nyírbogát – Nyírbátor

Nyíregyháza – Nagykálló – Kállósemjén – Kállósemjén, Péterhalom – Kállósemjén, Újszőlős

Jelentősen változik a Máriapócs, Pócspetri, Kisléta, Nyírbogát települések kiszolgálását biztosító autóbuszjáratok menetrendje is. Az új menetrendnek köszönhetően jelentős fejlesztés valósul meg az érintett településekről Nyíregyháza, Nagykálló és Nyírbátor irányába egyaránt.

A térség településeinek kiszolgálását a munkanapokon és hétvégén is Nyíregyháza – Nagykálló – Kállósemjén – Pócspetri – Máriapócs – Kisléta – Nyírbogát – Nyírbátor útvonalon kétóránként induló autóbuszjáratok biztosítják, melyek a Nyíregyháza – Pócspetri, illetve Nyírbátor – Pócspetri viszonylatú járatok összekötéséből és kisebb útvonalmódosításából jön létre.

A legfontosabb változások:

Rövidebb menetidővel közlekednek a járataink Nyíregyházáról és Nagykállóból Pócspetribe, mert változik a települést kiszolgáló járatok útvonala. Az autóbuszok Kállósemjént követően a Pócspetri – Máriapócs útvonalon haladnak.
A változás miatt a jövőben a Nagykálló – Nyíregyháza irányába utazóknak Pócspetri és Máriapócs településeken az eddig megszokotthoz képest az ellentétes oldali megállókban kell felszállniuk az autóbuszokra.
Közvetlen járatok közlekednek jellemzően kétóránként Nyíregyházáról és Nagykállóból Kislétára és Nyírbogátra is. Kislétára csúcsidőben a továbbiakban is közlekednek gyorsjáratok, melyek Pócspetri – Máriapócs érintése nélkül érik el a települést.
Közvetlen kapcsolatot biztosított Nyírbátorra Kislétáról, Nyírbogátról, Pócspetriről és Máriapócsról is egész nap, jellemzően kétóránként.

Mivel Pócspetri és Máriapócs elérése az új menetrend szerint a Kállósemjén – Pócspetri – Máriapócs útvonalon történik, szemben az eddig Kállósemjén – Máriapócs – Pócspetrivel, Pócspetri település mintegy 5 perccel gyorsabban lesz elérhető Nagykállóból és Nyíregyházáról úgy, hogy Máriapócs felé a menetidő lényegében változatlan marad.

A Nyíregyháza és Nyírbátor között Nagykálló – Pócspetri – Máriapócs – Kisléta – Nyírbogát útvonalon közlekedő autóbuszok többsége munkanapokon Nyíregyházán csatlakozást biztosít a Budapest felől érkező, és oda induló InterCity vonatokhoz, ezáltal Nagykálló, Kállósemjén, Pócspetri, Máriapócs, Kisléta településekről könnyebbé válik a főváros és a szomszédos megyeszékhelyek elérhetősége.

Javulnak a műszakos eljutási lehetőségek Nyíregyházára Kislétáról, Máriapócsról és Pócspetriből egyaránt, mivel:
A hajnali órákban jelenleg csak Kállósemjénből induló autóbuszjárat Nyírbátorból indul, és érinti Nyírbogát, Kisléta, Máriapócs, Pócspetri településeket is, Nyíregyházára 5:23-kor érkezik.
A jelenlegi 13:50 helyett már 13:22-re érkezik autóbusz a térségből Nyíregyházára.
A Mátészalka és Nyíregyháza között Mátészalkáról 19:50-kor induló, és Nyíregyházára 21:25-kor érkező autóbuszjárat Máriapócs és Pócspetri érintésével közlekedik.
Nyíregyházáról reggel 6:50-kor valamennyi érintett településre, így Kislétára is biztosított lesz az eljutás.
Délután Nyíregyházáról tanítási napokon 13:45-kor, 14:15-kor és 14:45-kor, tanszünetben 13:50-kor és 14:45-kor lesz biztosított az eljutási lehetőség a térség településeire.
Este a Nyíregyházáról 20:05-kor és 22:40-kor Mátészalka érintésével Fehérgyarmatra közlekedő autóbuszjáratok Pócspetri, Máriapócs érintésével közlekednek, így a Nyíregyházán este 8-ig, vagy 10-ig dolgozók számára is rendelkezésre áll eljutási lehetőség a jövőben a településekre.
 A reggeli időszakban Újszőlőskert és Péterhalom kiszolgálása változik, így Újszőlőskertről a jelenlegi 6:50 helyett 6:41-re és 7:36-ra lesz biztosított közvetlen eljutási lehetőség Nagykállóba, ezzel Újszőlőskert felől is biztosítottá válik a fél nyolc körüli érkezés a településre.

