Navigáció átugrása

Megnyílt Lenti új autóbusz-állomása

2019. november 28.

Felavatták Lenti új, modern stílusú autóbusz-állomását. Az immár országos lefedettséggel működő Volánbusz regionális jogelődje, a helyi önkormányzat, valamint Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség együttműködésében megvalósult beruházás keretében a korábbi épület helyére a mai kor igényeinek megfelelő, letisztult formavilágú állomás épült.

A múlt év decemberében kezdődött kivitelezés során a korábbi, leromlott állapotú állomás épületét lebontották. A kulturált, utasbarát közlekedési létesítményt a Volánbusz jogelődje (az Északnyugat-magyarországi Közlekedés Központ – ÉNYKK), Lenti Város Önkormányzata, valamint a Lenti és Vidék Fejlesztési Ügynökség által létrehozott konzorcium pályázati forrásból építette.

Az együttműködés tagjai a Területi Operatív Program (TOP) Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Lentiben című projektjének keretében az autóbusz-állomás fejlesztésére és környezetének rendezésére 472 millió forint támogatást nyertek, amelyből 395 millió forintot fordítottak az új állomás építésére és berendezésére. Az átadáson részt vett Vigh László Zala megye 1. számú választókerültének országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, valamint dr. Pál Attila a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Lenti Város Polgármestere, Horváth László. A Volánbuszt Kameniczky Ákos forgalmi és kereskedelmi igazgató képviselte.

A közel 400 négyzetméteres új állomási épületet 500 négyzetméteres fedett és ugyanekkora zöldterület övezi. Az utasok kényelmét mosdók, akadálymentes mellékhelyiség, családi és utasvárók, illetve 40 kerékpár befogadására képes, fedett tárolók biztosítják. A kocsiállásokat, valamint az állomás két épületrészét fedett építmény köti össze, így a várakozás ideje alatt az időjárási viszonyoktól védett helyen tartózkodhatnak az utasok.  Az állomás, valamint az ott dolgozók és tartózkodók biztonságát beléptető- és kamerarendszer biztosítja. A közlekedő utak új beton és aszfalt, az állomás külső utasforgalmi területei pedig térkő burkolatot kaptak. Az épületben gépkocsivezető pihenőhely, elővételi pénztár, ügyfélszolgálati iroda, forgalmi iroda is helyett kapott. Az önkormányzat által létesített, szomszédos piaccal együtt az autóbusz-állomás a város meghatározó közösségi terévé alakult. A beruházás 2020-ban állomási utastájékoztató rendszerrel bővül hozzávetőlegesen 75 millió forintból.

A város autóbusz-állomása évente nagyságrendileg 66 200 helyi, országos és regionális járatot fogad és indít. Az állomást naponta használó közel hatezer utas a városi közlekedés mellett Budapest, Bükfürdő, Győr, Pécs, Pápa, Veszprém és Szombathely úticélok elérésre veszi igénybe az autóbuszos közlekedést. Az állomáson mostantól hat induló és három érkező kocsiállás szolgálja ki az autóbusz-forgalmat. Az utazási színvonal javítását szolgálja az új állomás mellett az a 49 fős Neoplan autóbusz is, amely az átadás napján kezdi meg szolgálatát Budapestre közlekedő járatként.

Az immár országos lefedettséggel működő autóbusz-társaság legfontosabb célkitűzése a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése. Ennek érdekében a Volánbusz számít a helyi önkormányzatok együttműködésére.

A képen az új autóbusz állomás látható távolról

A képen az új autóbusz állomás látható kívülről a bejárattal szemben.

A képen Vigh László, dr. Pál Attila, Horváth László, valamint Kameniczky Ákos látható.

Volánbusz Zrt.