Navigáció átugrása

A vasútvillamoshoz hangolt menetrendi változások Csongrád-Csanád és Békés megyében október 29-étől

2022. október 21.

A Szeged és Hódmezővásárhely közötti, 30 percenként induló TramTrain szolgáltatással összefüggésben, 2022. október 29-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok számos autóbuszvonalon Csongrád-Csanád és Békés megyékben.

A menetrendi változások eredményeképpen a Szentes, Mindszent, Székkutas és Békéssámson, valamint Hódmezővásárhely között közlekedő autóbuszok jellemzően ütemes menetrend szerint indulnak, és Hódmezővásárhelyen az autóbusz-állomás melletti Kálvin János téri TramTrain megállóhelyen 5-9 perces átszállási idővel csatlakozást biztosítanak a Szeged felé/felől közlekedő TramTrain járatokhoz. Szeged és Hódmezővásárhely között az autóbusz és a TramTrain járatok napközben együttesen 15 percenként indulnak.

Tanítási napokon, a Hódmezővásárhelyről a reggel 6:15 és 7:00 óra közötti időszakban a TramTrain járatokkal együtt 5 percenként van Szegedre eljutási lehetőség. Szentesről Mindszenten, illetve Barattyoson át Hódmezővásárhely érintésével Szegedre vasútvillamosra történő átszállással, valamint egyes autóbuszjáratokkal közvetlenül is lehet utazni. A hétvégi időszakban a TramTrainhez csatlakoztatva új éjszakai járatok is közlekednek Hódmezővásárhely – Mindszent – Szentes és Hódmezővásárhely – Székkutas viszonylatokban, bővítve ezzel az eljutási lehetőségeket.

 A változás elsősorban az alábbi viszonylatokat érinti

 • Szeged – Hódmezővásárhely
 • Szeged – Hódmezővásárhely – Mindszent – Szegvár – Szentes – Csongrád
 • Szeged – Hódmezővásárhely – Barattyos – Szentes – Csongrád
 • Szeged – Hódmezővásárhely – Székkutas – Orosháza – Békéscsaba - Gyula
 • Hódmezővásárhely – Erzsébet – Békéssámson – Tótkomlós - Orosháza
 • Szeged – Mindszent – Szegvár – Szentes

                                             A képre kattintva pdf-ben megnyitható.


A változásokról részletesen

Országos járatok

Érintett vonalak: 1374, 1441, 1486

A Szeged - Hódmezővásárhely – Székkutas – Orosháza – Békéscsaba viszonylaton közlekedő járatok indulási és érkezési időpontjai kismértékben módosulnak, illetve egyes járatok Szeged és Hódmezővásárhely között több megállóhelyen is megállnak. (Pl. Szeged, Brüsszeli krt., Hódmezővásárhely, Kishomok)

Érintett vonalak: 1375, 1515, 1516

A Szeged – Szentes – Miskolc és a Szeged – Szentes – Szolnok – Parádfürdő viszonylatokon közlekedő járatok is illeszkednek a Szeged és Hódmezővásárhely között kialakított új menetrendhez, így a járatok indulási és érkezési időpontjai Szeged felé/felől kismértékben módosulnak, valamint egyes járatok Szeged, Brüsszeli körút és Hódmezővásárhely, Kishomok megállóhelyeken is megállnak.

 

Regionális közlekedés

Hódmezővásárhely – Szeged

Érintett vonalak: 5004, 5005, 5010

A TramTrain járatok indulási idejéhez igazodóan az autóbuszok Hódmezővásárhelyről napközben jellemzően minden óra :15-kor és :45-kor, Szegedről mindig óra :10-kor és :40-kor indulnak, így az autóbuszok és a TramTrain együttesen egész nap átlagosan 15 percenkénti, egyenletes kínálatot biztosítanak a két város között. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban mindkét irányban további járatok is közlekednek, ezáltal kedvezőbb kiszolgálást biztosítva az ingázók részére.

A Szegedről Parádfürdőre, Miskolcra, Békéscsabára, Debrecenbe, illetve Pécsre induló egyes járatok is megállnak Hódmezővásárhely, Kishomok megállóhelyen, ezáltal a külterületi városrészen élők utazási lehetőségei lényegesen kedvezőbbé válnak.

Hódmezővásárhely – Mindszent – Szentes – Csongrád

Érintett vonalak: 5004, 5007, 5150

Az útvonalon napközben óránként, tanítási napokon csúcsidőben 15-30 percenként indulnak az autóbuszok Hódmezővásárhelyről Mindszentre és Szentesre. A TramTrainhez csatlakozva Hódmezővásárhelyről minden óra :45-kor, Szentesről :25-kor indulnak az autóbuszjáratok, melyeket csúcsidőszakban további járatok is kiegészítenek. A Szentesre érkező járatok egy része közvetlen eljutást biztosítva tovább közlekedik Csongrádra, illetve visszairányban Csongrádról Szentesen át Hódmezővásárhelyre.

