Navigáció átugrása

A Volánbusz tovább szolgáltat Hódmezővásárhelyen

2021. február 26.

A Volánbusz a hódmezővásárhelyi szolgáltatóváltásra vonatkozó hivatalos információk hiányában, a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően 2021. március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait a városban.

Új szolgáltatót bízott meg március 1-jétől a helyi személyszállítási feladatok ellátására Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata. A jelenlegi szolgáltatást végző Volánbusz azonban nem kapott a közszolgáltatási szerződés felmondásáról szóló hivatalos értesítést, így a továbbiakban is indítja járatait.
 
A Volánbusz jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. 2018-ban pályázat útján nyerte el a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra. Az erről szóló közszolgáltatási szerződés aláírására egyes részletszabályok folyamatos egyeztetése miatt nem került sor, ugyanakkor a szerződés megkötéséről szóló közgyűlési határozatnak és a kölcsönösen meghatározott szerződéses rendelkezéseknek megfelelően a szerződésben foglaltakat mindkét fél folyamatosan teljesítette. 
 
Társaságunk a város 9 helyi autóbuszvonalán évente 522 ezer utast szállít több mint 21 ezer járattal, 231 ezres kilométer-teljesítménnyel. A szolgáltatást 4 darab, 2015-ben forgalomba állított ISUZU Citibus típusú midi alacsony belépésű autóbusz látja el. A 23 ülő és 50 álló utas szállítására alkalmas járművek magas színvonalú városi személyszállítási szolgáltatást biztosítanak, megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak. Az alacsony belépésű kialakítás megkönnyíti az idősek, gyerekek és mozgásukban korlátozott utasok közlekedését. A buszokban egy kerekesszékes személy utazására is biztosított a lehetőség. Műszaki tartalékként két, 2010. évben gyártott alacsony belépésű, CREDO EN 12 típusú autóbusz áll rendelkezésre.
 
Az önkormányzat 2020. november 19-én ajánlatkérést intézett a Volánbusz felé a szolgáltatás 2021. március 1-jétől történő ellátására vonatkozóan, társaságunk azonban nem nyújtott be ajánlatot, mert a 2023 év végig tartó közszolgáltatási jogviszonyt hatályosnak tartja. Emellett az önkormányzat felhívása a megalapozott ajánlattételhez szükséges információkat nem tartalmazta.
A Volánbusz a városban teljesített több évtizedes szolgáltatásnyújtás során nem követett el szerződésszegést és nem fejtett ki olyan tevékenységet, amely veszélyeztette a szolgáltatás további ellátását, így társaságunk álláspontja szerint már az ajánlatkérésnek sem volt megfelelő jogalapja. 
 
Társaságunk először a médiából értesült a szolgáltatóváltásról, 2021. február 18-ig semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott a települési önkormányzat által kiírt pályázat eredményéről. A Volánbuszhoz időközben érkezett tájékoztatás pedig nem terjed ki a közszolgáltatási szerződés felmondására. 
 
A Volánbusz – felelős közszolgáltatóként – a lakosság érdekeit szem előtt tartva 2021. március 1-je üzemkezdettől az ügy megnyugtató rendezéséig a megszokott menetrend szerint indítja helyi járatait.
 
A képen egy CREDO EN 12 típusú autóbusz látható a Hódmezővásárhelyi autóbusz állomáson.
 
Volánbusz Zrt.