Navigáció átugrása

Folytatódik a járműmodernizáció a Volánbusznál: megérkeztek az év elején megrendelt Volvo autóbuszok

2020. július 7.

Július 7-től kezdi meg szolgálatát az a 15 új, Volvo 8900 típusú autóbusz, amelyek vásárlásáról januárban kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volvo Hungária Kft. A mostani beszerzéssel a társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony kiszolgálása, a szolgáltatási színvonal növelése.

Az új járműveket 2020. július 7-én vette át a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona a Volvo Hungária Kft. ügyvezetőjétől, Illés David Viktortól. A 15 darab hosszú, szóló – nem csuklós – jármű értéke közel 1,2 milliárd forint. A Volvo 8900 típusú új autóbuszokkal elsőként Pest megyében találkozhatnak az utasok. Várhatóan az ősz második felétől pedig a Budapest – Újhartyán, Budapest – Veresegyház – Erdőkertes, továbbá Gödöllő és Isaszeg – Dány térsége mellett a Miskolc – Kazincbarcika útvonalon.

Az 53 ülőhelyes járművek alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak, így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Az új autóbuszokat környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, WIFI-vel és üléspáronként 1-1 USB-csatlakozási lehetőséggel szerelték fel. Az alumíniumból és acélból készített karosszéria kis tömegének köszönhetően a Volvo 8900 üzemeltetése a szokottnál gazdaságosabb és környezetkímélőbb. A szervizelés és a karbantartás az átadást követő 24 hónapban a Volánbusznál nem jár költséggel, ezeket a kiadási tételeket a nyertes ajánlat magában foglalja.

A képen Dávid Ilona és Illés David Viktor látható.


A Volánbusz 2019 és 2022 között összesen 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. A járműállomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés elérése és Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. A vállalat tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.

A most érkező járművekkel együtt a Volánbusz járműfiatalítási programja keretében 2018 őszétől már 747 új és újszerű autóbuszt állított forgalomba országszerte, év végéig pedig további 119 jármű kezdi meg szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében.

A képen az újonnan forgalomba helyezett Volvo 8900 típusú autóbuszok láthatók.

Volánbusz Zrt.