Navigáció átugrása

A Volánbusz. Bemutatkozás

A Volánbusz Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság egy több mint 90 éves múlttal rendelkező személyszállító busztársaság. Az 1927-ben MAVART néven alapított vállalat kezdetben mindössze 30 autóbusszal rendelkezett; ma országos szinten mintegy 6000 járművel biztosítjuk szolgáltatásainkat, a munkavállalók számát tekintve Magyarország harmadik legnagyobb állami társaságaként.

Vállalatunk alaptevékenysége a menetrend szerinti autóbusz-közlekedési közszolgáltatás ellátása: biztosítjuk utasaink számára a mindennapos utazási, munkába és iskolába járási lehetőséget, valamint a létfontosságú intézmények megközelítését. A hatékony működés és a magas színvonalú szolgáltatás mintegy 18 ezer kollégánk, köztük több mint 10.600 autóbusz-vezetőnk együttes munkájának eredménye.
 
Országos szinten gondoskodunk a megyeszékhelyek, a legfontosabb régiók és kirándulóközpontok napi, közvetlen és rendszeres kapcsolatáról egymással és a fővárossal. Pest megyében az elővárosi járatok több mint 120 város és község számára biztosítják az utazási kapcsolatot Budapest felé; országosan társaságunk helyközi szolgáltatása Magyarország 3155 településéből 3146-ot érint, a helyi közlekedést pedig hazánk csaknem 64 településén biztosítjuk. Mindezeken felül évtizedek óta közlekedtetünk menetrend szerinti nemzetközi járatokat is. 

Szolgáltatásaink minősége, magas színvonala kiemelten fontos számunkra. A legszigorúbb, tanúsított minőségirányítási rendszerrel rendelkező Volánbusz évi több mint 17,5 millió járatán csaknem 440 millió kilométer megtételével mintegy 443 millió utas szállításáról gondoskodik, folyamatosan fiatalodó és korszerűsödő járműállománnyal.

A Volánbusz Zrt. tulajdonosa 2021 januárja óta a MÁV Zrt. A két közlekedési vállalat egységes stratégiai irányításának, a vasúti és a közúti személyszállítási szolgáltatások összehangolt fejlesztésének köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb, környezetkímélőbb szolgáltatásokkal várjuk utasainkat. 

Átlátható, ütemes, megbízható menetrend kialakítására és a gyakorlatban való biztosítására törekszünk a legnehezebb közúti forgalmi viszonyok között is. Utasaink közlekedését jegyelővételi, helyfoglalási, valamint online jegy- és bérletvásárlási lehetőséggel tesszük még kényelmesebbé. A MÁV-START Zrt. és a Volánbusz elkötelezett a közös értékesítési csatornák bővítése iránt, aminek célja egy településeken és szolgáltatásokon átívelő, 21. századi közösségi közlekedési platform létrehozása. Ennek egyik első lépéseként számos közös díjterméket hoztunk létre és folyamatosan bővül a MÁV mobilalkalmazásban és a MÁV-START pénztáraiban is megváltható autóbuszos menetjegyek és bérletek köre.
 
A menetrendek harmonizációjának, illetve az egységes értékesítési felületek és a tarifaközösség létrehozásának célja, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedést az egyéni utazás helyett, ezzel is hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékű csökkentéséhez, az élhetőbb környezet megteremtéséhez. A MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzései között szerepel a közlekedési szolgáltatók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, a zöld digitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a hulladékok környezeti terhelésének mérséklése és a körforgásos gazdaságra való áttérés, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása.
 
Társaságunk 2018-ban indított jármű-fiatalítási programjának keretében eddig csaknem 1800 új és újszerű autóbuszt helyeztünk forgalomba. A járműbeszerzéseknek köszönhetően flottánk szén-dioxid kibocsátása a 2019-es 338 ezer tonnához képest 27 ezer tonnával csökkent, ami 15 ezer autó éves szén-dioxid kibocsátásának felel meg. A magyar kormány a Zöld Busz Programban tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatja a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken elektromos buszok beszerzésével. Társaságunk elektromos autóbuszok beszerzésére és az üzemeltetésükhöz szükséges töltő-infrastruktúra kiépítésére pályázott a program keretében. Járműállományunk környezetbarát fejlesztése érdekében közös céget alapítottunk az MVM zöld közlekedés meghonosításáért felelős társaságával, az MVM Mobiliti Kft.-vel, amely Mobiliti Volánbusz Kft. néven végzi tevékenységét 2021 februárja óta. 2021-ben 41 elektromos autóbuszt szereztünk be, melyeket 2022-ben további 60 elektromos meghajtású és 164 gázüzemű jármű követ.

A Volánbusz Zrt. 2001 óta rendelkezik tanúsított minőségirányítási rendszerrel (MSZ EN ISO 9001:2001). Társaságunk 2014-től az MSZ EN ISO 14001:2005 környezetvédelmi, valamint az MSZ 28001:2008 munkahelyi egészségvédelmi és biztonságirányítási szabvány, 2015 óta pedig az MSZ EN ISO 50001:2012 energiairányítási szabvány bevonásával integrált irányítási rendszert működtet. A rendszer a szabványok változásait lekövetve 2017 óta megfelel az MSZ EN ISO 9001:2015 és az MSZ EN ISO 14001:2015, 2020 óta pedig az MSZ EN ISO 45001:2018 és az MSZ EN ISO 50001:2019 szabványnak is. A Volánbusz Zrt. 2022-ben is sikeresen hosszabbította meg valamennyi tanúsítványának érvényességét.