Navigáció átugrása

Nagykanizsa – április 2-től új menetrend szerint közlekednek a helyi járatok

2023. március 8.

A nagykanizsai helyijáratok közlekedése az elmúlt években - bár az utazási szokások jelentősen átalakultak - nem változott átfogóan. A folyamatosan változó igényekhez igazodva a jelenlegi közlekedési rendszer jelentősen átalakul az Önkormányzat megrendelése alapján.

  • A legfontosabb, az utasok számára kedvező változás, hogy az új, meghosszabbított útvonalon közlekedő járatoknak köszönhetően a város különböző részei (pl. a Városkapu körút, Miklósfa, Palin) közvetlenül, átszállásmentesen lesznek elérhetők.
  • Egyes vonalak és egyes C jelzésű járatok új számozással, jellemzően 20-as előtaggal közlekednek.
  • Új körjáratok jönnek létre, melyek már a vasútállomást vagy a Városkapu körutat is érintik.
  • Kiskanizsán jelentősen átalakul a 4-es és 6-os buszjáratok rendszere, mely által a Dózsa György utca környéke is közvetlenül elérhetővé válik a 16-os járatokkal.
  • A helyi díjtermékkel igénybe vehető helyközi járatok köre jelentősen bővül a bevásárlóközpontok, Bagola, Nagyfakos és Palin felé is.

Az április 2-ától érvényes menetrend elérhető a www.volanbusz.hu/nagykanizsa oldalon, továbbá hamarosan a menetrendi füzet is az autóbusz-állomáson és a pénztárakban. 

Az új hálózatot bemutató térkép itt tekinthető meg.

 

2-es és helyközi járatok: Kalmár utca/Autóbusz-állomás ◄► Palin, futballpálya

  • A Magyar utcán át Palinra közlekedő járatok 2E jelzéssel és jellemzően csúcsidőben közlekednek.
  • A további 2-es járatok, és a Miklósfáról induló új, Palinig közlekedő 18 és 18Y járatok, a Sugár úton át, a Napraforgó tér érintésével közlekednek a Kalmár utca és a Palin városrész között, ezáltal kedvezőbb eljutást biztosítanak a Belvárosba és az ott található iskolákhoz.
  • A jövőben egyes helyi indulások helyett több helyközi járatra lehet felszállni helyi díjtermékkel, illetve ezen helyközi járatok a jövőben megállnak a Domus, bejárati út és Palin, Újtelep megállóhelyeken.

 

4, 4A, 4Y Városkapu körút ◄► Kiskanizsa, Bornemissza utca

  • Új menetrend szerint közlekednek a vonal járatai és már hétvégén is közvetlenül lehet eljutni a Bornemissza utca és a Városkapu körút között, ezáltal a Belváros elérése is kedvezőbbé válik Kiskanizsáról.
  • A 4Y járatok útvonala változik, a Szent Flórián teret a Bornemissza utca irányába érintik csak a járatok, míg a Templom térhez betérnek a Belváros felé is. A 4Y járatok száma a jövőben bővül, így kedvezőbb eljutások biztosíthatók a Templom tér környékére.
  • A 4-es járatok mellett (a 14-es buszok helyett) az új 9-es és 9Y járatok közlekednek a Rózsa utcán és a Belvároson át Miklósfáig, illetve 29-es jelzéssel Ligetvárosig a műszakváltásokhoz igazodóan.
  • A Városkapu körutat a jövőben a 20-21-22-es járatokat kiváltó körjáratok is érintik részben 5-5Y és 7-7Y jelzéssel.
  • A 4-es, 6-os és 9-es járatok egyenletesen, egymáshoz hangoltan indulnak.

 

Új: 46 Városkapu körút / Kiskanizsa, Bornemissza utca ◄► Kiskanizsa, Rozmaring utca

  • 46-os jelzéssel új járat indul 4:35-kor a Bornemissza utca megállótól a Nagyrác, fordulóhoz betérve a Rozmaring utcáig, valamint a délután 14:15-kor a Városkapu körútról közvetlen járat indul az Autóbusz-állomás és a Templom tér érintésével a Rozmaring utca megállóig.

 

41E Kiskanizsa, Bornemissza utca ► Kiskanizsa, Templom tér ► Gépgyár ► Cserháti szakközépiskola helyett

25 Kiskanizsa, Bornemissza utca ► Nagyrác, forduló ► Szent Flórián tér ► Eötvös tér ► Cserháti Szakközépiskola ► Vasútállomás

  • A 41E járat ezentúl 25-ös jelzéssel közlekedik az Eötvös tér érintésével, hosszabb útvonalon feltárva a Belvárost, ezáltal a Kórház felé is közvetlen kapcsolatot biztosít.

