Navigáció átugrása

Csuklós járművek beszerzésével folytatódik az állami autóbuszpark megújulása

2020. március 5.

Új, csuklós autóbuszok megrendeléséről szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A mostani beszerzésnek köszönhetően egy éven belül 90 darab új generációs Mercedes-Benz Conecto G típusú jármű kezdi meg szolgálatát a közlekedési vállalatnál. A korszerűsítés célja, hogy az utasok még komfortosabb körülmények között juthassanak el a kiválasztott célállomásra.

Az új autóbuszok beszerzéséről szóló szerződéseket 2020. március 5-én írta alá a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. képviseletében Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, ügyvezető, a nyertes ajánlatot benyújtó Inter Traction Electrics Kft. részéről pedig dr. Tenk Gábor cégvezető és Baranyai Ferenc ügyvezető az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kossa György jelenlétében.
 
A megállapodás értelmében a Volánbusz 3,2 milliárd forint értékben 30, míg a Volán Buszpark Kft. közel 6,3 milliárd forint értékben 60 darab Mercedes-Benz Conecto G-t vásárol, amelyek 10 hónapon belül forgalomba állnak. A korszerű járművek közül 30 a főváros egyes agglomerációs, csuklós autóbuszokat igénylő vonalain, 22 darab pedig Győrben teljesít majd szolgálatot. A további 38 busszal az ország vidéki nagyvárosainak helyi közlekedésében találkozhatnak majd az utasok.
 
Az új generációs Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbuszok háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek, az akadálymentes kialakításnak köszönhetően kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású dízelmotor hajtja.
 
A mostani beszerzés része annak a járműpark-megújítási tervnek, amelynek keretében a Volánbusz 2019 és 2022 között összesen 3930 darab autóbusz vásárlását tervezi, így teljes flottájának 60 százaléka lecserélődhet. Az autóbusz-állomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés elérése és Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. A vállalat tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.
 
Az eddigi beszerzéseknek köszönhetően a Volánbusz országszerte már 705 új autóbuszt állított forgalomba, további 44 jármű gyártása folyamatban van.
 
A képen a megrendelésben szereplő Mercedes-Benz Conecto G típusú jármű látható.
 
Volánbusz Zrt.