A viszonylaton közlekedő járatok Hódmezővásárhelyen csatlakozást biztosítanak a TramTrainhez, valamint a Szegedre tovább közlekedő, közvetlen  autóbuszok a vasútvillamosok ütemes indulásait felezve indulnak Hódmezővásárhelyről.

A hétvégi, szegedi kulturális és szabadidős programokról hazaigyekvők kiszolgálása céljából, a Szegedről Hódmezővásárhelyre érkező TramTrain járatokhoz csatlakozva pénteken, szombaton és vasárnap Hódmezővásárhely, Autóbusz-állomásról 0:15 és 2:15 órakor új éjszakai járatok közlekednek Mindszenten át Szentesre. Szentes város jobb lefedettsége és a kertvárosi lakótelepi városrész kiszolgálása céljából az éjszakai járatok az Autóbusz-állomás után meghosszabbított útvonalon, a Kiss Zsigmond utca – Köztársaság utca (Kertváros) – Szalai utca – Rákóczi utca – Kossuth Lajos utca útvonalon közlekednek.

Hódmezővásárhely – Barattyos – Szentes – Csongrád

Érintett vonalak: 5010, 5011, 5105, 5140

Hódmezővásárhely és Szentes között a 45-ös főúton közlekedő helyközi és távolsági autóbuszjáratok mindkét irányban napközben jellemzően óránként, tanítási napokon csúcsidőben 30 percenként indulnak. A TramTrainhez hangolva jellemzően 6-8 perces átszállási idővel, Hódmezővásárhelyről minden óra :45-kor, Szentesről :25-kor indulnak az autóbuszok. A délutáni időszakban további járatok is indulnak, így 14 óra és 17 óra között félóránként, jellemzően óra :15-kor és :45-kor is közlekedik autóbusz Hódmezővásárhelyről Szentesre.

A reggeli hivatásforgalmi igények kiszolgálása céljából Hódmezővásárhelyről Szentesre új járat indul hajnali 5:15-kor, valamint az esti időszakban 19:45-kor és 22:15-kor. Szentesről Hódmezővásárhelyre is új időpontokban, a jelenleginél egyenletesebb eloszlásban közlekednek az autóbuszok, így hétvégenként 4:00-kor, munkanapokon 20:25-kor is indul autóbusz Hódmezővásárhelyre, melyek csatlakozást biztosítanak a Szegedre induló TramTrainhez.

A Szentesről 5:45-kor Hódmezővásárhelyen át Szegedre induló, illetve a Hódmezővásárhelyről Szentesre 16:48-kor érkező járatok a szentesi kertvárosi lakótelepi városrész kiszolgálása céljából meghosszabbított útvonalon, a Kiss Zsigmond utca – Köztársaság utca (Kertváros) – Szalai utca – Rákóczi utca – Kossuth Lajos utca – Autóbusz-állomás útvonalon közlekednek.

A Szegedről Szentesre 16:35-kor induló gyorsjárat meghosszabbított útvonalon Szentes-Kertváros városrész érintésével közlekedik, kedvezőbb kiszolgálást biztosítva a szentesi lakosok számára.

Hódmezővásárhely – Székkutas – Orosháza

Érintett vonal: 5160

Az új menetrend szerint a viszonylaton közlekedő autóbuszok munkanapokon jellemzően óránként, egyenletes eloszlás szerint indulnak. Az autóbuszjáratok mindkét irányba 6-9 perces csatlakozási idővel biztosítanak átszállási lehetőséget a TramTrainre.

Csúcsidőszakban Hódmezővásárhelyről naponta 12:45-kor Székkutason át Orosházára, illetve Orosházáról 15:45-kor és 18:25-kor Hódmezővásárhelyre új járatok közlekednek, ezáltal kedvezőbb kiszolgálás biztosítható a térségben.

A hétvégi időszakban a Szegedről 23:24-kor induló TramTrain járathoz csatlakozva új járat közlekedik Hódmezővásárhelyről 0:15-kor Székkutasra, kedvezőbb kiszolgálást biztosítva a Szegeden szabadidős programot tervező székkutasi lakosok számára.

Hódmezővásárhely – Erzsébet – Békéssámson – Tótkomlós – Orosháza

Érintett vonalak: 4953, 4960, 5165

Jelentősen módosul a Hódmezővásárhelytől keletre elhelyezkedő térség menetrendje azzal, hogy több, rövidebb viszonylaton közlekedő járat összevonásával munkanapokon új, kétórás alapütemű menetrend kerül kialakításra a Hódmezővásárhely – Békéssámson – Tótkomlós – Orosháza útvonalon.