 

C7 Napraforgó tér ◄► Kiskanizsa, Bornemissza utca helyett 

24 Napraforgó tér ◄► Kiskanizsa, Bornemissza utca

  • A jelenlegi C7-es járatok 24-es jelzéssel indulnak, kismértékben változó menetrend szerint.

 

6, 6A, 6C, 6Y Városkapu körút ◄► Eötvös tér  ◄► Kiskanizsa helyett

6, 6A, 6E, 6Y Városkapu körút ◄► Eötvös tér  ◄► Kiskanizsa
16, 16A, 16Y Kalmár utca ◄► Városkapu körút ◄► Eötvös tér  ◄► Kiskanizsa

A járatok számozása és menetrendje jelentősen megváltozik, továbbá új közvetlen kapcsolatokat biztosítunk Kiskanizsáról a Dózsa György utca, valamint a Városkapu körút és a Sugár út között.

  • A 6-os vonalon megváltozott indulás idő szerint, de azonos útvonalon közlekednek a járatok, viszont Kiskanizsa felől a Bajcsai úton a temetőhöz betérve közlekednek. Az új 16-os járatok a Városkapu körút után a Dózsa György utca érintésével a Kalmár utcáig közlekednek, és onnan indulnak. 
  • A 6A járatok a Rózsa utca helyett a Hevesi Sándor utcán át közlekednek és a Homokkomáromi fordulót, illetve a Bajcsai úton a temetőt sem érintik. Az új 16A járatok a Városkapu körút után a Dózsa György utca érintésével a Kalmár utcáig közlekednek, és onnan indulnak.
  • A 6Y vonalon megváltozott indulás idő szerint, de azonos útvonalon, a Homokkomáromi forduló érintésével közlekednek az autóbuszok. Az új 16Y járatok a Városkapu körút után a Dózsa György utca érintésével a Kalmár utcáig közlekednek, és onnan indulnak.
  • 6C vonal helyett a Rózsa utcán át gyorsjáratként 6E járatok indulnak munkanapokon a kora reggeli időszakban a Városkapu körút és Kiskanizsa, temető között.
  • A Fortunától az Eötvös tér érintésével új, a helyi közlekedésbe bevont helyközi járatok indulnak az Autóbusz-állomásra, így napközben is biztosított ezen a szakaszon a helyi díjtermékkel való közlekedés.
  • A keleti és nyugati városrész között egész napos eljutást biztosítunk az új útvonalon közlekedő 16, 16A és 16Y járatokkal a Kalmár utca ◄► Napraforgó tér ◄► Városkapu körút ◄► Eötvös tér ◄► Király utca ◄► Kiskanizsa, Templom tér (16) ◄► Kiskanizsa, Rozmaring utca (16, 16Y) útvonalon.
    • a 16, 16A, 16Y jelzéssel közlekedő járatok, jellemzően csúcsidőben és délelőtt óránként indulnak, ezzel további közvetlen kapcsolatokat biztosítanak városrészek között. Az új 16-os járatok a 20-21-es vonalcsoportot váltó 5-15 és 7-17-es körjáratokkal hangoltan, egyenletesen közlekednek. A 16-os vonalcsoport a Sugár úti iskolák felé is közvetlen eljutást biztosít.
  • A Városkapu körutat a jövőben a 20-21-22-es járatokat váltó körjáratok is érintik részben 5-5Y és 7-7Y jelzéssel.
  • A 4-es, 6-os és 9-es járatok egyenletesen, egymáshoz hangoltan indulnak.

 

8, 8Y Napraforgó tér ◄► Kalmár utca ◄► Ligetváros ◄► Miklósfa

  • A járatok azonos útvonalon, kissé megváltozott indulási idővel közlekednek. A 6425 számú helyközi járatok továbbra is igénybe vehetők az Autóbusz-állomás és Miklósfa között.
  • Miklósfára ezentúl az új 18-18Y és a 9-9Y járatok is közlekednek, ezáltal Palinra és a Városkapu körúthoz is biztosított a közvetlen eljutás.

 

Új 18, 18Y Palin ◄► Napraforgó tér ◄► Miklósfa, Szentendrey Edgár forduló

  • Április 2-ától a jelenlegi 8-as vonal meghosszabbításával Miklósfa és Palin városrész között új, járatok indulnak 18, 18Y jelzéssel, melyek közvetlen eljutást biztosítanak a Sugár úti iskolák felé.
  • A Napraforgó térről, illetve az Autóbusz-állomásról továbbra is elérhető Miklósfa a megszokott 8-as, 8Y-os és 6425 számú helyközi járatokkal, valamint a Városkapu körúttól és a Belvárosból az új 9-es és 9Y járatokkal.
  • Az eredeti 18-as autóbuszok a Vasútállomás és a Kalmár utca között nem közlekednek, helyette az új 5, 5Y, 15, valamint a 7, 7Y és 17-es buszok biztosítják a Vasútállomás és a belváros közötti kapcsolatot.

