Navigáció átugrása

Gyakori kérdések belföldi utazás menetjegyeiről, bérleteiről

Tisztelt Utasaink!

Köszönjük, hogy igénybe veszik szolgáltatásainkat és utazásukhoz jegyet, rendszeres utazásukhoz bérletet vásárolnak!

Kérjük, mindig az utazási viszonylatnak, kedvezményjogosultságnak megfelelő jegyeket bérletek vásárolják, az azokhoz szükséges igazolásokat, igazolványaikat utazásaik során tartsák maguknál, kérésre mutassák fel járművezetőinknek, ellenőreinknek.

Mindent mutat Mindent elrejt

ÁLTALÁNOS, MINDENKIRE VONATKOZÓ KÉRDÉSEK

Kik vehetik igénybe a VOLÁNBUSZ Zrt. autóbuszjáratait?

Azok a személyek, akik rendelkeznek érvényes VOLÁNBUSZ menetjeggyel vagy bérlettel, illetve kijelölt autóbuszjáratok igénybe vétele esetén további távolsági kiegészítő jeggyel. A kedvezményes jegy és bérlet kizárólag a jogosultságot bizonyító igazolványok, dokumentumok bemutatásával érvényesek.

Budapest-bérlet elfogadására kijelölt elővárosi járatainkon, Budapesten belül a BB szakaszhatárig érvényes a Budapest-bérlet (BB). A BB szakaszhatárok megtalálhatóak az elővárosi járatok menetrendjeiben.

Külön felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Budapest-bérlet továbbra sem érvényes a 1040, 1070, 1076, 1080, 1120, 1205 és 1272 vonalszámon meghirdetett elővárosi járatainkon!

Hol és mikor válthatók meg a VOLÁNBUSZ Zrt. autóbuszjárataira a jegyek és a bérletek?

A társaság minden nagy forgalmú, elővételi és bérletpénztárral rendelkező autóbusz-állomásán kötelező menetjegy elővétel van érvényben. Az elővárosi, regionális járatok kizárólag a pénztárakban, illetve a jegykiadó automatákból megváltott menetjegyekkel, bérletekkel vehetők igénybe, országos járatainkra az autóbuszon is biztosítunk menetjegy vásárlási lehetőséget.

Belföldi utazáshoz szükséges jegyek és bérletek megvásárolhatóak a nyitvatartási időben pénztárainkban, a kihelyezett jegykiadó automatáknál, bérletet értékesítő partnereinknél, valamint egyes országos járatokra menetjegyet értékesítő oldalunkon.

Nemzetközi járatainkra érvényes jegyek a népligeti pénztárainkban, honlapunkon, partnereinknél és autóbusz-vezetőinknél válthatóak meg.

Társaságunk pályaudvarainak és pénztárainak nyitva tartásáról a következő oldalon kaphat bővebb információt: pályaudvaraink

Jegyvásárlással kapcsolatos további információkat itt olvashat: jegyvásárlás

Mi az autóbuszra történő felszállás rendje?

A VOLÁNBUSZ Zrt. minden járatán a felszállás az első ajtónál történik. Országos járatainkon autóbusz-vezetőink először az ülőhely biztosítással rendelkező utasokat, majd az utazási távolság alapján a bérlettel utazókat, végül a fedélzeten jegyet váltókat kérik meg a felszállásra.

Társaságunknál a felszállási sorrendben - a lehetőségekhez mérten - elsőbbséget élveznek a kisgyermekkel utazók, a terhes anyák, a vakok és a mozgássérültek.

Hogyan tudok az országos járatokon ülőhelyet biztosítani magamnak?

Tájékoztatjuk, hogy kizárólag a pénztárainknál és az interneten történő jegyvásárlás biztosít ülőhelyfoglalást járatainkon. A pénztárnál történő vásárlás esetén a pénztáros az Ön kérése alapján foglal ülőhelyet, míg interneten történő menetjegyváltás a már foglalt helyek feltűntetése mellett lehetséges.

Mit kell tudni a távolsági kiegészítő jegyről?

Menetjegyek mellett távolsági kiegészítő jegyet kell váltani országos személyszállítási szolgáltatást ellátó, kijelölt autóbuszjáratokon.

A kiegészítő díjat megfizetése a bérletes utasok, a három éven aluli gyermekek, valamint hadirokkant, hadiözvegy és a hadigondozotti igazolványban feltűntetett kísérőjének kivételével minden utas számára kötelező. A kiegészítő díjból jogszabályban meghatározott kedvezmény nem vehető igénybe.

A kijelölt autóbuszjáratokra szóló kiegészítő jegy díjáról itt tájékozódhat: díjszabás.

Mit kell tudni a menetjegyekről?

A megváltott elővárosi és regionális menetjegy az utast előre meghatározott útszakaszon és időszakban, egyszeri vagy retúr utazásra; az országos járatra ülőhelyet is tartalmazó menetjegy pedig meghatározott időpontú és viszonylatú, egyszeri vagy retúr utazásra jogosítja fel. Jogosultság esetén az országos, regionális és elővárosi közlekedésben 50 és 90%-os kedvezmények igényelhetők, amelyekről bővebb információt itt olvashat: díjszabás

A helyi közlekedésben előre válható menetjegyek 10 db-os tömbösített változatban is elérhetőek. A tömbösített jegy a kezelést követően kizárólag a jegytömbben érvényes, a jegy tömbből történő eltávolítása a jegy érvényességének elvesztésével jár együtt. A helyi díjszabásról itt érhető el további információ: helyi díjszabás.

Lehetséges-e elővételben megváltani a szükséges menetjegyet?

A menetjegyeket az elővételi jegypénztárakban akár 30 nappal, az automatákból 2 héttel az utazás megkezdése előtt meg lehet vásárolni, az érvényességi idő vagy adott esetben a konkrét járat meghatározásával.

Az automatáinkból csak a VOLÁNBUSZ Zrt. által közlekedtetett elővárosi és regionális járatokra vásárolhatóak menetjegyek.

Automatáinknál a következő képernyők fogadhatják:

Automata
Csepel, Érd, Kelenföld, Népliget, Újpest, Stadion, Széna tér, Szigethalom
Automata
Árpád híd, Monor, Gödöllő, Szentendre, Vác

Felhívjuk figyelmét, hogy országos járatainkra csak a pénztárainknál és az interneten vásárolhatja meg elővételben a szükséges menetjegyet.

Felhasználható-e az elővételben váltott menetjegyem az azon feltüntetett időpontnál korábbi utazásra?

Semmilyen esetben sem. Az elővételben váltott menetjegynek a rajta feltüntetett érvényessége van, így az nem használható fel korábbi időpontban.

Előrehozott utazás esetén a feleslegessé vált menetjegyet az érvényességi idő megkezdése előtt a VOLÁNBUSZ Zrt. elővételi pénztáraiban kezelési költség ellenében készségesen visszatéríti.

További információ: díjszabás

Mennyi ideig érvényes a megváltott elővárosi jegy?

A járat adottságaitól függően 1 illetve 2 óra időtartamig használható fel, ami a jegyen percre pontosan fel van tüntetve.

Meddig vagyok köteles megőrizni a jegyemet?

A menetjegyet az utazás ideje alatt végig meg kell őrizni, azt ellenőreink az utazás folyamán bármikor kérhetik.

Megválthatom-e menetjegyemet interneten keresztül?

A VOLÁNBUSZ Zrt. országos járataira az internetes jegyvásárlás társaságunk honlapján az Online jegyvásárlás részben érhető el. Az interneten történő menetjegy vásárlásra a Budapestről induló járatok esetében, legkésőbb a járat indulási ideje előtt 20 perccel van még lehetőség.

A pontos megállóhely kiválasztásában segítségére lehet a Hivatalos Autóbusz Menetrend weboldal, ezért a könnyebb vásárlás érdekében kérjük keresse fel!

