Navigáció átugrása

Elektromos autóbuszt tesztel Békéscsabán a Volánbusz

2020. október 14.

A Volánbusz a Zöld Busz Program mintaprojektje keretében egy hónapon keresztül egy Solaris Urbino 12 electric típusú elektromos autóbuszt tesztel a békési megyeszékhely helyi közlekedésében.

 

A békéscsabai önkormányzat megrendelése alapján a tisztán elektromos hajtású jármű az egy hónapos tesztidőszak alatt a város valamennyi településrészét érinti, elsősorban az 1, 5, 7F, 8, 17M, 17V, 20, 74A jelű járatok útvonalán közlekedik, és az utasok térítésmentesen vehetik igénybe. Az autóbusz részletes menetrendje az önkormányzat honlapján érhető el. Az érvényben lévő közegészségügyi előírásoknak megfelelően a maszk viselése a tesztbuszon is kötelező.

A 12 méteres, szóló (nem csuklós) autóbusz 31 ülő és 45 álló utas szállítására alkalmas. Az alacsony padlós, korszerű hűtő- és fűtőberendezéssel felszerelt jármű mozgásukban korlátozott, kerekesszékkel, babakocsival közlekedő utasokat is szállíthat, utasterében külön helyet alakítottak ki számukra. A busz egy töltéssel mintegy 200 km távolság megtételére képes, károsanyag- és zajkibocsátás szempontjából is kiváló alternatívája a dízelüzemű járműveknek. A Volánbusz szakemberei a tesztidőszak alatt folyamatosan gyűjtik és értékelik az üzemeltetési tapasztalatokat.

A közlekedési társaság Békéscsabán 14 autóbuszvonalon, évente mintegy 74 500 járattal biztosítja a helyi személyszállítási közszolgáltatást a város önkormányzatával kötött szerződés alapján.

A járműpark korszerűsítése a Volánbusz fontos célkitűzése mind a helyi, mind a helyközi közlekedésben. Az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a társaságnál, 2020 végéig pedig 574 új járműre szóló közbeszerzési eljárás kiírását tervezi a vállalat.

A nemzeti buszstratégia egyik elemeként 2022-től kizárólag elektromos autóbuszok helyezhetők üzembe a 25 ezer főnél népesebb magyarországi településeken. A békéscsabai önkormányzat részvétele a Zöld Busz Program mintaprojektjében remek lehetőség a Volánbusz számára olyan tapasztalatok szerzésére az elektromos autóbuszok üzemeltetése terén, amelyeket a későbbiekben, az új járművek beszerzésekor hasznosítani tud.

 

A képen az újonnan forgalomba helyezett Solaris Urbino 12 electric típusú e-busz látható.

A képen a Solaris Urbino 12 electric típusú e-busz belseje látható.

A képen a Solaris Urbino 12 electric típusú e-busz látható.

Volánbusz Zrt.