Az Orosházáig közlekedő járatok 9-18 perces csatlakozási idővel biztosítanak átszállási lehetőséget a Békéscsaba irányába közlekedő vonatokra, továbbá Tótkomlóson is javulnak a csatlakozási lehetőségek az autóbuszok és a vonatok között, lényegesen könnyebbé válnak így a térségben élők utazási lehetőségei.

A Békéssámson irányából kizárólag Hódmezővásárhelyig közlekednek járatok és valamennyi érkező és induló autóbusz 5-6 perces átszállási idővel csatlakozik a TramTrainhez átszállást biztosítva Szegedre.

A reggeli időszakban Hódmezővásárhely, délután pedig Békéssámson irányában további járatok is indulnak, így csúcsidőben jellemzően 30-60 percenként közlekednek az autóbuszok, egyenletesebb kínálatot biztosítva a két település között.

Hódmezővásárhelyről tanítási napokon reggel 6:42-kor és 13:12-kor, valamint Békéssámsonról 7:20-kor, 13:50-kor és munkanapokon 19:20-kor is új járatok vehetők igénybe, bővítve ezzel az utazási lehetőséget Hódmezővásárhelyre, illetve átszállással Szeged irányába.


TramTrain díjszabás a helyközi autóbuszokon

Részletek a vasútvillamos díjszabásáról itt olvashatók.


Térkép a TramTrain zónák szakaszhatárairól (képre kattintva pdf-ben megnyitható).

Bérlettel történő utazás

Szeged, Algyő és Hódmezővásárhely városokon belüli közvetlen utazásra a helyközi autóbusz-bérletek helyett a TramTrain zónás bérletek érvényesek. Viszont a három település érintésével, hosszabb távra szóló bérlet a teljes szakaszra váltható (pl. Szeged-Székkutas-Orosháza-Békéscsaba). Ezen buszbérletek nem használhatók a vasútvillamoson történő utazásra.

Hódmezővásárhelyen túlra (Mindszent, Szentes, Székkutas, Békéssámson, Tótkomlós, Orosháza, Békéscsaba felé) történő utazás esetén a TramTrain zónabérlet és egy TramTrain kiegészítő helyközi autóbuszbérlet (Hódmezővásárhely és a céltelepülés viszonylatára) megváltását javasoljuk. Ezen bérletek a közvetlen autóbuszjáratokon is igénybe vehetők. A vasútvillamoshoz csatlakozó átszállásos utazásnál a TramTrain kiegészítő helyközi autóbuszbérlet viszonylatának megfelelően az autóbuszbérlet igazolványokat is módosítani szükséges, melyet a Volánbusz pénztáraiban tudnak megtenni.

A menetrendi változásban érintett viszonylatokra a 2022. október 28-ig megváltott helyközi autóbuszbérletek az érvényességük időtartamán belül ideiglenesen elfogadásra kerülnek átszállásos utazásra a vasútvillamoson is bérleten szereplő viszonylat megjelölés szerint.

Menetjeggyel történő utazás

A közvetlen autóbuszjáratokon történő egyszeri utazáshoz továbbra is autóbuszos helyközi menetjegy váltható a megszokott módon.  A TramTrain zónajegyek Szeged és Hódmezővásárhely közötti utazásokra az autóbuszokon nem érvényesek.

A hódmezővásárhelyi „C” zónán belül (a kutya- és kerékpárjegyeket kivéve) minden TramTrain C, B-C és A-B-C zónás díjtermék (bérlet, jegy) érvényes a helyközi autóbuszokon is.
A TramTrainhez Hódmezővásárhelyen csatlakozó helyközi autóbuszokra egy TramTrain menetjeggyel át lehet szállni, nem kell külön menetjegyet váltani a városon belül. A Hódmezővásárhelyen túl (Mindszent, Szentes, Székkutas, Békéssámson, Orosháza, Békéscsaba felé vagy felől) utazók számára a TramTrainhez csatlakozó autóbuszokra TramTrain kiegészítő helyközi menetjegy váltható (amennyiben az utas rendelkezik már elővételben váltott TramTrain díjtermékkel, amely a Hódmezővásárhelyi „C” zóna határáig érvényes).

A csatlakozó autóbuszokon TramTrain zónajegyet is vásárolhatnak azon utasok, akik utazásukat Hódmezővásárhelytől a TramTrain-nel kívánják folytatni.

TramTrain menetjegy- és bérletárak

                                                    A képre kattintva pdf-ben megnyitható.

TramTrain jegyek és bérletek az alábbi helyeken kaphatók:

 • vasúti jegypénztárak
 • jegykiadó automaták a TramTrain peronjain
 • MÁV Applikáció
 • Internet (jegy.mav.hu) - csak jegyek
 • A TramTrain fedélzeti automatái - csak jegyek
 • VOLÁNBUSZ Zrt. kijelölt pénztáraiban (Szeged, Autóbusz-állomás és Hódmezővásárhely, Autóbusz-állomás)