Belföldi jegyvásárlás
Belföldi internetes jegyértékesítés

Felhívjuk figyelmét, hogy a belföldi internetes menetjegy visszaváltására kizárólag a járat indulása előtt, kezelési költség levonása mellett lehetséges. A visszaváltáshoz a menetjegye és a kitöltött Kérelem szükséges. A Kérelmet és a menetjegyet személyesen társaságunk bármelyik elővételi pénztárban vagy a Népliget autóbusz-pályaudvar Utazási Centrumának adhatja át, illetve elektronikusan az internetes@volanbusz.hu e-mail címre küldheti meg.

Az internetes menetjegy visszaváltási Kérelmet itt érheti el.

Tájékoztatjuk, hogy a vásárlás banki tranzakcióját az Ön számlavezető bankja kezeli. Kérjük abban az esetben, ha a vásárlás meghiúsult, azonban értesítést kap arról, hogy az Ön bankja zárolta az összeget, akkor a számlavezető bankjánál érdeklődjön az összeg visszatérítéséről.

Ha nem kapott a rendszertől a vásárlást visszaigazoló e-mailt, vagy egyéb problémája merült fel, kérjük jelezze elérhetősége feltüntetésével az internetes@volanbusz.hu e-mail címen. Köszönjük!

A VOLÁNBUSZ Zrt. internetes értékesítési felületén mely VOLÁN társaságok járataira válthatom meg menetjegyemet?

A VOLÁNBUSZ Zrt. internetes menetjegy elővételi rendszerében a társaság által üzemeltetett országos járatokra – melyek Budapestről a Népliget, Stadion, Árpád híd, és Újpest-Városkapu autóbusz-állomásokról indulnak – válthatja meg online menetjegyét, valamint az alábbi VOLÁN társaságok járatai is elérhetőek:

Bakony Volán Zrt

 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Várpalota, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Veszprém, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Pápa, autóbusz-állomás

(A menetjegyek a Népliget autóbusz-állomástól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

Borsod Volán Zrt

 • Budapest, Stadion autóbusz-állomás — Ózd, autóbusz-állomás viszonylatban
 • Ózd, autóbusz-állomás — Budapest, Stadion autóbusz-állomás
 • Budapest, Stadion autóbusz állomás – Kazincbarcika, autóbusz-állomás
 • Kazincbarcika, autóbusz-állomás – Budapest, Stadion autóbusz-állomás
 • Budapest, Stadion autóbusz állomás – Tiszaújváros, autóbusz-állomás
 • Tiszaújváros, autóbusz-állomás – Budapest, Stadion autóbusz-állomás

(A menetjegyek a végállomásoktól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

Gemenc Volán Zrt.

 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás – Szekszárd, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás – Harkány, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás – Komló, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás – Tamási, vasútállomás

(A menetjegyek a Népliget autóbusz-állomástól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

Kapos Volán Zrt

 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Kaposvár, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Barcs, autóbusz-állomás.
 • Kaposvár, autóbusz-állomás — Budapest, Népliget autóbusz-állomás
 • Barcs, autóbusz-állomás — Budapest, autóbusz-állomás

(A menetjegyek csak a végállomásoktól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

Pannon Volán Zrt

 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Pécs, autóbusz-állomás

(A menetjegyek a Népliget autóbusz-állomástól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

Somló Volán Zrt:

 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Hévíz, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Tapolca, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Sümeg, autóbusz-állomás

(A menetjegyek Népligeti indulással vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

Zala Volán Zrt:

 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Nagykanizsa, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Zalaegerszeg, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Zalaszentgrót, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Lenti, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Keszthely, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Bajánsenye, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Hévíz, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás — Tatabánya, autóbusz-állomás

Budapesti indulás esetében egyes járatokra a menetjegy megvásárolható Népliget autóbusz-állomástól, valamint a Petőfi híd budai hídfőtől, Bocskai úttól illetve a Sasadi úttól is.

Budapestre történő utazás esetében pedig minden olyan megállóhelytől lehetséges a menetjegyvásárlás, melyre a rendszer lehetőséget biztosít.

Kérdés esetén kérjük érdeklődjön a VOLÁNBUSZ Zrt. honlapján elérhető ügyfélszolgálati vonalaink egyikén.

Fizethetek-e a bank-, vagy hitelkártyám segítségével?

Pénztárainknál, egyes bankkártya terminállal felszerelt autóbuszainkon és interneten biztosítjuk MAESTRO, MASTERCARD, VISA, VISA Electron és V-Pay rendszerű bank- és hitelkártyával történő készpénz nélküli fizetést.

Internetes jegyvásárlás kizárólag MASTERCARD, VISA és VISA Electron dombornyomott kártya és WEB-kártya segítségével lehetséges.

Hűségpontokat tartalmazó, kereskedők és szolgáltatók által kibocsátott pontgyűjtő kártyákkal ugyanakkor nem lehetséges a társaságunknál fizetni.

Mi a számla igénylés módja?

Pénztári és járművezetői értékesítés során biztosított a számla kiállításának lehetősége, ezért a számla igényt a vevőnek mindig a vásárlás során kell jelezni. Pénztári és járművezetői vásárlásról a VOLÁNBUSZ Zrt.-nek nem áll módjában utólag számlát kiállítani.

Pályaudvari jegykiadó automatából és interneten vásárolt jegyek esetében a vásárló kérésére a társaság utólag is állít ki számlát. Az utólagos számla kiállításának feltétele, az automatából, interneten megvásárolt menetjegy bemutatása. A számla kiállításának határideje a vásárlás tárgy hónapjának utolsó napja, de legkésőbb az utazás befejezését követő 5. munkanap.

Kedvezményes menetjegyről és bérletről történő számla kiállítása kizárólag természetes személy, nevelési-oktatási intézmény és nevelési-oktatási intézmény fenntartójának számlázási címére lehetséges. Nevelési-oktatási intézmény vagy annak fenntartója esetében a számla csakis a vele jogviszonyban álló gyermekek, tanulók utaztatása céljából megvásárolt kedvezményes utazási igazolványok után állítható ki, ezért erről a vevőnek minden egyes számla igénylésekor a VOLÁNBUSZ Zrt. formanyomtatványán nyilatkoznia szükséges. A kötött formátumú nyilatkozat itt érhető el, más módon történő nyilatkozatot a társaság sajnos nem tudja elfogadni.

Társaságunknál a legtöbb esetben lehetőség van vevőkód alapján történő egyszerű és gyors számla igénylésére. Pénztári értékesítés esetében a számlán automatikusan szerepel vevőkód, járművezetői értékesítés esetében pedig egyes esetekben díjmentesen igényelhető. Igénylési szándékát a számlázási adatok megadásával kérjük írja meg nekünk az alábbi email címre: info@volanbusz.hu.

Jelenleg a pénztári vevőkód még nem használható gépkocsivezetőnél történő vásárlás során, és fordítva sem.

Felhívjuk tisztelt figyelmét, hogy a pénztártól, járművezetőtől történő távozás előtt a számlán szereplő adatok helyességét mindig szíveskedjen ellenőrizni, mivel a számla korrekciójára utólag már nincs lehetőség!

Mikor kell felmutatnom a megváltott menetjegyet és bérletet?

Az autóbuszra történő felszállás során a gépjárművezető ellenőrzi a járatra érvényes jegyet, bérletet, az egyes kedvezményekre jogosító igazolványok meglétét.

Az autóbuszvezetőnél és pénztárainknál történő kedvezményes menetjegyváltás a kedvezményre jogosító igazolványok, igazolások bemutatásával lehetséges, ezek hiányában teljes árú menetjegy váltására van lehetőség.

A gépjárművezető pénzváltásra, nagycímletű pénzből visszaadásra nem köteles, ezért kérjük, gondoskodjanak a menetjegy vásárláshoz megfelelő címletű pénzről.

Mit kell tudni a bérletekről?

