Navigáció átugrása

Koronavírus: ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók és a látássérültek a Volánbusz járatain is

2020. március 28.

A Volánbusz nagy örömmel tesz eleget annak a döntésnek, amely szerint 2020. március 28-tól térítésmentesen utazhatnak az egyészségügyi dolgozók, valamint a vakok és gyengénlátók a társaság helyközi járatain. A járvány ideje alatt a társaság valamennyi utasától elfogadja a lejárt utazási, illetve kedvezményes utazásra jogosító igazolványokat, a márciusi bérletek pedig április 15-ig használhatók fel. 

 
 
Az egészségügyi dolgozókra háruló különösen nagy megterhelés idején, munkájuk támogatása és a járványügyi feladatok ellátása érdekében az egészségügyben szolgálatot teljesítő munkavállalók ingyenesen és korlátlanul utazhatnak a veszélyhelyzet ideje alatt a helyközi közösségi közlekedési eszközökön, így a Volánbusz helyközi járatain is. 
 
Az egészségügyi dolgozók a díjmentes utazásra való jogosultságukat több módon igazolhatják az ellenőrzés során: az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által 2019-ben vagy 2020-ban kiállított, évi 12 alkalmas, személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával együtt érvényes utazási utalvánnyal, az egészségügyi szolgáltató, fenntartó által kiállított igazolással, vagy – az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított – egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal.
 
Az egészségügyi dolgozói jogviszonyt igazoló, 2020. március 31-ig érvényes igazolványok, igazolások és utalványok érvényben maradnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig. A 12 alkalmas utazási utalványok a veszélyhelyzet idején korlátlan alkalommal használhatók utazásra; a veszélyhelyzetet követően – az érvényességi időn belül – természetesen igénybe lehet venni az utalvány korábban fel nem használt 50 százalékos utazási kedvezményeit.
 
A Volánbusz és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által rekordgyorsasággal elkészített és március 23-án bevezetett, mobiljegy vásárlására szolgáló applikáció jelenleg nem akadálymentesített, de fejlesztése nagy erőkkel folyik. Az alkalmazás akadálymentesítéséig a Volánbusz helyközi járatain a vakok és gyengénlátók 90 százalékos kedvezményű menetjegy váltása nélkül, ingyenesen utazhatnak. A helyi személyszállításban bevezetendő ingyenesség a települési önkormányzatok hatáskörébe tartozik.
 
A mobiljegy-alkalmazás várhatóan néhány héten belül alkalmas lesz bérletvásárlásra is. A bérletvásárlási funkció fejlesztésének ideje alatt, de legkésőbb április 15-ig a Volánbusz valamennyi járatán elfogadja a márciusi bérleteket. 
 
A március 28-án 0:00-tól életbe lépett kijárási korlátozást kihirdető kormányrendelet értelmében a tömegközlekedésre is érvényes a személyek közötti másfél méteres távolság betartása. Ennek biztosítása érdekében társaságunk 30 százalék feletti járatkihasználtság (körülbelül 20-25 főnél több utas) esetén kisegítő autóbuszokat indít.
 
Társaságunk továbbra is arra kéri utasait, hogy a koronavírus-fertőzés terjedésének lassítása érdekében maradjanak otthon, és csak a legszükségesebb esetekben vegyék igénybe a tömegközlekedést. Az utazás során, kérjük, mindenki figyeljen a népegészségügyi hatóságok higiéniás ajánlásainak betartására.
 
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos autóbusz-közlekedési hírekről társaságunk a www.volanbusz.hu/hu/koronavirus oldalon folyamatosan tájékoztatja utasait. Az oldalon minden információ megtalálható a buszjáratok menetrendjét, valamint a jegy- és bérletváltási szabályokat érintő esetleges változásokról.
 
 
Volánbusz Zrt.