Navigáció átugrása

Mindenhol kötelező a maszk a MÁV-csoport járművein, állomásain és megállóhelyein

2020. november 11.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól általános maszkhordási kötelezettség lép életbe a MÁV-csoportnál: a közlekedési járműveken érvényes maszkviselési kötelezettség mellett, a MÁV és a MÁV-HÉV állomásain és megállóhelyein, valamint a Volánbusz állomásain és megállóiban is kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. Mostantól tehát nemcsak a zárt utasforgalmi helyiségekben, hanem az állomások és megállóhelyek teljes területén maszkot kell viselniük az utasoknak.

 
A november 10-én megjelent kormányrendelet kimondja, hogy a maszkviseléssel kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azaz a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi-, munkavédelmi-, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni, olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje, többek között a tömegközlekedési eszközön és minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak az utasok.
 
November 11-től nemcsak a vonatokon és autóbuszokon, valamint a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselni az utasoknak, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is.
 
A társaságok újból felhívják a figyelmet, hogy a szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, 8000 forintos pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen.
 
A közlekedési szolgáltatók továbbra is arra kérik utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.