 1. A VOLÁNBUSZ Zrt. 2008. decembertől a nagy forgalmú autóbusz-pályaudvarokon pénztárakban nyomtatott, viszonylatokat is tartalmazó bérleteket ad ki. A nyomtatott bérlet használható bérletigazolvány – kivéve helyi nyugdíjas bérlet - és viszonylatigazolás nélkül is az alábbi, személyazonosság igazolására alkalmas dokumentumok valamelyikével:
  1. Teljes árú bérlet esetén az utas által használt személyi azonosításra alkalmas okmány, így
   • személyi igazolvány,
   • útlevél,
   • kártya formátumú jogosítvány
  2. Diákbérlet esetén
   • érvényes magyar diákigazolvány,
  3. Helyi nyugdíjas bérlet esetén
   • érvényes helyi nyugdíjas VOLÁN bérletigazolvány.
  4. Budapest-bérletek esetén a BKK Zrt. szabályzata szerint
   • teljes árú bérlethez BKK vagy VOLÁNBUSZ bérletigazolvány, személyi igazolvány, kártya formátumú jogosítvány
   • diákbérlethez érvényes magyar diákigazolvány
   Új típusú, nyomtatott bérlet Új típusú, nyomtatott bérlet
   Nyomtatott bérlet
 2. A fent felsorolt esetekben a bérletszelvény érvényesítése a fenti dokumentumok, igazolványok számának beírásával történik, a bérletszelvények a fent felsorolt dokumentumokkal együtt érvényesek.
 3. A társaság a kisforgalmú bérletértékesítő helyeken és a járművezetőknél továbbra is a hagyományos bérleteket árusítja, melyek érvényességéhez a pénztárakban igényelhető fényképes bérletigazolvány, diákok esetében viszonylatigazolás szükséges.
  Részletes információkat az árakról és kedvezményekről a következő oldalon találhat: díjszabás
 4. A VOLÁNBUSZ Zrt. kijelölt elővárosi járatain, Budapesten belül a BB szakaszhatárig érvényesek a Budapest-bérletek (BB).
  Külön felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Budapest-bérletek továbbra sem érvényesek a 1040, 1070, 1076, 1080, 1120, 1205 és 1272 vonalszámon meghirdetett elővárosi járatainkon!"
  A Budapest-bérletek (BB) a meghirdetett jegy- és bérletpénztárainkban, valamint a BKK Zrt. és a MÁV-Start Zrt. kijelölt árusító helyein válthatóak meg.
  Bővebb információt a Budapest-bérletekről következő oldalakon olvashat: http://www.bkk.hu.

Mit ellenőriznek a pénztárban nyomtatott bérleteknél a gépjárművezetők, ellenőrök?

 • a bérletek időbeli, az adott járatra vonatkozó érvényességét,
 • a bérletszelvény kitöltésének hiánytalanságát: helyi nyugdíjas bérlettel utazók esetében a helyi nyugdíjas VOLÁN bérletigazolvány számát, tanulók esetében az oktatási azonosító (OM azonosító) vagy a diákigazolvány számának beírását, teljes árú bérlettel utazók esetén az utas által használt személyi azonosításra alkalmas okmány számának beírását. Ezek a következők lehetnek: személyi igazolvány, útlevél, kártya formátumú jogosítvány.
 • A helyi nyugdíjas bérletszelvényhez tartozó helyi nyugdíjas VOLÁN bérletigazolvány meglétét,
 • a bérletszelvény biztonsági elemeit,
 • a kedvezmény jogosultságot igazoló dokumentumokat.

Mivel igazolja magát az ellenőr?

Az ellenőr fényképpel ellátott és egyedi azonosítót tartalmazó ellenőrzési igazolvánnyal jogosult munkáját végezni. Az ellenőr azonosítására ezen ellenőrzési igazolvány szolgál.


Ellenőri igazolvány

Milyen dokumentumokat ad az ellenőr a pótdíjazásról?

 • az ellenőrzés során kitöltött és aláírt tanúsítvány második példányát, mely tartalmazza az utazó adatait, a pótdíjazás okát,
 • 1 db pótdíjcsekket,
 • 1 db viteldíjcsekket,

(A pótdíj és viteldíj helyszínen fizetése esetén az ellenőr készpénzfizetési számlát állít ki.)

Bevonhatja-e az ellenőr az utazási igazolványt, (menetjegyet, bérletjegyet)?

A pótdíjazás során a szabálytalanságot alátámasztó menetjegyeket, bérletjegyeket illetve a sérült, megkérdőjelezhető eredetiségű, átruházott vagy átírt utazási igazolványokat és kedvezményre jogosító igazolványokat (pl. MÁK kártya) bevonják.

Mennyi idő áll rendelkezésre a pótdíj megfizetésére?

A pótdíj kiszabásának napjától számított 30 nap.

Van-e lehetőség a pótdíj részletekben történő megfizetésére?

Igen. A pótdíjtartozást 3 hónapos határidővel maximum 3 részletben lehet megfizetni. A részletfizetési kérelmet a VB Kontroll Konzorcium Ügyfélszolgálatára kell megküldeni a 30 napos fizetési határidő lejárta előtt. Az ellenőr nem jogosult a részletfizetés engedélyezésére.

Az utólagos bemutatáshoz milyen dokumentumokra van szükség?

A bemutatás teljesítéséhez szükséges dokumentumok:
 • a VOLÁNBUSZ Zrt. vagy alvállalkozója által üzemeltetett járaton történt pótdíjazáskor készült tanúsítvány,
 • az ellenőrzéskor érvényes menetjegy, bérlet vagy egyéb utazási igazolvány, illetve kedvezményre jogosító igazolvány, igazolás, stb.,
 • személyazonosításra alkalmas igazolvány,
 • 1300 Ft összegű bemutatási díj befizetése az Ügyfélszolgálaton készpénzzel, vagy a személyesen átadott vagy postai úton megküldött készpénzátutalási megbízással.

Hogyan teljesíthető az utólagos bemutatás?

 • személyesen a VB Kontroll Konzorcium ügyfélszolgálatán (1066 Budapest, Teréz krt. 38. II emelet, 227 ajtó.),
 • levélben (postai úton) a szükséges dokumentumok olvasható másolatának megküldésével, az alábbi postacímre: VB Kontroll Konzorcium Ügyfélszolgálat, 1066 Budapest, Teréz krt. 38 II. emelet 227.
 • elektronikus úton a szükséges dokumentumok olvasható másolatának megküldésével az ugyfelszolgalat@vb.t-online.hu címre

Milyen esetben kell pótdíjat fizetnem?

 • abban az esetben, ha a menetjegy váltását elmulasztotta,
 • ha az ellenőrzés vagy a leszállás alkalmával érvényes utazási igazolványát, valamint a kedvezményre jogosító dokumentumokat felmutatni nem tudja,
 • ha az utazási igazolványt, illetve kedvezményt jogtalanul használja,
 • ha a bérletszelvény nincsen hiánytalanul kitöltve.

Milyen összegű pótdíjat kell fizetnem?

A pótdíj mellett utólag meg kell fizetni a menetjegyet a teljes utazási viszonylatra. Abban az esetben, ha a felszállási hely vagy célállomása nem állapítható meg, az autóbuszjárat kiindulási helyétől a célállomásig, illetve a felszállási helytől az autóbuszjárat teljes útvonalára érvényes menetdíjat és pótdíjat kell fizetni.

Fizetendő pótdíjak:

 • 8000 Ft pótdíjat fizet az, aki
  • tovább utazik annál a távolságnál, mint amelyre a jegye érvényes,
  • jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, utazási igazolvánnyal kísérli meg az utazást,
  • az utazási kedvezményt jogosulatlanul veszi igénybe, illetve jogosultságát az előírt módon igazolni nem tudja,
  • a menetjegyet vagy az egyéb utazásra jogosító igazolványt meghamisítva használja fel,
  • névre szóló utazási igazolványt vagy kedvezményre jogosító igazolást jogosulatlan személy részére átadja vagy felhasználja,
  • jegyvizsgálatot megakadályozza vagy a személyes adatainak eltitkolása miatt hatósági intézkedést tesz szükségessé,
  • a járművet poggyászával, ruházatával vagy más módon beszennyezi,
  • a dohányzási tilalmat megszegi és nemdohányzóként megjelölt járműben vagy állomási területen dohányzik,
  • az utazási feltételeket megsérti, különösen, ha olyan tárgyat vagy élő állatot visz be a járműbe, amely kézipoggyászként nem szállítható.
 • 12000 Ft pótdíjat fizet az, aki
  • fizetési kötelezettségének 30 napon belül nem tesz eleget.
 • 1300 Ft kezelési költséget fizet az, aki
  • utólagosan mutatja be jegyét, bérletét vagy kedvezményre jogosító dokumentumait.

