Navigáció átugrása

Tovább folytatódik az állami autóbuszpark megújulása

2020. február 18.

Magas komfortfokozatú turista-autóbuszok vásárlásáról szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az újabb beszerzésnek köszönhetően 29 új, emelt padlómagasságú, szóló autóbusz áll forgalomba országszerte várhatóan nyár végéig. Ezzel tovább folytatódik a 2019 októbere óta országosan, hatékonyabb, integrált rendszerben működő közlekedési vállalat járműparkjának megújulása.

Az új autóbuszok beszerzéséről szóló szerződést 2020. február 18-án írta alá a Volánbusz Zrt. részéről Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. képviseletében pedig Martin Strier ügyvezető igazgató és Hoyos György értékesítési igazgató. A megállapodás értelmében a Volánbusz közel 2 milliárd 324 millió forint értékben vásárol 29 darab új, kéttengelyes, szóló kivitelű távolsági autóbuszt. A most megkötött szerződés kiterjed a járművek időszakos karbantartásához szükséges diagnosztikai eszközök és alkatrészek beszerzésére is.
 
A most beszerzett autóbuszok légkondicionáltak, a fedélzeti wifi mellett USB-töltőpontokkal és 230 V-os aljzatokkal is rendelkeznek. A járművekben 49 ülés található, amelyek mindegyike biztonsági övvel és kényelmes lábtérrel fogadja az utasokat. Az új autóbuszok a korábbiaknál is nagyobb teljesítményűek, ugyanakkor a környezettudatosság jegyében dízelmotorjuk már megfelel az EURO 6d környezetvédelmi osztály elvárásainak. A gyorsabb közlekedés érdekében a járművek nemzetközi és emelt utazásisebesség-vizsgával (TEMPO 100) is rendelkeznek. Az autóbusz-vezetők munkáját elektronikus vezetéstámogató rendszerek segítik, jelentősen növelve ezzel az utazás biztonságát. A kiváló utazási élményt biztosító Neoplan Tourliner járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok.
 
A Volánbusz továbbra is elkötelezett aziránt, hogy az utazási komfort folyamatos növelésével egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára. A társaság ennek érdekében 2019 és 2022 között összesen 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, ezzel teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. A járműállomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés elérése és Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. A vállalat tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.
 
A képen Dávid Ilona, Martin Strier és Hoyos György látható.
 
A képen az újonnan forgalomba helyezett Neoplan Tourliner autóbuszok egyike látható.
 
Volánbusz Zrt.