 

14, 14Y, 14C Városkapu körút ◄► Ligetváros helyett

9, 9Y Városkapu körút ◄► Miklósfa, Szentendrey Edgár forduló
29 Városkapu körút ◄► Köztemető ◄► Ligetváros

  • A jelenlegi 14-es járatok útvonalán a műszakos kiszolgálást biztosítva 1-1 kora reggeli és délutáni járat közlekedik a Ligetvárosig új, 29-es jelzéssel, de változatlan útvonalon.
  • A térség ellátását a Városkapu körút ◄► Ötvös tér ◄► Kalmár utca ◄► Ligetváros ◄► Miklósfa útvonalon közlekedő új járatok 9-es, illetve a köztemető érintésével 9Y jelzéssel biztosítják. Az új 9-es járatok a 29-es vonal kiegészítésével, de a Belvároson át biztosítják a közvetlen műszakos kapcsolatokat, illetve Miklósfát kötik össze a Városkapu körúttal naponta több alkalommal.

 

10, 10A, 10Y és 6420, 6421 helyközi járatok: Kalmár utca ◄► Bagola, autóbusz-forduló ◄► Nagyfakos, alsó

  • Változatlan útvonalon Bagola, autóbusz-forduló (10A) és Nagyfakos, alsó végállomásig közlekednek, új menetrend szerint.
  • A jövőben egyes helyi indulások helyett több helyközi járatot vonunk be a helyi közlekedésbe és egyes járatok, elsősorban hétvégén Bagola érintéssel közlekednek.

 

16, 16A, 6428 Autóbusz-állomás ► Gépgyár ► Kiskanizsa, temető ► Bajcsa, vízmű helyett

28, 6428 Autóbusz-állomás ► Gépgyár ► Kiskanizsa, temető ► Bajcsa, vízmű

  • A járatok útvonala nem módosul, viszont 16 és 16A helyett 28-as jelzéssel közlekednek, és megváltozott menetrend szerint, de az Autóbusz-állomás és Bajcsa településrész között a 6428-as számú helyközi járatokkal hangoltan közlekednek, melyekkel változatlanul lehet utazni helyi díjtermékkel. A jövőben több helyi indulás helyett így a 6428-as helyközi járat vehető igénybe.

 

Jelenlegi 18 Kalmár utca ◄► Vasútállomás helyett és a

20, 20Y Kalmár utca ► Kórház utca ► Napraforgó tér ► Kalmár utca (► Vasútállomás) helyett

5, 5Y, 15 Vasútállomás ► Kórház utca ► (Városkapu körút ► 5, 5Y) Napraforgó tér ► Kalmár utca (► Vasútállomás 5, 15)

  • A jelenlegi 20-as és 20Y-os járatok helyett 5-ös, 5Y-os és 15-ös jelzéssel indulnak autóbuszok a korábbinál hosszabb útvonalon. Munkanapokon a járatok többsége, hétvégén pedig valamennyi járat eljutást biztosít a Városkapu körúthoz, melyek 5 vagy 5Y jelzést kapnak. A Városkapu körutat nem érintő járatok 15-ös jelzéssel közlekednek.

5 Vasútállomás ► Kalmár utca ► Kórház utca ► Városkapu körút ► STOP.SHOP ► Napraforgó tér ► Kalmár utca ► Vasútállomás

5Y Kalmár utca ► Kórház utca ► Városkapu körút ► Balatoni utca ► Napraforgó tér ► Kalmár utca

15 Vasútállomás Kalmár utca ► Kórház utca ► STOP.SHOP ► Napraforgó tér ► Kalmár utca ► Vasútállomás

  • A jelenlegi 18-as járatok helyett az új 5-5Y-15-ös és 7-7Y-17-es járatok csúcsidőben jellemzően 30 percenként, napközben és hétvégén átlagosan óránként biztosítják közösen a vasútállomás elérését és a vasúti csatlakozást az InterRégió és InterCity vonatokhoz a nap nagyrészében.

 

21, 21E, 21Y, 22, 22Y Vasútállomás ► Kalmár utca ► Napraforgó tér ► Kórház utca ► Kalmár utca ► Vasútállomás helyett

7, 7Y, 17 Vasútállomás ► Kalmár utca ► Napraforgó tér ► Városkapu körút ► Kórház utca ► Kalmár utca ► Vasútállomás 

  • A jelenlegi „21-es és 22-es” járatok helyett 7-es, 7Y-os és 17-es jelzéssel indulnak autóbuszok. Munkanapokon a járatok többsége, hétvégén pedig valamennyi járat eljutást biztosít a Városkapu körúthoz, melyek 7 vagy 7Y jelzést kapnak. A Városkapu körutat nem érintő járatok 17-es jelzéssel közlekednek.

