Navigáció átugrása

A Volánbusz. Bemutatkozás

A képen egy autóbusz látható.

A Volánbusz Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság egy több mint 95 éves múlttal rendelkező személyszállító busztársaság. Az 1927-ben MAVART néven alapított vállalat kezdetben mindössze 30 autóbusszal rendelkezett; ma országos szinten csaknem 6000 darab járművel biztosítjuk szolgáltatásainkat, a munkavállalók számát tekintve Magyarország harmadik legnagyobb állami társaságaként.

Vállalatunk alaptevékenysége a menetrend szerinti autóbusz-közlekedési közszolgáltatás ellátása: biztosítjuk utasaink számára a mindennapos utazási, munkába és iskolába járási lehetőséget, valamint a létfontosságú intézmények megközelítését. A hatékony működés és a magas színvonalú szolgáltatás mintegy 17 és fél ezer kollégánk, köztük megközelítőleg 10 és fél ezer autóbusz-vezetőnk együttes munkájának eredménye.
 
Országos szinten gondoskodunk a vármegyeszékhelyek, a legfontosabb régiók és kirándulóközpontok napi, közvetlen és rendszeres kapcsolatáról egymással és a fővárossal. Társaságunk helyközi szolgáltatása Magyarország 3155 településéből 3144-et érint, a helyi közlekedést pedig hazánk 62 településén biztosítjuk. Mindezeken felül évtizedek óta közlekedtetünk menetrend szerinti nemzetközi járatokat is. 
Szolgáltatásaink minősége, magas színvonala kiemelten fontos számunkra, a Volánbusz Zrt. a legszigorúbb, tanúsított minőségirányítási rendszerrel rendelkezik. Évi több mint 17 millió járatunkon csaknem 450 millió kilométer megtételével mintegy 540 millió utas szállításáról gondoskodunk, folyamatosan fiatalodó és korszerűsödő járműállománnyal.
 
A Volánbusz Zrt. tulajdonosa 2021 januárja óta a MÁV Zrt. A két közlekedési vállalat egységes stratégiai irányításának, a vasúti és a közúti személyszállítási szolgáltatások összehangolt fejlesztésének köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb, környezetkímélőbb szolgáltatásokkal várjuk utasainkat. 
 
Átlátható, ütemes, megbízható menetrend kialakítására és a gyakorlatban való biztosítására törekszünk a legnehezebb közúti forgalmi viszonyok között is. Utasaink közlekedését jegyelővételi, helyfoglalási, valamint online jegy- és bérletvásárlási lehetőséggel tesszük még kényelmesebbé. A MÁV-START Zrt. és a Volánbusz Zrt. elkötelezett a közös értékesítési csatornák bővítése iránt, aminek célja egy településeken és szolgáltatásokon átívelő, 21. századi közösségi közlekedési platform létrehozása. A vállalatcsoport számos közös díjterméket vezetett be, és folyamatosan bővül a MÁV mobilalkalmazásban, valamint a MÁV-START Zrt. pénztáraiban is megváltható autóbuszos menetjegyek és bérletek köre. A 2023 májusa óta használható ország- és vármegyebérletek kínálatával pedig Magyarországon megvalósult a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán-csoport valamennyi járművén, így vonaton, helyközi autóbuszon és HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország vagy az adott vármegye teljes területén.
 
A menetrendek harmonizációjának, illetve az egységes értékesítési felületek és a tarifaközösség létrehozásának célja, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedést az egyéni utazás helyett, ezzel is hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékű csökkentéséhez, az élhetőbb környezet megteremtéséhez. A MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzései között szerepel a közlekedési szolgáltatók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, a zölddigitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a hulladékok környezeti terhelésének mérséklése és a körforgásos gazdaságra való áttérés, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása. 
 
Társaságunk 2018-ban indított jármű-fiatalítási programjának keretében eddig több mint 2300 darab új és újszerű autóbuszt helyeztünk forgalomba. A járműbeszerzéseknek köszönhetően flottánk szén-dioxid-kibocsátása a 2019-es 338 ezer tonnához képest 2022-ben 13 ezer tonnával csökkent, ami több mint 7200 személyautó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg. A magyar kormány a Zöld Busz Programban tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatja a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken elektromos buszok beszerzésével. Társaságunk elektromos autóbuszok vásárlására és az üzemeltetésükhöz szükséges töltő-infrastruktúra kiépítésére pályázott és nyert a program keretében. Járműállományunk környezetbarát fejlesztése érdekében az MVM zöldközlekedés meghonosításáért felelős társaságával, az MVM Mobiliti Kft.-vel közös céget alapítottunk, amely Mobiliti Volánbusz Kft. néven végzi tevékenységét 2021 februárja óta. 2021-ben 41 darab elektromos autóbuszt szereztünk be, amelyeket 2022-ben és 2023-ban további 60 darab elektromos meghajtású és 164 darab CNG-üzemű (gázmeghajtású) jármű követett.
 
A Volánbusz Zrt. 2001 óta rendelkezik tanúsított minőségirányítási rendszerrel (MSZ EN ISO 9001:2001). Társaságunk 2014-től az MSZ EN ISO 14001:2005 környezetvédelmi, valamint az MSZ 28001:2008 munkahelyi egészségvédelmi és biztonságirányítási szabvány, 2015 óta pedig az MSZ EN ISO 50001:2012 energiairányítási szabvány bevonásával integrált irányítási rendszert működtet. A rendszer a szabványok változásait lekövetve 2017 óta megfelel az MSZ EN ISO 9001:2015 és az MSZ EN ISO 14001:2015, 2020 óta pedig az MSZ ISO 45001:2018 és az MSZ EN ISO 50001:2018 szabványnak is. A Volánbusz Zrt. 2023-ban is sikeresen hosszabbította meg valamennyi tanúsítványának érvényességét.