Navigáció átugrása

Ingyenesen utazhatnak a védekezésben résztvevő szociális, rendvédelmi és közigazgatási dolgozók is a MÁV-csoport minden járatán

2020. december 17.

December 16-tól a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is korlátlan díjmentes utazásra jogosultak a MÁV-csoport – a vasút, a HÉV és a Volánbusz – járatain is. A jogosultságot igazolni kell. Az újonnan kedvezményezettek kezelési költség nélkül visszaválthatják a decemberre már megvásárolt bérleteiket.

Az egészségügyi dolgozók, valamint a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók számára már november 11-től korlátlan díjmentes utazási lehetőség van érvényben. Az új kormányrendelet szerint december 16-tól kiterjesztették a kedvezményezettek körét. Ha a vírus elleni védekezésben vesznek részt, ingyen utazhatnak a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál dolgozók, a közszolgálati tisztviselők és kormánytisztviselők, a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél jogviszonyban állók is, azaz a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatait ingyenesen használhatják.

A kedvezmény a személyazonosság igazolására alkalmas okmány és a munkáltató által kiállított igazolás felmutatásával vehető igénybe. Az igazolás az 582/2020 (XII.15.) kormányrendelet mellékleteként érhető el, ugyanitt érdemes tájékozódni az érintettek pontos köréről is. 

A közlekedési társaságoknál a dolgozó helyközi bérletek visszatérítésére vonatkozó igényt 2020. december 23-ig kell benyújtani. A bérleteket kezelési költség nélkül visszatérítik az alábbiak szerint:

  • a 2020. december havi bérlet, valamint a 2020. december 16. előtt kezdő érvényességű és a benyújtás idejében még legalább 15 napig érvényes 30 napos bérlet árának 50%-át térítik
  • a 2020. december második félhavi bérletek, valamint a 2020. december 16-át megelőzően vásárolt és 2020. december 16-ai, vagy azutáni érvényességgel kezdődő 30 napos bérletek árának 100%-át térítik vissza

Volánbusz: A bérletjegyek visszaváltására  – a vásárlás módjától függetlenül – csak a pénztárakban van lehetőség.  A bérlet tulajdonosának be kell mutatnia a díjmentességre jogosító Korm. rendeletben szereplő Igazolását is.

A pénztárakban lehet benyújtani az online megváltott és kinyomtatott bérletekre vonatkozó visszaváltási igényeket is. Az online megváltott, de ki nem nyomtatott bérletek visszaváltását a https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-jegyvasarlas/visszavaltas linken lehet kezdeményezni a ’Vásárolt Bérletek Jegyzéke’ megküldésével.

A visszaváltás az online megváltott bérlet esetében a banki tranzakció visszafordításával történik, így mindenképpen annak a bankszámlának a tulajdonosa kapja vissza az összeget, aki megváltotta a bérletet. A mobilon vásárolt bérletet az érvényesség kezdete előtt az alkalmazásban lehet visszaváltani. Érvényességi időn belül az internetes@volanbusz.hu elérhetőségre kérjük jelezni a visszaváltási igényt.

A MÁV applikációban megváltott Volánbusz-bérletek esetében az utasok szintén elektronikus úton – az utas nevét és a bérletszámot az internetes@volanbusz.hu címre megküldve – nyújthatják be a visszatérítési kérelmüket, a visszatérítés ez esetben is a vásárláskor használt kártyához kapcsolódó bankszámlára történik.

A MÁV applikációban megváltott Volánbusz-bérletek esetében az utasok szintén elektronikus úton – az utas nevét és a bérletszámot az internetes@volanbusz.hu címre megküldve – nyújthatják be a visszatérítési kérelmüket, a visszatérítés ez esetben is a vásárláskor használt kártyához kapcsolódó bankszámlára történik.

MÁV-START: A jegypénztárakban és az automatákban vásárolt, azaz papíralapú bérletek esetében az utasok a pénztáraknál vagy ügyfélszolgálatokon személyesen vagy levélben (MÁV-START Zrt. Ügyfélszolgálat 1426 Budapest, Pf.: 56.) nyújthatják be a visszatérítési kérelmüket. A bérlet értékét minden esetben a megadott számlaszámra utalja vissza a vasúttársaság.

A MÁV applikáción megváltott bérletek esetében az utasok elektronikus úton – az utas nevét és a bérletszámot az eszrevetel@mav-start.hu címre megküldve – nyújthatják be a visszatérítési kérelmüket, ez esetben a visszatérítés a vásárláskor használt kártyához kapcsolódó bankszámlára történik.

MÁV-HÉV: A MÁV applikáción keresztül megváltott bérletek esetében az utasok elektronikus úton – az utas nevét és a bérletszámot az eszrevetel@mav-start.hu címre megküldve – nyújthatják be a visszatérítési kérelmüket, ez esetben a visszatérítés a vásárláskor használt kártyához kapcsolódó bankszámlára történik.

Minden egyéb formában megvásárolt bérlet visszatérítését a bkk@bkk.hu címen keresztül tudják intézni.