Bővebb információkat itt olvashat: díjszabás

Utazhatok-e VOLÁNBUSZ bérletemmel két célállomás között több útvonalon?

Amennyiben egy kiinduló állomásról több útvonalon közelíthető meg a célállomás és Ön egynél több útvonalat is igénybe szeretne venni, akkor Önnek a hosszabb útvonalra vonatkozó díjszabás szerint kell bérletet vásárolnia.

Több útvonalon elérhető célállomások esetében a nyomtatott bérleten, illetve a bérletigazolványon, viszonylatigazoláson a „Honnan” és „Hova” bejegyzési rovaton kívül a "Útirány/átszállási hely" -en fel kell tüntetni az érinteni kívánt települést.

Mit tehetek, ha hibás adatokat tartalmaz a megváltott jegy vagy bérlet?

Mind a pénztárban, mind az autóbuszvezetőnél történő vásárláskor kérjük, ellenőrizzék a kapott menetjegyen illetve bérleten szereplő adatokat! Eltérés esetén menetjegyváltáskor, bérletvásárláskor a pénztárosnál, a gépjárművezetőnél van lehetőség a korrekcióra.

Lehetséges-e visszaváltani a feleslegessé vált jegyet vagy bérletet?

Menetjegy- és bérlet visszatérítése a fel nem használt menet- és bérletjegy ellenében történhet kizárólag az érvényességet megelőzően, a VOLÁNBUSZ Zrt. szabályai szerinti kezelési költség felszámítása mellett.

Felhívjuk figyelmét, hogy a forgalmi térségek kizárólag a jegyárusítóik által forgalmazott bérletjegyek, gépjárművezetői menetjegyek, valamint automatából megvásárolt menetjegyek árát térítik vissza, ezért kérjük a visszaváltást a vásárlás helyszínén kezdeményezze. Interneten vásárolt menetjegy visszaváltása társaságunk bármelyik elővételi menetjegy árusításával foglalkozó pénztárában lehetséges.

Az internetes menetjegy visszaváltási kérelmet itt érheti el.

A visszatérítés költségeiről a következő oldalon tájékozódhat: díjszabás

DIÁKOK FIGYELMÉBE AJÁNLOTT KÉRDÉSEK

Diákként vagy hallgatóként milyen kedvezményekre tarthatok igényt?

Az országos, regionális, elővárosi és helyi közösségi közlekedésben a nappali és esti tagozatos diákok és hallgatók jelentős mértékű utazási kedvezményben részesülhetnek, amelyek érvényes diákigazolvánnyal vehetőek igénybe.

Az országos, regionális és elővárosi járatokon az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézmények nappali és esti tagozatos tanulói érvényes magyarországi diákigazolvány birtoklása esetén bármely útszakaszon 50%-os menetjeggyel, illetve a lakóhely / tartózkodási hely és az oktatási intézmény közötti útszakaszon 90%-os kedvezményű bérletszelvénnyel utazhatnak.

Érvényes magyarországi diákigazolvánnyal rendelkező levelező tagozatos hallgatók kizárólag 50%-os menetjegy váltására jogosultak a lakóhely / tartózkodási hely és az oktatási intézmény közötti útszakaszon.
Kedvezményes bérlet a levelezős hallgatók számára nem jár.

Európai Gazdasági Térség országainak és Svájc oktatási intézményei által kiadott érvényes diákigazolványokkal kizárólag 50% kedvezményű menetjegy váltható.

Felhívjuk figyelmedet, hogy kijelölt járat igénybevétele esetén három éves kor felett távolsági kiegészítő jegyet – kivéve bérletes utasok – szükséges váltanod. A távolsági kiegészítő jegy díjából jogszabályban meghatározott kedvezmény nem vehető igénybe.

Diákként mire kell odafigyelnem, hogy az utazási kedvezményre jogosult legyek?

A kedvezményes menetjeggyel illetve bérlettel történő utazáshoz érvényes diákigazolvány, ezen felül hagyományos bérlet – értsd: nem pénztárban nyomtatott – esetén viszonylatigazolás is szükséges. Levelező tagozatos tanulóknak abban az esetben van szüksége viszonylatigazolásra, ha a lakóhely/tartózkodási hely és az oktatási intézmény között nincs közvetlen eljutási lehetőség. Ilyenkor a viszonylatigazolásra feljegyzésre kerül az átszállás helye is.

2012. márciustól Magyarországon új formátumú diákigazolvány került forgalomba, amely változatlan feltételek mellett biztosítja az utazási kedvezményeket. A régi formátumú diákigazolványok lejáratukig továbbra is érvényben maradnak.

A bérletigazolvány, valamint a viszonylatigazolás érvényesítése mindkét esetben a diákigazolványon szereplő oktatási azonosító (OM azonosító) feltűntetésével történik. Régi típusú, oktatási azonosítót nem tartalmazó diákigazolványok esetében a viszonylatigazolásra a diákigazolvány számát, a bérletszelvényre pedig a viszonylatigazolás számát kell érvényesítésként felvezetni.

Diákigazolvány
Régi formátumú magyarországi diákigazolvány
Diákigazolvány
Új formátumú magyarországi diákigazolvány
Viszonylatigazolás
VOLÁN viszonylatigazolás

Felhívjuk figyelmedet, hogy a nemzetközi diákigazolvány (pl.: ISIC) utazási kedvezmény igénybevételére nem jogosít fel, valamint az Európai Gazdasági Térség országainak és Svájc oktatási intézményei által kiállított érvényes diákigazolványokkal kizárólag kedvezményes menetjegy váltható.

Meddig érvényes a diákigazolványom?

A tanköteles kor felső határát be nem töltött tanulók magyarországi diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31. napjáig, amelyben a tanuló a tanköteles kor felső határát betölti.

Magyarországon a tanköteles kor felső határa azon tanulók esetében, akik tanulmányaikat az iskolai nevelés-oktatás kilencedik évfolyamán a 2011/2012. tanévben vagy azt megelőzően kezdték meg, tankötelezettségük azon tanítási év végéig tart, amelyben a tizennyolcadik életévüket betöltik.

Azon tanulók esetében pedig, akik a kilencedik osztályt a 2012/2013. tanévben vagy azt követően kezdték meg tankötelezettségük azon tanítási év végéig tart, amelyben a tizenhatodik életévüket töltik be.

A magyarországi diákigazolvány érvényesítése a közoktatásban – tanköteles kor felett - tanévenként, a felsőoktatásban félévenként, hologramos matricával történik. Alap és középfokú oktatási intézményekben a diákigazolvány tanévenként október 31-ig, a felsőoktatásban az első félévre érvényesített diákigazolvány tanévenként március 31-ig, a második félévre érvényesített diákigazolvány tanévenként október 31-ig érvényes.

Az oktatási intézmény a diákigazolványra jogosult tanulónak, hallgatónak – 60 nap érvényességgel – állandó diákigazolvány megrendelése nélkül is a 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet mellékletében foglalt, sorszámozott igazolást adhat ki abban az esetben, ha az állandó diákigazolvány valamilyen okból nem áll rendelkezésre, nem tartalmazza az oktatás, illetve a gyakorlati képzés tényleges helyszínét.

Utazási kedvezményre jogosító igazolás mintája
Utazási kedvezményre jogosító igazolás mintája
(362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet melléklete)

A kormányrendelet mellékletében foglalt igazolásnak kizárólag sorszámmal ellátott, eredeti példánya jogosít utazási kedvezményre a rajta feltüntetett érvényességi időtartamon belül.

További hasznos információkat itt találhatsz: http://www.diakigazolvany.hu/

Mikor vagyok jogosult kedvezményes bérlet vásárlására?

Tanulók bérletjegykedvezményére a nappali és esti tagozatos tanulók, hallgatók jogosultak. A levelezős hallgatók kedvezményes bérlet vásárlására nem jogosultak.

