Navigáció átugrása

A talált tárgyakról

Elvesztett tárgyakról, átvételi helyszínekről a MÁVDIREKT ad tájékoztatást a +36 (1) 3494949-es (Telekom-hálózatból: +36 30 499 4999, Yettel-hálózatból: +36 20 499 4999, Vodafone-hálózatból + 36 70 499 4999) telefonszámon.

A talált tárgyak leadása, átvétele

 • A Volánbusz Zrt. alkalmazottai a járatokat végző autóbuszokat, az autóbusz-állomásokat és helységeiket rendszeresen átvizsgálják, hogy az utasok, illetve az azt használók nem hagyták-e, illetve nem vesztették-e el ott egyes poggyászaikat vagy egyéb tárgyaikat. A megtalált vagy mások által talált és átadott tárgyakat a Volánbusz Zrt. átmeneti időszakra megőrzi és igazolt tulajdonosa jelentkezésekor azt részére átadja.
 • Az autóbuszon, az autóbusz-állomásokon, megállókban talált és ismeretlen tulajdonosú tárgyak az autóbuszjárat vezetőjénél, illetve a kijelölt autóbusz-állomásokon adhatók le megőrzésre.
 • A Volánbusz Zrt. megőrzésre nem vesz át nyilvánvalóan értéktelen vagy jelentéktelen értékű, továbbá romlandó vagy egészségügyi kockázatot jelentő tárgyakat.
 • A Volánbusz Zrt. a talált tárgyat leadásakor nyilvántartásba veszi. A nyilvántartás elektronikus alkalmazással történik, az átvevő rögzíti a tárgy jellemzőit, leadásának időpontját.

A talált tárgy megőrzése

 • A nyilvántartásba vett talált tárgyakat a Volánbusz Zrt. 3 hónap időtartamig megőrzi, ezt követen az át nem vett tárgyakat értékesíti. Az átvett, de romlandósága miatt, vagy más okból el nem tartható tárgy értékesítéséről a Volánbusz Zrt. a leadást követően haladéktalanul gondoskodik. A nem értékesíthető tárgyak megsemmisítésre kerülnek.
 • Egyes sajátos tárgyak (nemesfém, drágakő, muzeális tárgy, belföldi vagy külföldi fizetőeszköz, csekkek, utalványok, egyéb értékpapírok, okmányok, lőfegyver, lőszer stb.) leadása esetén a Volánbusz Zrt. a vonatkozó jogszabályok és belső szabályozás szerint jár el, illetve azokat más erre kijelölt szerveknek adja át őrzésre.
 • Ha a talált tárgy jelzéséből vagy rendeltetéséből a tulajdonosa vagy a talált tárgy átvételére jogosult személy megállapítható, a Volánbusz Zrt. a megtalálástól számított 8 napon belül a tulajdonost vagy más átvételre jogosult személyt értesíti, és jelentkezése esetén részére a tárgyat kiszolgáltatja.

Talált tárgyak visszaadása

 • A talált tárgyak kiszolgáltatása jellemzően a leadás helyén történik. Ha a tárgy átvételére jogosult csak az értékesítés után jelentkezik, az értékesítésből befolyt összeg kerül részére kifizetésre.
 • A talált tárgyakról és átvételi helyekről a MÁVDIREKT ad tájékoztatást a +36 (1) 3 494949-es telefonszámon.
 • A talált tárgyak átvételi helyszínei és nyitvatartási időpontjuk ide kattintva érhető el.
 • A Volánbusz Zrt. átvételre jogosultnak azt a személyt tekinti, aki kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a tárgyat ő vesztette el vagy ő a tárgy tulajdonosa.
 • A Volánbusz Zrt. a talált tárgy átadásakor az átvevő személyi adatait (név, lakcím) rögzíti a nyilvántartásában, majd az átvevő az átvétel tényét egy elektronikus felületen történő aláírással hitelesíti.
 • Amennyiben a talált tárgyért a tulajdonos a leadástól számított 1 évig nem jelentkezik, akkor a társaság az értékesítéséből befolyt összeget a Magyar Állam részére továbbítja.

Talált tárgyak értékesítése