Navigáció átugrása

Újra itt a Dunakanyar és a MAHART napijegy

2021. április 22.

Sikeres szezont zárt tavaly a Dunakanyar napijegy, ezért a közösségi közlekedési szolgáltatók úgy döntöttek, hogy idén is elérhetővé teszik ezt a népszerű jegytípust. Mindössze egy napijegy megvásárlásával korlátlanul utazhatnak a kirándulni vágyók a Dunakanyarban közlekedő MÁV-START, MÁV-HÉV, Volánbusz és MAHART járatokon. Április 24-től nem csak a Dunakanyar napijegy, hanem a MAHART napijegyek is újra megvásárolhatóak a vasúti jegypénztárakban és a MÁV applikációban.

A közúti és kötöttpályás közösségi közlekedés összehangolásának egyik célja, hogy az utasok egyetlen bérlet megváltásával, olcsóbban és egyszerűbben közlekedhessenek indulási- és célállomásuk között. A MÁV-Volán-csoport és a MAHART PassNAVE Kft. idén is együttműködik a fenntartható környezet és a környezettudatos közlekedés népszerűsítése érdekében. A Dunakanyar napijegynek köszönhetően a Börzsöny, a Duna és a Pilis népszerű kirándulóhelyei egyetlen jeggyel megközelíthetővé válnak a közösségi közlekedési szolgáltatók különböző eszközeit kihasználva. Tavaly több mint 2300 ilyen szezonális napijegyet értékesített a MÁV-START.

Dunakanyar napijegy most is könnyű és egyszerű feltételeket biztosít az utazóknak. Egy napijegy megváltása az adott napon korlátlan utazásra jogosít a MÁV-START 2-es (Budapest-Esztergom), 70-es (Budapest-Vác—Nagymaros-Visegrád-Szob), 71-es (Budapest-Veresegyház-Vácrátót-Vác), 75-ös (Vác-Diósjenő-Drégelypalánk-Balassagyarmat), 80a-s (Budapest-Keleti – Rákos) vonalszakaszain és az S76-os járatokon Rákos – Újpalota – Angyalföld között, a Volánbusz 300-399, 800-898 és 8503 – 8512 számcsoportba eső vonalain, a MÁV-HÉV H5-ös HÉV Békásmegyer és Szentendre közötti szakaszán, valamint a MAHART PassNAVE egy, az utas által választott dunakanyari körjáratán, az alábbi viszonylatok egyikén: Vác – Visegrád, Esztergom – Zebegény, Szentendre – Visegrád, Visegrád – Nagymaros – Zebegény – Dömös.

A Dunakanyar napijegy április 24 és október 24 között, a MAHART járatok közlekedési napjaira váltható meg. A napijegy ára tavaly óta nem emelkedett, a felnőttjegy 1999 forintért, a 26 éven aluliaknak szóló jegy pedig 1499 forintért lesz elérhető a MÁV-START pénztáraiban és a MÁV applikációban.

A MÁV-START a MAHART-tal kötött megállapodás alapján idén újra értékesíti a hajótársaság egyes járataira szóló fix áras MAHART napijegyet és regisztrációs jegyet. Ennek köszönhetően április 24-től ismét elérhetőek a MÁV-START személypénztáraiban és a MÁV applikációban a Dunakanyar körjáratokra, valamint a későbbiekben a Szentendre-Visegrád, Zebegény – Esztergom, Vác – Visegrád vonalakra szóló napijegyek. Egy személyjegy ára 1000 forint, kerékpár és kutyajegy 500 forintért vásárolható meg. A Napijegy a rajta megjelölt napon és járattípuson korlátlan számú utazásra jogosít.

Völner Pál, a Magyar Országos Hajózási Szövetség elnöke, Esztergom és térsége országgyűlési képviselője a körjárat indulásával kapcsolatban elmondta: köszönhetően az egészségügyi dolgozók megfeszített munkájának, valamint annak, hogy Magyarország nemcsak az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzésre támaszkodott, hanem vásárolt keleti oltóanyagokat is, fokozatosan és óvatosan, de megkezdhettük az ország újraindítását. „A magyarok több mint harmada már be van oltva, ezzel az aránnyal pedig Európa és a világ élvonalához tartozunk. Az első és legfontosabb az élet és az egészség védelme, ezért a hajókon is csak a szigorú járványügyi szabályok betartásával lehet utazni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az embereknek már szükségük van arra, hogy a több mint egyéves bezártságból kiszabadulhassanak. És ez persze nemcsak lélektani, hanem gazdasági szempontból is fontos. A turizmus és a vendéglátás területén jelentős károkat okozott a vírus okozta válság, és bár a kormány bértámogatással és más lehetőségekkel is támogatja ezeket az ágazatokat, a valódi megoldást az jelentheti, hogy ezeken a területeken is újraindul az élet” – fejtette ki Völner Pál. Hozzátette: egyelőre egyfajta próbaüzemként indul a körjárat, hiszen a külföldről, határon túlról érkező utasokra egyelőre nem számíthatnak, és a fertőzésveszélyt is el kell kerülni. „Ahogy tovább javul a helyzet, ahogy nyílhatnak a határok, a körjárat állomásainak száma és a menetrend is bővülhet” – mondta.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a napijegyek idei újbóli bevezetésével kapcsolatban azt mondta: „A MÁV-Volán-csoport az összehangolt, hatékony forgalomirányítás, utastájékoztatás, jegyértékesítési rendszer és menetrend bevezetését tűzte ki célul. Ehhez tökéletesen kapcsolódik a Dunakanyar napijeggyel tavaly létrejött szolgáltatás fejlesztés, aminek köszönhetően utasaink számára vonzóbbá és versenyképesebbé tehetjük a közösségi közlekedési eszközöket. A vasúttársaság nem csak a jegyértékesítési felületeket biztosítja, hanem a kirándulók igényeihez igazodva, április 17-től új hétvégi menetrendet is bevezetett a Nyugati pályaudvar és Szob között, valamint a hétvégi turistaszezonban a Szobig közlekedő vonatok mindegyikét emeletes KISS vagy alacsonypadlós FLIRT motorvonatokkal szolgáljuk ki.”

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a hétvégén egyelőre két hajóval szállítják az utasokat, de ha igény van rá, több hajót is be tudnak vonni. „A tervek szerint a járatok 10 és 14 órakor indulnak. A jegyeket az utazók Szép-kártyával is megvásárolhatják. A koronavírus-járvány miatt a hajókon mindenkinek maszkot kell viselnie, a beszállásnál ellenőrzik a résztvevők testhőmérsékletét, valamint a fertőtlenítésre is nagy hangsúlyt helyeznek.”  Spányik Gábor felidézte, hogy tavaly a dunakanyari körjáratokon több mint 150 ezer ember utazott, akik főként Magyarországról érkeztek, de többen voltak Szlovákiából is.