A jogosultság igazolásának módja az érvényes magyarországi diákigazolvány, a kedvezmény a lakó-, vagy tartózkodási hely, valamint az oktatási intézmény és/vagy a gyakorlat helye között vehető igénybe. Diákbérlethez az érvényes diákigazolvány mellett szükséges bizonyos esetekben a kiadott és érvényes viszonylatigazolás is.

Társaságunk 2008. decembertől viszonylatokat is tartalmazó, pénztárban nyomtatott bérleteket vezetett be, amelyek a nagy forgalmú autóbusz-pályaudvarok pénztáraiban válthatóak meg.

A pénztárban nyomtatott bérletek használata során nincs szükség viszonylatigazolásra, a bérlet használatához elegendő az érvényes diákigazolvány, melynek számát kell feltüntetni a bérletszelvényen.

A társaság a kisforgalmú bérletértékesítő helyeken és a járművezetőknél továbbra is a hagyományos bérletek alkalmazza, ezekhez továbbra is szükséges a diákigazolványon kívül a viszonylatigazolás.

Felhívjuk figyelmedet, hogy sem a nemzetközi diákigazolvány, sem a más országok által kiállított diákigazolványok nem jogosítanak fel kedvezményes bérlet igénybevételére.

Tanévkezdéskor mi szükséges bérletvásárláshoz iskolát kezdő, illetve iskolát váltó diákok számára?

Tanévkezdéskor az iskolát kezdő tanulóknak az állandó magyarországi diákigazolványuk megérkezéséig igazolást kell igényelniük, melyet az oktatási intézményük állít ki.

Iskolát váltó diákok esetében, amennyiben nem változott az utazási viszonylat, úgy a korábbi diákigazolvány érvényesítési ideéig – március 31. vagy október 31. – továbbra is felhasználható, azonban az utazási viszonylat változása esetén az új diákigazolvány átvételéig igazolást szükséges igényelni.

Az igazolás 3. c.) pontja tartalmazza a tanuló oktatási azonosítóját (OM azonosító), melynek bérletszelvényre és viszonylatigazolásra történő felvezetésével történik az igazolások érvényesítés.

Utazási kedvezményre jogosító igazolás mintája
Utazási kedvezményre jogosító igazolás mintája

Az igazolás az utazási kedvezményre történő jogosultság ellenőrzéséhez szükséges személyi okmány – értsd: személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány vagy régi diákigazolvány – bemutatásával együtt érvényes. A személyazonosság ellenőrzése alól kivételt képeznek az alapfokú iskolát kezdő, személyazonosságukat fényképes okmánnyal igazolni még nem tudó kisdiákok.

További hasznos információkat itt találhatsz: http://www.diakigazolvany.hu/

Mikor van szükségem viszonylatigazolásra és hogyan juthatok hozzá?

A diákbérlet az érvényes jogszabályok alapján csak az iskola, és a lakóhely, tartózkodási hely - a tartózkodási helyet lakcím kártyával, vagy lakcím bejelentővel kell igazolni - között használható. A hagyományos, nem nyomtatott bérletszelvények esetén viszonylatigazolás szükséges, amely szintén csak az iskola és lakhely, tartózkodási hely közötti viszonylatról állítható ki.

A viszonylatigazolás kiváltása levelező tagozatos hallgatók esetében is szükséges abban az esetben, ha a lakóhely/tartózkodási hely és az oktatási intézmény között nincs közvetlen eljutási lehetőség. Ilyenkor a viszonylatigazolásra feljegyzésre kerül az átszállás helye is.

A viszonylatigazolás a VOLÁNBUSZ Zrt. pénztárainál igénylehető, melyhez tanulók, hallgatók esetében diákigazolvány, fogyatékkal élők és a kiemelt családi pótlékban részesülők esetében a kedvezmény igénybevételére jogosító igazolvány (pl.: Magyar Államkincstár Hatósági bizonyítványa).

Viszonylatigazolás
VOLÁN viszonylatigazolás

Fontos, hogy a viszonylatigazolás és a bérlet km-övezetének minden esetben meg kell egyeznie.

Diákként mit tegyek, ha például a szakmai gyakorlatom eltérő viszonylaton van az iskolámhoz képest?

A diákigazolványon feltüntetett viszonylattól eltérő más viszonylatra szóló utazási kedvezményre történő jogosultságot a tanulónak, hallgatónak  az iskola által kiállított igazolással kell igazolnia. Az utazási kedvezmény egy, az új viszonylatnak megfelelő viszonylatigazolással és természetesen annak megfelelő km-övezetre megvásárolt bérlettel vehető igénybe.

Utazási kedvezményre jogosító igazolás mintája
Utazási kedvezményre jogosító igazolás mintája

Lehet-e a diákigazolványon feltüntetettnél rövidebb viszonylatra vásárolni kedvezményes bérletet, levelező tagozatos tanulók esetében pedig kedvezményes menetjegyet?

Kizárólag abban az esetben van rá mód, ha a viszonylatigazoláson feltüntetett úti célok közötti kombinált - azaz autóbusz és vasút - utazásról van szó.

Felhívjuk figyelmedet, hogy értékesítési helyeinken bérletvásárláskor, levelező tagozatos tanulók esetében menetjegy vásárláskor be kell mutatnod a vasúti vagy a VOLÁN társaságok által kiállított viszonylatigazolásodat, mely igazolja a kombinált utazást a lakhelyed / tartózkodási helyed és az iskolád / gyakorlati helyed között.

Bevonhatja-e az ellenőr a diákigazolványt?

Az ellenőr a diákigazolványt nem vonhatja be, de a pótdíjat érvénytelenség esetén kiszabja. A megrongálódott, sérült diákigazolvány (melyen az azonosításhoz szükséges adatok hiányosak vagy nem látszanak) utólagos bemutatáshoz nem fogadható el.

IDŐSEK FIGYELMÉBE AJÁNLOTT KÉRDÉSEK

65 év alatti nyugdíjasként, ellátottként milyen kedvezményre vagyok jogosult?

A 65. életévét be nem töltött személy az országos, regionális és elővárosi közlekedésben évi 16 alkalommal 50%-os kedvezményű menetjegyet válthat, illetve lehetősége van két 50%-os utazási kedvezmény összevonásával egy 90%-os kedvezményű utazást igénybe venni. A 16 alkalomra szóló 50%-os kedvezmény felhasználását követően lehetséges további két alkalommal 90%-os kedvezményű menetjegy váltása. A helyi közlekedésben nyugdíjas bérlet váltható, amely helyi nyugdíjas bérletigazolvánnyal együtt érvényes.

2012. május 1-jétől a 16 alkalomra szóló utazási kedvezmény igénybevételére az „Ellátottak utazási utalványa” jogosít fel a rajta feltűntetett érvényességi ideig.

Ellátottak utazási utalványa
Ellátottak utazási utalványa

Az országos, regionális és elővárosi közlekedésben a pénztári jegyváltásnál a pénztáros, autóbuszon történő jegyváltásnál a gépjárművezető érvényesíti a kedvezményt. A menetjegyváltás során kérjük, ellenőrizze, hogy a kedvezmény bejegyzésre került-e   az „Ellátottak utazási utalványa”-ra , melynek hiányában a jegy- és bérletellenőrzés során pótdíjazásra kerülhet sor.

A helyi közlekedésben a nyugdíjas bérletszelvényhez nyugdíjas VOLÁN bérletigazolvány szükséges, melynek pénztári kiváltásakor az „Ellátottak utazási utalványát” vagy érvényes jegyzői igazolást (aktív korúak ellátásáról vagy rokkantsági járadékról) és a személyazonosság ellenőrzéséhez szükséges fényképes igazolványt kérjük bemutatni.

Új típusú helyi nyugdíjas bérletigazolvány mintája
Új típusú helyi nyugdíjas bérletigazolvány mintája

Tájékoztatjuk, hogy 2013. március 31-ét követően a helyi közlekedésben a nyugdíjas bérletszelvény már csak az új típusú (kék) nyugdíjas bérletigazolvánnyal együtt használható.

