Navigáció átugrása

Kevesebb káros anyag, több kényelem – beruházási hitelből újul meg és zöldül a Volánbusz járműparkja

2020. január 24.

Kedvező kamatozású, 15,7 milliárd forint értékű beruházási hitel felvételéről kötött megállapodást a Volán Buszpark Kft. és az Európai Beruházási Bank (EBB) 2020. január 23-án, Budapesten. A Volánbusz Zrt. és a magyar állam járműflotta-kezeléssel foglalkozó társasága az EBB-forrást korszerű, környezetbarát, biztonságos és kényelmes autóbuszok beszerzésére fordítja. A teljes, 47 milliárd forintos hitelkeret felhasználásával 2022-ig összesen 3200 új jármű beszerzésére kap lehetőséget a tavaly október óta országos szolgáltatást nyújtó Volánbusz. Az állami tulajdonú közlekedési társaság beruházásai jelentős mértékben hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal további emeléséhez és a nemzeti autóbusz-stratégiában megfogalmazott célok megvalósításához. Az új járművek révén akár 38 százalékkal csökkenhet a Volánbusz által üzemeltetett buszok szén-dioxid-kibocsátásának mértéke az elkövetkező négy évben.

Kedvező kamatozású, 15,7 milliárd forint értékű beruházási hitel felvételéről írt alá megállapodást Dávid Ilona, a Volán Buszpark Kft. ügyvezetője és Lilyana Pavlova, az Európai Beruházási Bank (EBB) alelnöke Budapesten. A Volánbusz Zrt. flottakezelő cégeként működő társaság a forrást korszerű, környezetbarát, biztonságos és kényelmes autóbuszok beszerzésére fordítja, összhangban Magyarország nemzeti autóbusz-stratégiájában megfogalmazott célokkal. A mostani az EBB által jóváhagyott hitel első részlete; a teljes, 47 milliárd forintos keretből összesen 3200 új jármű beszerzésére kap lehetőséget a tavaly október óta országosan, hatékonyabb, integrált rendszerben működő Volánbusz.

A beruházások hozzájárulnak a Zöld Magyarország Program és a tisztább közösségi közlekedés fejlesztéséről szóló kormányzati szándék megvalósításához. Az új autóbuszok egy része alternatív meghajtású lesz, a dízelüzemű járműveket pedig korszerű, EURO 6 besorolású motorral szerelik fel. Ez utóbbiak jóval kisebb mértékben terhelik környezetünket, mint az általuk kiváltandó, korábbi technológiát alkalmazó típusok. Mindennek köszönhetően a Volánbusz működése energiahatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik, akár 38 százalékkal csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás mértéke az elkövetkező négy évben.

Az új autóbuszok beszerzésének további előnye, hogy a gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb járművek nagymértékben hozzájárulnak a Volánbusz szolgáltatási színvonalának emeléséhez a helyközi és a helyi közlekedésben egyaránt. A megújuló flotta révén a társaság autóbusz-vezetőinek munkakörülményei is jelentősen javulnak. A modern járművek a lehető leghatékonyabb technológiával és ergonómiával támogatják a vállalat munkatársait a biztonságos és kényelmes vezetésben. 

Fejlesztési elképzeléseink finanszírozásában hosszú távon számítunk az Európai Beruházási Bankra, hiszen az európai uniós célokkal egybecsengő projektek forrásainak előteremtéséhez a piacinál kedvezőbb, hosszú távú megoldásokkal szolgál, és beruházási terveink megvalósítását tanácsadóként is támogatja” – mondta el a megállapodás kapcsán Dávid Ilona, a Volán Buszpark Kft. ügyvezetője, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója. A beruházási hitel előnyeit illetően hozzátette: „A tavaly beszerzett 33 milliárd forintos hitelkerettel az autóbuszok 10 éves hasznos élettartama alatt 3,5 milliárd forintos kamatmegtakarítást értünk el a korábbi finanszírozási konstrukcióhoz képest. Ezt az összeget természetesen újabb járműbeszerzésekre használjuk fel.

A társaság vezetője emlékeztetett arra is, hogy a 2019-ben megkezdett fejlesztési projekt keretében a Volánbusz 6500 darabos járműállományának 60 százalékát lecserélik, és ezzel 8,99 évre szállítják le autóbuszaik átlagéletkorát. A középtávú célok még merészebbek, hiszen 2031 végéig 5,73 évre kívánják leszorítani ezt az értéket.

Lilyana Pavlova, az EBB alelnöke szerint a most aláírt hitelszerződésből beszerezhető autóbuszok kényelmesebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá teszik a közösségi közlekedést hazánkban. „Rendkívül örömteli számomra ez megállapodás, hiszen jótékony hatással lesz Magyarország – és ezáltal Európa – természeti környezetének, levegőjének tisztaságára. Szeretném köszönetemet kifejezni a Volán Buszpark Kft., hogy hozzájárul a magyar emberek mindennapi életminőségének javításához, és hogy az Európai Unió klímabankjaként ténylegesen tehetünk valamit környezetünk megóvása érdekében.”

A megállapodás részeként az EBB vállalja egy, a vonatkozó európai uniós direktíváknak megfelelő szakmai tanulmány költségmentes elkészítését is. Ez a szakmai anyag segítséget nyújt majd a Volánbusz számára az alternatív hajtású járművek nagy darabszámban történő üzemeltetéséhez, valamint az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételek optimális szintjének meghatározásához.

A képen Dávid Ilona, valamint Lilyana Pavlova látható aláírás közben.

 

Volánbusz Zrt.