Navigáció átugrása

Átadták az esztergomi buszállomást

2020. augusztus 18.

Az új esztergomi autóbusz-állomás megépítése hozzájárul a közösségi közlekedési közszolgáltatás újragondolásához. A kényelmesebb és gyorsabb átszállási lehetőségek révén a vasúti és közúti személyszállítás optimalizálásra kerül. Az átadó ünnepségen beszédet mondott: Völner Pál, Komárom–Esztergom megye 2. sz. választókerületének országgyűlési képviselője, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese és Kikina Artúr, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója.

 

A Rákosrendező–Esztergom közötti 2. számú vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai 2016 nyarán kezdődtek meg. A beruházás keretében 51 km hosszan valósult meg a vasútvonal villamosítása, a teljes szakaszon kiépítették a kiegészítő biztosítóberendezéseket, valamint a kapcsolódó építési munkálatokat is elvégzik.

A teljes vonalon befejeződött a felsővezeték kiépítése és üzembe helyezték az új D55 típusú biztosítóberendezéseket Leányvár, Esztergom–Kertváros és Esztergom állomásokon, valamint befejeződött az angyalföldi és a dorogi biztosítóberendezés telepítése is. 2018. április 9-től korszerű, környezetbarát, kényelmes villamos motorvonatok állnak az utazóközönség szolgálatában.

A kiegészítő biztosítóberendezési munkálatok külön projekt keretében, de a villamosítással összhangban valósulnak meg. Megvalósult az utastájékoztatási berendezések telepítése is.

A projekt része volt az új esztergomi buszállomás megvalósítása is. Az új állomás megépítésére jelentős részben a funkcióját vesztett vasúti területet használták fel, hozzájárulva, hogy a barnamezős fejlesztés révén Esztergom ezen része is tovább szépüljön. A közvetlen vasúti–autóbuszos kapcsolat révén a térség korábban vasúttal nem megközelíthető területei is gyors, sűrű elérést kapnak a Fővárosba, jelentősen csökkentve a menetidőt a régi, torlódó útvonalon közlekedő autóbuszokhoz képest.

A beruházás részeként új forgalmi és üzemi épület, valamint új autóbusz tároló épült. Az 5700 m2-es terület 12 csuklós és 16 szóló busz parkolására alkalmas. Az utasok komfortjáról a magasabb szolgáltatási színvonalat képező környezet kialakítása gondoskodik. A kialakított buszmegálló felülete 2188 m2, ehhez 1400 m2 járda kapcsolódik. 1080 m2 peron épült, az utasokat 3 perontető védi az időjárás viszontagságaitól. Az itt elhelyezett 12 kocsiállásra audiovizuális utastájékoztató kijelző került. A kényelmesebb várakozásról 23 pad, a tisztább környezetről 26 szemetes kihelyezése gondoskodik. Fontos volt a barátságos környezet megteremtése is. Ennek érdekében 14 ezer m2 területet füvesítettek, több mint 7000 cserjét és 200 fát ültettek.

Egy átlagos munkanapon várhatóan mintegy ötezer utas keresi fel az autóbusz-állomást, amelyre több mint 230 helyi és helyközi autóbuszjárat érkezik majd, és csaknem ugyanennyi indul innen vagy halad itt át. A terület teljeskörűen akadálymentesített, biztosítva ezzel a mozgáskorlátozottak és a látássérültek önálló közlekedését. A bankkártyás fizetési lehetőséget is biztosító két pénztár, a mosdók és a váróterem a vasútállomás épületében található, ahogyan az egyéb szolgáltatások is ott érhetők el.

A projekthez kapcsolódik a buszállomás megközelítést szolgáló Baross utca 600 méter hosszan történő átépítése, valamint a Bem tér egy részének megújítása is. A gyorsabb és biztonságosabb közlekedés érdekében két körforgalom is épült.

A Rákosrendező-Esztergom közötti 2. számú vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai várhatóan az év végén fejeződnek be. Jelenleg a projekthez kapcsolódó befejező munkák − többek között a passzív zajvédelem, a növénytelepítés, valamint a dorogi autóbuszforduló és hozzátartozó megközelítő utak építési munkái − vannak folyamatban.

Völner Pál, Komárom–Esztergom megye 2. sz. vk. országgyűlési képviselője ismertette, hogy az esztergomi vonal felújítása 2014 ben indult. A vágányok és a biztosítóberendezés mellett már akkor felmerült az igény a pályaudvar megújítására is. Ehhez a koncepcióhoz kapcsolódik a mai nap is, az autóbusz állomás átadása. A fejlesztésnek köszönhetően pozitívan változik az utazás minősége és a szolgáltatás színvonala.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere hozzátette „Úgy gondolom hogy jogos volt az igényünk, hogy a Dunakanyar fővárosának méltó buszpályaudvara legyen. Mától XXI. századi szolgáltatási színvonalat élvezhetnek a vasúttal és a busszal közlekedők. Esztergom városa nem csupán az infrastruktúrát szeretné megújítani, hanem a kormány Zöld Busz programjához is csatlakozott, amelynek célja a helyi tömegközlekedési eszközök környezetbarátabbra cserélése.

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója azt mondta: „Az elmúlt években felújított 2-es vonalon korszerű járműflottát indítottunk, a menetrendet fejlesztettük: a vonatok Budapest és Esztergom között egész nap 30 percenként közlekednek, csúcsidőszakokban jellemzően kétegységnyi FLIRT motorvonattal. Az utasforgalom itt a négyszeresére nőtt, tavaly már 5 millióan vették igénybe itt a vasutat. A felújított esztergomi állomáson pedig csaknem 850 ezer utas fordult meg 2019-ben. A vasúttársaság és a Volánbusz Zrt. között létrejött fúzió egyik elsődleges célja az volt, hogy növeljük a környezetbarát vasút szerepét, egyben megszüntessük a költséges párhuzamosságokat. Ennek első lépéseként itt a térségben, augusztus 20-tól a vasúti menetrenddel összehangoltan közlekednek a buszok, többek között Pilisvörösváron, Solymáron, Esztergom vasútállomáson és részben már Dorogon is.

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Volánbusz kiemelt célja a közösségi közlekedés magas színvonalú biztosítása. Bízunk abban, hogy az újratervezett, összehangolt menetrend és az infrastrukturális fejlesztések egyre több közlekedőt győznek meg arról, hogy az egyéni utazás helyett a közösségi közlekedési eszközöket válasszák. Emellett nagy örömünkre szolgál, hogy munkatársaink is modern, klimatizált környezetben láthatják el feladataikat.

Kikina Artúr, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója a beruházás műszaki paramétereiről elmondta, hogy Esztergomhoz hasonlóan a beruházás részeként Dorogon is fejlesztik az autóbusz-közlekedést. Várhatóan pár hónapon belül ott is befejeződnek a munkák, és egy új autóbuszállomás üzeme vehető fel az eddig nehezen megközelíthető, szigetként működő vasútállomás mellett.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrásból valósult meg.

 

NIF Zrt. 

Volánbusz Zrt.