A járatok Nyíregyházán belüli útvonala változik: az autóbuszok az Autóbusz-állomás és a Kórház megálló között a Rákóczi utca – Vay Ádám körút útvonalon közlekednek, így valamennyi járat megáll a:

Rákóczi út 50.
Vay Ádám körút
Bujtos utca

megállóhelyeken is. Az útvonalmódosítás következtésben a Luther-ház megálló helyett az érintett járatokra a továbbiakban a Bujtos utca megállóhelyen lehet felszállni Nagykálló – Pócspetri – Máriapócs – Nyírbátor irányába. A változtatás következtében könnyebben válnak elérhetővé Nyíregyházán a belvárosi úticélok. 

A hétvégi időszakban Nyíregyháza és Nyírbátor között az autóbuszjáratok kétóránként indulnak, melyeket Nyíregyháza és Kállósemjén között további járatok is kiegészítenek, melyek Újszőlőskert és Péterhalom településrészek kiszolgálásával közlekednek. Az így kialakításra került kínálattal a hétvégi időszakban jelentős fejlesztés valósul meg a térségben, mivel Máriapócs, Pócspetri, Kisléta, Nyírbogát településekre Nyíregyházáról, Nagykállóból és Nyírbátorból is egész hétvégén legalább hat eljutási lehetőséget biztosítunk a jelenlegi egy járattal szemben.

Az új menetrendnek köszönhetően, jelentősen javul a térség valamennyi települése és Nagykálló, valamint Nyíregyháza közötti kiszolgálás, mivel jelentősen nő az eljutási lehetőségek száma.

A fentiek mellett szinte valamennyi település vonatkozásában az időbeli kínálat is lényegesen bővebbé válik, vagyis az első autóbuszjárat korábban, az utolsó pedig lényegesen később indul.

 

Menetrendi módosításokhoz kapcsolódó díjszabási kedvezmények

Az új

 4218 Nyíregyháza—Nyírbátor—Mátészalka—Fehérgyarmat—Tiszabecs autóbuszvonalon Pócspetri-Máriapócs kerülő útvonalon át közlekedő járatokon,

 4220 Nyíregyháza—Nagykálló—Kállósemjén—Máriapócs—Nyírbogát—Nyírbátor autóbuszvonalon Pócspetri-Máriapócs-Kisléta-Nyírbogát kerülő útvonalon át közlekedő járatokon,

 4221 Nyíregyháza—Nagykálló—Nyírbogát—Nyírbátor autóbuszvonalon Kisléta-Nyírbogát kerülő útvonalon át közlekedő járatokon

a jelenlegivel megegyező, rövidebb távolságra megváltott autóbusz bérletek elfogadásra kerülnek.

Kisléta megállóhelyei és Nyírbátor megállóhelyei között a rövidebb távolságra megváltott autóbusz bérletek elfogadásra kerülnek a hosszabb útvonalon, Nyírbogáton keresztül közlekedő járatokon is.

A Nyíregyházán belüli hosszabb, Autóbusz-állomás – Rákóczi utca – Vay Ádám körút – Kórház útvonalon át Nagykálló érintésével Nyírbátor irányába közlekedő járatok esetében a díjszabási távolság nem változik, az érintett járatokon a jelenlegivel megegyező, rövidebb távolságra megváltott autóbusz bérletek továbbra is elfogadásra kerülnek.