Navigáció átugrása

Gázüzemű autóbuszt tesztel a Volánbusz Zalaegerszegen

2020. július 8.

A napokban új típusú járművel találkozhatnak a Volánbusz utasai Zalaegerszeg helyközi-elővárosi közlekedésében: a gázüzemű, IVECO gyártmányú autóbuszt a Danube Truck Magyarország Kft.-vel együttműködve teszteli egy héten keresztül a közlekedési társaság.

Az IVECO Crossway Low Entry City CNG típusú, 12 m-es, alacsony belépésű, 37 ülő és 52 álló utas szállítására alkalmas autóbusz július 13-ig közlekedik Zalaegerszeg vonzáskörzetében, illetve megfordul többek között Sümegen és Nagykanizsán is. A tesztüzem kiváló alkalmat biztosít a Volánbusz szakembereinek a tapasztalatszerzésre, hiszen a vállalat járműmodernizációs programjának keretében tervei szerint a közeljövőben 114 gázüzemű autóbuszt is forgalomba állít.

A képen a gázüzemű, IVECO Crossway Low Entry City CNG típusú autóbusz látható.

A Volánbusz 2019 és 2022 között összesen 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. A járműállomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés elérése és Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. A társaság tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát. A program keretében eddig 747 új és újszerű autóbuszt állított forgalomba a társaság.
A járműmodernizáció megvalósítása érdekében a Volánbusz folyamatosan figyeli a járműpiaci kínálatot, az új megoldásokat és technológiákat. A 114 gázüzemű jármű mellett - a Zöld Magyarország Program keretében megfogalmazott célkitűzések teljesítése érdekében – hamarosan 10-20 elektromos autóbusz is szolgálja majd a környezetkímélő technológiákkal kapcsolatos tapasztalatszerzést és az utasok kényelmét.

A képen a gázüzemű, IVECO Crossway Low Entry City CNG típusú autóbusz belseje látható.

Volánbusz Zrt.