Navigáció átugrása

Ideiglenes járványügyi menetrendek a távolsági autóbusz-közlekedésben

2020. június 18.

Június 20-tól változik a Volánbusz egyes távolsági járatainak menetrendje. Első lépésben a Budapest–Szeged–Szabadka, a Budapest–Eger és Budapest–Nagykanizsa viszonylaton lépnek életbe járványügyi menetrendek. Kialakításuk során a közlekedési társaság – a megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére – figyelembe vette az utasok változó igényeit, valamint az ország távolsági közösségi közlekedésének alapját jelentő vasúthálózat előnyét és elsőbbségét. Utóbbihoz igazodva nő az autóbuszos közlekedés vasúti „ráhordó” szerepe.

 

A járványügyi korlátozások feloldása, a védekezés új szakasza lehetővé teszi a buszközlekedés újjászervezését és fokozatos újraindítását. A helyközi közösségi közlekedési közszolgáltatás megrendelője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére mindez a vasúttal párhuzamosan futó távolsági autóbuszjáratok indokoltságának felülvizsgálata mellett zajlik. Az így felszabaduló járműveket a vidéki Magyarország közlekedési lehetőségeinek javítására használják fel.
 
A 2020. június 20-tól életbe lépő ideiglenes járványügyi menetrend szerint Budapest és Szeged között megszűnik az autóbusz-közlekedés, a továbbiakban a vasúti közszolgáltatás biztosítja a kapcsolatot a csongrád-csanádi megyeszékhely és a főváros között. A Szeged–Szabadka viszonylaton továbbra is igénybe vehetők az autóbuszok. Budapest és Eger között vasárnap kivételével mindennap kettővel kevesebb járat indul; péntekenként további néggyel csökken ez a szám, egy járatpár pedig meghosszabbított útvonalon, Kazincbarcika és Budapest között közlekedik.
 
A főváros és Nagykanizsa között is változik a menetrend. A kora reggeli és a késő esti időszakban vasúttal lehet utazni a két város között, módosul egyes járatok indulási ideje, és megszűnik négy expresszjárat. A változásokról részletesen a Volánbusz honlapján tájékozódhatnak az utasok.
 
A járványügyi készültségben alkalmazott menetrendek a mindenkori igényekhez rugalmasan igazodó kínálatot biztosítanak az utasok számára. A nyár folyamán több ütemben életbe lépő változásokról a Volánbusz a szokott módon, ismert csatornáin tájékoztatja utasait.
 
Volánbusz Zrt.