Érvényes  „Ellátottak utazási utalványának” vagy a helyi közlekedési kedvezményre vonatkozó jegyzői igazolás hiányában csak teljes árú menetjegy és helyi bérlet vásárolható.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kijelölt autóbuszjárat igénybevétele esetén három éves kor felett távolsági kiegészítő jegyet – kivéve bérletes utasok – szükséges váltani. A távolsági kiegészítő jegy díjából jogszabályban meghatározott kedvezmény nem vehető igénybe.

65 év felett valóban díjmentesen utazhatom a VOLÁNBUSZ Zrt. járatain?

Igen, 65 év felett az utazás a személyi igazolvány felmutatásával díjmentességet biztosít a menetjegy díjának megfizetése alól. A menetjegy díjának megfizetése alóli mentességre való jogosultság a 65. életév naptári betöltésétől számítandó.

A díjmentes utazásra a 65 év feletti magyar állampolgárok, Európai Gazdasági Térség és Svájc polgárai, a magyarországi nyugellátású külföldi állampolgárok, Magyar Igazolvánnyal és Magyar Hozzátartozói Igazolvánnyal rendelkező külföldi állampolgárok, nemzetközi szerződés alá tartozó országok állampolgárai és a menekült személyek jogosultak.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kijelölt autóbuszjárat igénybevétele esetén három éves kor felett távolsági kiegészítő jegyet – kivéve bérletes utasok – szükséges váltani. A távolsági kiegészítő jegy díjából jogszabályban meghatározott kedvezmény nem vehető igénybe.

Bővebb információkat itt olvashat: díjszabás.

KISMAMÁK UTAZÁSI KÉRDÉSEI

Milyen utazási kedvezményt vehetek igénybe gyermekemmel?

Hat év alatti gyermeke menetjegy díjának megfizetése alól mentes, míg Ön menetdíj ellenében utazhat járatainkon.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kijelölt autóbuszjárat igénybevétele esetén három éves kor felett távolsági kiegészítő jegyet – kivéve bérletes utasok – szükséges váltani. A távolsági kiegészítő jegy díjából jogszabályban meghatározott kedvezmény nem vehető igénybe.

Bővebben: díjszabás

Fel tudok-e szállni az autóbuszra a babakocsiban ülő gyermekemmel?

Társaságunk számára kiemelten fontos, hogy a babakocsival közlekedők számára is biztosítsa a kulturált és akadálymentes utazást. Ezért egyre több útvonalon közlekedtetünk alacsonypadlós járművet, melyek középső ajtajánál akadálymentesen szállhatnak fel utasaink babakocsival is. Az utazás megtervezésének könnyítésére egyes járatainkon kizárólag ilyen autóbuszokat közlekedtetünk. Ezek menetrendjéről szórólapokon is tájékoztatjuk utasainkat.

A régi típusú autóbuszok szűkös folyosói, valamint a járatok telitettségének változékonysága miatt kérjük az összecsukott babakocsit az autóbusz csomagtartójába helyeztesse el a gépjárművezetővel.

CSOPORTOSAN UTAZÓK KÉRDÉSEI

Csoportosan utazva milyen kedvezményeket igényelhetünk a menetrend szerinti járatokon?

Országos, regionális és elővárosi utazásban:

Magyar állampolgárok csoportos utazása:

90%-os menetjegy kedvezményre jogosult

 • min. 10 fős óvodás csoport
 • min. 3 fős gyermekotthonban nevelt csoport
 • min. 3 gyermekes nagycsaládosok és szüleik utazása

50%-os menetjegy kedvezményre jogosult

 • min. 6 fős 10 éven aluli csoport
 • min. 10 fős nappali tagozatos diákok csoportja

Külföldi állampolgárok csoportos utazása:

90%-os menetjegy kedvezményre jogosult (évente 1 alkalommal):

 • min. 10 fős Szátv. 8 § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott 18 éven aluliak csoportja
 • min. 10 fős szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező 18 éven aluli személyek legalább tíz főből álló csoportja és a velük utazó két 18. életévét betöltött kísérője

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kijelölt autóbuszjárat igénybevétele esetén három éves kor felett távolsági kiegészítő jegyet – kivéve bérletes utasok – szükséges váltani. A távolsági kiegészítő jegy díjából jogszabályban meghatározott kedvezmény nem vehető igénybe.

Csoportos utazás esetén az utazás szervezőjének (kivéve nagycsaládosok) előzetes írásbeli megrendelése és a VOLÁN visszaigazolása szükséges.

A szükséges dokumentumokról, utazási listáról és egyéb feltételekről itt tájékozódhat: díjszabás

Csoport kísérőjeként milyen utazási kedvezményt kaphatok?

A csoportok kísérőinek kedvezményre jogosultjainak létszáma maximalizálva van, melyről itt tájékozódhat: díjszabás

Biztosítva van az elégséges férőhely a menetrend szerinti autóbuszokon?

A menetrend szerinti autóbusz közlekedés férőhelyei a menetrend szerinti utazási igényekhez vannak igazítva, ezért nagyobb létszámú csoport esetében kérjük érdeklődjön különjárati szolgáltatásunkról.

Bővebb információk: buszbérlés

HÁTRÁNYOS HELYZETBEN ÉLŐK UTAZÁSI KÉRDÉSEI

Szociális helyzetem miatt milyen utazási kedvezményekre vagyok jogosult?

Országos, regionális és elővárosi autóbusz közlekedésben fogyatékos személyek, nagycsaládosok 90%-os kedvezményt, míg hadirokkantak és menekültek díjmentes utazást igényelhetnek.

A részletes kedvezményekről és az igénybevételükhöz szükséges igazolványokról a következő oldalon tájékozódhatnak: díjszabás

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kijelölt autóbuszjárat igénybevétele esetén három éves kor felett távolsági kiegészítő jegyet – kivéve bérletes utasok – szükséges váltani. A távolsági kiegészítő jegy díjából jogszabályban meghatározott kedvezmény nem vehető igénybe.

Kísérőként jogosult vagyok-e valamilyen kedvezményre?

Fogyatékos személy kísérőjeként az „Utazás nyilvántartó lap” vezetésével 90%-os menetjegy, a hadirokkant személy hadigondozási igazolványában feltüntetett kísérője ingyenes utazásra jogosult.

Részletes információkat itt találhat: díjszabás

ÉLŐÁLLAT, KERÉKPÁR ÉS POGGYÁSZSZÁLLÍTÁSRA VONATKOZÓ KÉRDÉSEK

Mennyi poggyászt vihetek magammal?

Kézipoggyászból max. 10kg súlyút lehet az autóbuszra felvinni, míg útipoggyászból legfeljebb 2db-ot lehet díjmenetesen szállítani.

Kérjük kedves utasainkat, hogy utastársaik zavarásának elkerülése érdekében a nagyobb méretű, illetve átlagosnál magasabb számú poggyászt az autóbusz csomagtartójába helyeztesse el a gépjárművezetővel.

Poggyászdíjainkról itt tájékozódhat: díjszabás

Biztosítva vannak a csomagjaim?

Az utazás és poggyász után fizetendő díjak tartalmazzák a poggyász biztosítását. A megrongálódott poggyász kárrendezéséről itt olvashat bővebben:
utasbiztosítás

Szállíthatok-e kerékpárt az autóbuszon?

Kizárólag összecsukható kerékpárt útipoggyászként az autóbusz csomagtartójában elhelyezve lehet szállítani.

Szállíthatok-e élőállatot az autóbuszon?

Kutyát, madarat, halakat, vadászsólymot és egyéb apró állatot - kivéve kacsa, liba és pulyka - az utazási feltételekben meghatározott körülmények között szállíthat az autóbuszon.

Utasonként egy kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is szállítható. A távolságnak megfelelő kutyajegyet kell vásárolni. A vakvezető és rendőrségi kutya díjmentesen szállítható.

A VOLÁN fenntartja az élő állatok szállításának korlátozásának jogát, valamint az állat által okozott kárért a szállítója felel.

Az élőállatok szállításának feltételeiről és a díjszabásról itt tájékozódhat: díjszabás, utazási feltételek

ONLINE MENETJEGYVÁLTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

Megválthatom-e menetjegyemet interneten keresztül?

