Navigáció átugrása

Nanotechnológiás védelemmel bővült a Volánbusz eszköztára

2021. május 27.

Felelős szolgáltatóként és munkáltatóként a Volánbusz a járványügyi adatok javulása mellett is fenntartja az emelt szintű járványvédelmi intézkedéseket. A járvány időszakában a társaság folyamatosan fertőtleníti létesítményeit és járműveit, valamint újabb és újabb eljárásokkal bővíti a védekezéshez szükséges eszköztárát. Az új, nanotechnológiás felületkezelési eljárás az autóbuszok felületein folyamatos, 1 éven át tartó védelmet alakít ki, amely a takarítások között is óvja az utasok és a társaság munkavállalóinak egészségét.

 
A járványügyi helyzet javulása miatt enyhülő korlátozásoknak köszönhetően egyre többen veszik igénybe az autóbuszos személyszállítási közszolgáltatást, ezért a Volánbusz továbbra is fokozottan fertőtleníti autóbuszait és létesítményeit. A járvány ideje alatt bevezetett higiéniai eljárások mellett a társaság mostantól hosszan tartó hatású, fotokatalitikus higiéniai felületkezelést is végeztet a legforgalmasabbnak számító budapesti agglomerációban szolgálatot teljesítő 176 darab autóbuszon.
 
A higiéniai bevonat, mely molekuláris szinten épül be a fogadó közegbe, folyamatos, egy éven át tartó védelmet biztosít, amely a takarítások között is óvja az utazóközönség és a munkavállalók egészségét. A fény hatására végbemenő kémiai reakció – fotokatalízis – csökkenti a fertőzésveszélyt. A gyakorlatilag bármely anyagon (fa, fém, textil, üveg, műanyag) alkalmazható bevonatnak köszönhetően hosszú távon is tisztább felületeket, a légtisztító hatás révén pedig kellemesebb, egészségesebb levegőjű környezetet teremt.
 
 
A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta a Volánbusz több mint 246 ezer liter felületfertőtlenítő szert használt fel a különböző tisztítási feladatok elvégzéséhez. Kézfertőtlenítőből, fertőtlenítő hatású folyékony szappanból összesen csaknem 78 ezer litert biztosított, a szájmaszkok különböző típusaiból pedig már 844 ezernél is többet osztott ki munkavállalói számára. Az állomásokon országszerte 700 érintésmentes kézfertőtlenítő-adagoló szolgálja az utasok és a munkavállalók biztonságát.
A közlekedési vállalat az autóbusz-állomások esetében a napi takarítás során is kiemelt figyelmet fordít a fertőtlenítő hatású szerek használatára, a közös használatú felületek napi többszöri takarítására. A szakemberek minden éjjel és napközben is takarítják az autóbuszokat, fertőtlenítik a járműveket vírus és baktérium elleni szerekkel, valamint ózongenerátoros eljárással. A társaság takarítási protokollja szerint az autóbuszok javítása is csak fertőtlenítést követően kezdődhet meg, illetve a javítást követően csak újbóli fertőtlenítést követően állhatnak újra forgalomba a járművek.  
A Volánbusz továbbra is arra kéri az utasokat, tartsák be a közegészségügyi előírásokat. A járványügyi korlátozások enyhítése ellenére a szájat és orrot eltakaró maszk viselése továbbra is kötelező az autóbuszokon és a zárt utasforgalmi helyiségekben.
 
A képen egy védőruhás szakember látható az autóbuszok előtt.
 
A képen egy védőruhás szakember látható a busz belsejének tisztítása közben.
Volánbusz Zrt.