7 Vasútállomás ► Kalmár utca ► Napraforgó tér ► Városkapu körút ► Kórház utca ► Kalmár utca ► Vasútállomás

7Y Vasútállomás ► Kalmár utca ► Napraforgó tér ► Balatoni utcaVároskapu körút ► Kórház utca ► Kalmár utca ► Vasútállomás

17 Vasútállomás ► Kalmár utca ► Napraforgó tér ► Kórház utca ► Kalmár utca ► Vasútállomás

  • A jelenlegi 18-as járatok helyett az új 5-5Y-15-ös és 7-7Y-17-es járatok csúcsidőben jellemzően 30 percenként, napközben és hétvégén átlagosan óránként biztosítják közösen a vasútállomás elérését és a vasúti csatlakozást az InterRégió és InterCity vonatokhoz a nap nagyrészében.
  • Az 5-5Y-15 és 7-7Y-17-es járatokat az új 16-os buszvonalak is kiegészítik napközben, így az 5-15-ös és 7-17-es, illetve 16-os vonalcsoportok jellemzően a mai 20-21-22-es körjáratok által nyújtott járatsűrűséget és eljutásokat biztosítják.

 

A jelenlegi műszakos eljutást biztosító „C” jelzésű járatok alapvetően közel a korábbi indulási időpontjaik szerint közlekednek, és útvonaluktól függően 24, 26, 27, illetve 29-es jelzést kapnak.

 

C3 Városkapu körút ◄► Autóbusz-állomás

  • A C3 jelzésű járatok a továbbiakban nem közlekednek. Helyettük a 6-os vonalcsoport járatai végzik a kiszolgálást az eddiginél gyakrabban.

 

C5 Autóbusz-állomás ◄► Napraforgó tér

  • A C5 jelzésű járatok a továbbiakban nem közlekednek. Esetükben a 24-es járatok biztosítanak majd eljutást azonos időfekvésben, valamint a 8-as vonalcsoport járatai a Sugár úton át, illetve a 7-17-es valamint az 5-15-ös körjáratok, továbbá az új 16-os buszjáratok.

 

C7 Napraforgó tér ◄► Kiskanizsa, Bornemissza utca helyett

24 Napraforgó tér ◄► Kiskanizsa, Bornemissza utca

  • A jelenlegi C7-es járatok 24-es jelzéssel indulnak változatlan útvonalon és menetrend szerint.

 

C9 és C91 Városkapu körút ◄► Napraforgó tér helyett

26 Városkapu körút ◄► Napraforgó tér

  • A jelenlegi C9 és C91-es járatok a jövőben egybeolvadva, 26-os számmal közlekednek, így hétvégén és munkanapokon is egységes útvonalon tárják fel a lakótelepi részt és biztosítanak eljutást a Városkapu körút és a Napraforgó tér között a Balatoni utca érintésével.

 

C33 Városkapu körút ► Napraforgó tér helyett

27 Városkapu körút ► Vasútállomás

  • A jelenlegi C33-as egyetlen járata a jövőben 27-es számmal közlekedik a Városkapu körút és a Vasútállomás között.

 

41E Kiskanizsa, Bornemissza utca ► Kiskanizsa, Templom tér ► Gépgyár ► Cserháti szakközépiskola helyett

25 Kiskanizsa, Bornemissza utca ► Nagyrác, forduló ► Szent Flórián tér ► Eötvös tér ► Cserháti Szakközépiskola ► Vasútállomás

  • A 41E járat ezentúl 25-ös jelzéssel közlekedik az Eötvös tér érintésével, hosszabb útvonalon feltárva a Belvárost, ezáltal a Kórház felé is közvetlen kapcsolatot biztosít.

 

14, 14Y, 14C Városkapu körút ◄► Ligetváros helyett

9, 9Y Városkapu körút ◄► Miklósfa, Szentendrey Edgár forduló
29 Városkapu körút ◄► Köztemető ◄► Ligetváros

  • A jelenlegi 14-es járatok útvonalán a műszakos kiszolgálást biztosítva 1-1 kora reggeli és délutáni járat közlekedik a Ligetvárosig új, 29-es jelzéssel, de változatlan útvonalon.
  • A térség ellátását javítják még a Városkapu körút ◄► Ötvös tér ◄► Kalmár utca ◄► Ligetváros ◄► Miklósfa útvonalon közlekedő új járatok 9-es, illetve a köztemető érintésével 9Y jelzéssel. Az új 9-es járatok a 29-es vonal kiegészítésével, de a Belvároson át biztosítja a közvetlen műszakos kapcsolatokat, illetve Miklósfát köti össze a Városkapu körúttal.