A VOLÁNBUSZ Zrt. országos járataira az internetes jegyvásárlás társaságunk honlapján az Online jegyvásárlás részben érhető el. Az interneten történő menetjegy vásárlásra a Budapestről induló járatok esetében, legkésőbb a járat indulási ideje előtt 20 perccel van még lehetőség.

A pontos megállóhely kiválasztásában segítségére lehet a Hivatalos Autóbusz Menetrend weboldal, ezért a könnyebb vásárlás érdekében kérjük keresse fel!

Belföldi jegyvásárlás
Belföldi internetes jegyértékesítés

Felhívjuk figyelmét, hogy a belföldi internetes menetjegy visszaváltására kizárólag a járat indulása előtt, kezelési költség levonása mellett lehetséges. A visszaváltáshoz a menetjegye és a kitöltött Kérelem szükséges. A Kérelmet és a menetjegyet személyesen társaságunk bármelyik elővételi pénztárban vagy a Népliget autóbusz-pályaudvar Utazási Centrumának adhatja át, illetve elektronikusan az internetes@volanbusz.hu e-mail címre küldheti meg.

Az internetes menetjegy visszaváltási Kérelmet itt érheti el.

Tájékoztatjuk, hogy a vásárlás banki tranzakcióját az Ön számlavezető bankja kezeli. Kérjük abban az esetben, ha a vásárlás meghiúsult, azonban értesítést kap arról, hogy az Ön bankja zárolta az összeget, akkor a számlavezető bankjánál érdeklődjön az összeg visszatérítéséről.

Ha nem kapott a rendszertől a vásárlást visszaigazoló e-mailt, vagy egyéb problémája merült fel, kérjük jelezze elérhetősége feltüntetésével az internetes@volanbusz.hu e-mail címen. Köszönjük!

A VOLÁNBUSZ Zrt. internetes értékesítési felületén mely VOLÁN társaságok járataira válthatom meg menetjegyemet?

A VOLÁNBUSZ Zrt. internetes menetjegy elővételi rendszerében a társaság által üzemeltetett országos járatokra — melyek Budapestről a Népliget, Stadion, Árpád híd, és Újpest-Városkapu autóbusz-állomásokról indulnak — válthatja meg online menetjegyét, valamint az alábbi VOLÁN társaságok járatai is elérhetőek:

Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.

DDKK (Gemenc Volán Zrt.)
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás–Szekszárd, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás–Harkány, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás–Komló, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás–Tamási, vasútállomás

(A menetjegyek a Népliget autóbusz-állomástól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

DDKK (Kapos Volán Zrt.)
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Kaposvár, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Barcs, autóbusz-állomás.
 • Kaposvár, autóbusz-állomás—Budapest, Népliget autóbusz-állomás
 • Barcs, autóbusz-állomás—Budapest, autóbusz-állomás

(A menetjegyek csak a végállomásoktól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

DDKK (Pannon Volán Zrt.)
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Pécs, autóbusz-állomás

(A menetjegyek a Népliget autóbusz-állomástól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

ÉMKK (Borsod Volán Zrt.)
 • Budapest, Stadion autóbusz-állomás—Ózd, autóbusz-állomás viszonylatban
 • Ózd, autóbusz-állomás—Budapest, Stadion autóbusz-állomás
 • Budapest, Stadion autóbusz állomás—Kazincbarcika, autóbusz-állomás
 • Kazincbarcika, autóbusz-állomás—Budapest, Stadion autóbusz-állomás
 • Budapest, Stadion autóbusz állomás—Tiszaújváros, autóbusz-állomás
 • Tiszaújváros, autóbusz-állomás—Budapest, Stadion autóbusz-állomás

(A menetjegyek a végállomásoktól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

ÉNYKK (Bakony Volán Zrt.)
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Várpalota, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Veszprém, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Pápa, autóbusz-állomás

(A menetjegyek a Népliget autóbusz-állomástól vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

ÉNYKK (Somló Volán Zrt)
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Hévíz, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Tapolca, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Sümeg, autóbusz-állomás

(A menetjegyek Népligeti indulással vásárolhatóak meg valamennyi menetrendben szereplő megállóig.)

ÉNYKK (Zala Volán Zrt.)
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Nagykanizsa, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Zalaegerszeg, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Zalaszentgrót, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Lenti, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Keszthely, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Bajánsenye, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Hévíz, autóbusz-állomás
 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás—Tatabánya, autóbusz-állomás

Budapesti indulás esetében egyes járatokra a menetjegy megvásárolható Népliget autóbusz-állomástól, valamint a Petőfi híd budai hídfőtől, Bocskai úttól illetve a Sasadi úttól is.

Budapestre történő utazás esetében pedig minden olyan megállóhelytől lehetséges a menetjegyvásárlás, melyre a rendszer lehetőséget biztosít.

Kérdés esetén kérjük érdeklődjön a VOLÁNBUSZ Zrt. honlapján elérhető ügyfélszolgálati vonalaink egyikén.

Milyen formátumban mutathatom be interneten vásárolt menetjegyemet?

A VOLÁNBUSZ Zrt. honlapján megvásárolt belföldi menetjegyet fel lehet mutatni – az e-mailen kapott menetjegyek otthoni vagy pénztári kinyomtatását követően – papír alapon, illetve a VOLÁNBUSZ Zrt, a Bakony Volán Zrt, Somló Volán Zrt és a Zala Volán Zrt. járatain történő utazás esetén a jegyeket jól olvasható formában megjeleníteni képes mobil eszközökön (pl: okostelefon, tablet, laptop) is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy azokban az esetekben, amikor a mobil eszköz műszakilag alkalmatlan a menetjegy ellenőrzés céljából történő bemutatására (pl. lemerült, meghibásodott stb), vagy az utas a jegy(ek) jól látható módon történő ellenőrzését nem biztosítja, akkor a szolgáltató részéről vélelmezhető az érvényes utazási igazolvány nélküli utazás, így a jegy(ek) újbóli megvásárlására és pótdíjazásra kerülhet sor.

KÁRTYAELFOGADÁS

Milyen típusú kártyákkal lehet fizetni?

A VISA és a Mastercard dombornyomott kártyáival, ill. egyes VISA Electron, V Pay kártyákkal. A VISA Electron kártyák interneten történő használatának lehetősége a kártyát kibocsátó banktól függ. A CIB által kibocsátott VISA Electron típusú bankkártya használható interneten történő vásárlásra.

Mely bankok kártyái alkalmasak internetes fizetésre?

Minden olyan VISA és Mastercard/Maestro kártyával, mely internetes fizetésre a kártyakibocsátó bank által engedélyeztetve lettek, valamint a kifejezetten internetes használatra hivatott webkártyák.

Lehet-e vásárlókártyákkal fizetni?

Hűségpontokat tartalmazó, kereskedők/szolgáltatók által kibocsátott pontgyűjtő kártyákkal nem lehet interneten fizetni.

Lehet-e co-branded kártyákkal fizetni?

Bármilyen olyan co-branded kártyával lehetséges fizetni, mely internetes fizetésre alkalmas MasterCard vagy VISA alapú kártya.

FIZETÉS FOLYAMAT

Hogyan működik az online fizetés banki háttérfolyamata?

A vásárló a kereskedő/szolgáltató internetes oldalán a bankkártyás fizetési mód választását követően a fizetést kezdeményezi, melynek eredményeként átkerül a Bank biztonságos kommunikációs csatornával ellátott fizetőoldalára. A fizetéshez szükséges megadni kártyaszámát, lejárati idejét, és a kártya hátoldalának aláíráscsíkján található 3 jegyű érvényesítési kódot. A tranzakciót Ön indítja el, ettől kezdve a kártya valós idejű engedélyezésen megy keresztül, melynek keretében a kártyaadatok eredetisége-, fedezet-, vásárlási limit kerül ellenőrzésre. Amennyiben a tranzakció folytatásához minden adat megfelel, a fizetendő összeget számlavezető (kártyakibocsátó) bankja zárolja a kártyáján. Az összeg számlán történő terhelése (levonása) számlavezető banktól függően néhány napon belül következik be.

Miben különbözik az internetes kártyás vásárlás a hagyományostól?

Megkülönböztetünk kártya jelenlétével történő (Card Present) és kártya jelenléte nélküli (Card not Present) tranzakciókat. A Card Present tranzakció POS terminál eszköz segítségével történik. A kártya lehúzását és a PIN kód beütését követően a terminál kapcsolatba lép a kártyabirtokos bankjával, az engedélyező központon keresztül, és a kártya típusától, illetve a kártya kibocsátójától függően a VISA vagy MasterCard hálózaton keresztül. Itt megtörténik az érvényesség és fedezetvizsgálat (authorizáció). Az előbbi útvonalon visszafelé haladva a POS terminál (illetve a kereskedő) megkapja a jóváhagyást vagy elutasítást. A vásárló aláírja a bizonylatot. A Card not Present olyan tranzakció, melynek lebonyolításakor a bankkártya fizikailag nincs jelen. Ide tartoznak a levélben, telefonon, illetve az elektronikus úton (internet) lebonyolított tranzakciók, amelyek esetében a vásárló (kártyabirtokos) a tranzakciót biztonságos (256 bites titkosítású) fizetőoldalon bekért kártyaadatok megadásával indítja. A sikeres tranzakcióról Ön kap ún. engedélyszámot, mely megegyezik a papír alapú bizonylaton található számmal.

Mit jelent a foglalás?

A tranzakciót a bank tudomására jutásakor azonnal foglalás (zárolás) követi, hiszen a tényleges terheléshez előbb a hivatalos adatoknak be kell érkezniük, mely néhány napot igénybe vesz és az alatt a vásárolt összeg újra elkölthető lenne. Ezért a foglalással a levásárolt vagy felvett pénzt elkülönítik, foglalás alá teszik. A foglalt összeg hozzátartozik a számlaegyenleghez, azaz jár rá kamat, de még egyszer nem költhető el. A foglalás biztosítja azon tranzakciók visszautasítását, melyre már nincs fedezet, noha a számlaegyenleg erre elvben még lehetőséget nyújtana.

SIKERTELEN FIZETÉSEK ÉS TEENDŐK

Milyen esetben lehet sikertelen egy tranzakció?

Általában a kártyát kibocsátó bank (tehát ahol az ügyfél a kártyát kapta) által el nem fogadott fizetési megbízás; de bankkártya használat esetében ez lehet olyan okból is, hogy távközlési vagy informatikai hiba miatt az engedélykérés nem jut el a kártyát kibocsátó bankhoz.

Kártya jellegű hiba

 • A kártya nem alkalmas internetes fizetésre.
 • A kártya internetes használata számlavezető bank által tiltott.
 • A kártyahasználat tiltott.
 • A kártyaadatok (kártyaszám, lejárat, aláíráscsíkon szereplő kód) hibásan lettek megadva.
 • A kártya lejárt.

Számla jellegű hiba

 • Nincs fedezet a tranzakció végrehajtásához.
 • A tranzakció összege meghaladja a kártya vásárlási limitét.

Kapcsolati jellegű hiba

 • A tranzakció során valószínűleg megszakadt a vonal. Kérjük, próbálja meg újra.
 • A tranzakció időtúllépés miatt sikertelen volt. Kérjük, próbálja meg újra.

Technikai jellegű hiba

 • Amennyiben a fizetőoldalról nem tért vissza a kereskedő/szolgáltató oldalára, a tranzakció sikertelen.
 • Amennyiben a fizetőoldalról visszatért, de a böngésző "back", "reload" illetve "refresh" segítségével visszatér a fizetőoldalra, tranzakcióját a rendszer biztonsági okokból automatikusan visszautasítja.

Mi a teendő a fizetési procedúra sikertelensége esetén?

A tranzakcióról minden esetben generálódik egy tranzakcióazonosító, melyet javaslunk feljegyezni. Amennyiben a fizetési kísérlet során tranzakció banki oldalról visszautasításra kerül, kérjük vegye fel a kapcsolatot számlavezető bankjával.

Miért a számlavezető bankkal kell felvenni a kapcsolatot a fizetés sikertelensége esetén?

A kártyaellenőrzés során a számlavezető (kártyakibocsátó) bank értesíti az összeget beszedő kereskedő (elfogadó) bankjának, hogy a tranzakció elvégezhető-e. Más bank ügyfelének az elfogadó bank nem adhat ki bizalmas információkat, arra csak a kártyabirtokost azonosító banknak van joga.

Mit jelent az, ha bankomtól azonban SMS kaptam az összeg foglalásáról/zárolásáról, azonban a kereskedő/szolgáltató azt jelzi, hogy sikertelen volt a fizetés?

Ez a jelenség olyan esetben fordulhat elő, ha a kártya ellenőrzése megtörtént a fizetőoldalon, azonban Ön nem tért vissza kereskedő/szolgáltató internetes oldalára. A tranzakció ebben az esetben befejezetlennek, így automatikusan sikertelennek minősül. Ilyen esetben az összeg nem kerül terhelésre kártyáján, a foglalás feloldásra kerül.

BIZTONSÁG

Mit jelent a VeriSign és a 256 bites titkosítású TLS kommunikációs csatorna?

A TLS, a Transport Layer Security elfogadott titkosítási eljárás rövidítése. A CIB Bank rendelkezik egy 256 bites titkosító kulccsal, amely a kommunikációs csatornát védi. A VeriSign nevű cég teszi lehetővé a CIB Bank-nak a 256 bites kulcs használatát, amely segítségével biztosítjuk a TLS alapú titkosítást. Jelenleg a világ elektronikus kereskedelmének 90%-ában ezt a titkosítási módot alkalmazzák. A vásárló által használt böngésző program a TLS segítségével a kártyabirtokos adatait az elküldés előtt titkosítja, így azok kódolt formában jutnak el a CIB Bankhoz, ezáltal illetéktelen személyek számára nem értelmezhetőek.

A fizetés után figyelmeztetett a böngészőm, hogy elhagyom a biztonsági zónát. A fizetésem biztonsága így garantált?

Teljes mértékben igen. A fizetés folyamata 256-bites titkosított kommunikációs csatornán folyik, így teljesen biztonságos. A tranzakciót követően Ön a kereskedő honlapjára jut vissza, amennyiben a kereskedő oldala nem titkosított, a böngészője figyelmezteti, hogy a titkosított csatornát elhagyta. Ez nem jelent veszélyt a fizetés biztonságát illetően.

Mit jelent a CVC2/CVV2 kód?

A MasterCard esetében az ún Card Verification Code, a Visa esetében az ún. Card Verification Value egy olyan, a bankkártya mágnescsíkján kódolt numerikus érték, melynek segítségével megállapítható egy kártya valódisága. Az ún. CVC2 kódot, mely az Mastercard/Maestro kártyák hátoldalán található számsor utolsó három számjegyében szerepel, az internetes vásárlások során kell megadni.

Mit jelent a Verified by Visa?

A Verified by Visa rendszerben regisztrált Visa kártyabirtokosok jelszót választanak a kártyát kibocsátó banknál, mely segítségével azonosíthatják magukat internetes vásárlás esetén, és amely védelmet nyújt a Visa kártyák jogosulatlan használata ellen. A CIB Bank elfogadja a Verified by Visa rendszer keretein belül kibocsátott kártyákat.

Mit jelent a Mastercard SecureCode?

A Mastercard SecureCode rendszerben regisztrált Mastercard/Maestro kártyabirtokosok jelszót választanak a kártyát kibocsátó banknál, mely segítségével azonosíthatják magukat internetes vásárlás esetén, és amely védelmet nyújt a Mastercard/Maestro kártyák jogosulatlan használata ellen. A CIB Bank elfogadja a Mastercard SecureCode rendszer keretein belül kibocsátott kártyákat.

Mit jelent a UCAF kód?

MasterCard/Maestro kártyák esetén az Ön kártyakibocsátó bankjától esetlegesen kapott egyedi kód. Ha nem kapott ilyet, hagyja üresen a mezőt.