Navigáció átugrása

Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Veszprém megyében

2021. június 11.

Június 11-étől Veszprém megye útjain is megkezdik szolgálatukat a Volánbusz új, MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei. Az öt autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az új, magas komfortfokozatú járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok a helyközi elővárosi vonalakon.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkezik és kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal Veszprém megyében a Pápa-Nagytevel-Ugod, Pápa-Nemesgörzsöny, Pápa-Pápadereske-Dáka-Pápa, Veszprém-Hajmáskér-Várpalota, Veszprém-Várpalota-Székesfehérvár, Veszprém-Hajmáskér-Öskü-Várpalota/Pétfürdő, Veszprém-Berhida-Várpalota, Veszprém-Berhida-Ősi, Veszprém-Balatonfűzfő, Veszprém-Balatonfűzfő-Küngös, Veszprém-Fűzfőgyártelep-Balatonalmádi, Veszprém-Nemesvámos-Veszprémfajsz, Veszprém-Herend-{Szentgál/Csehbánya}, Balatonalmádi-Fűzfőgyártelep autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere elmondta: „A koronavírus az elmúlt hónapokban lefoglalta a gondolatainkat és átalakította a teendőink listáját, de nem szabad elfelejtkeznünk az élet egyéb, nem kevésbé nagy kihívásairól. Például arról, hogy a közösségi közlekedés korszerűsítése, kiterjesztése, összehangolása és népszerűsítése közös – állami és önkormányzati – feladatunk, hiszen közös érdek és érték húzódik meg mögötte. Közös érdekünk, hogy az emberek gyorsan, olcsón és biztonságban utazhassanak, és közös értéket védünk, ha ezt a környezeti ártalmak minél kisebb okozásával tehetik.”

Ilyen nagyságrendű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál – mondta el Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „tavaly 90 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú, helyi járművel kezdődött el a Volánbusz csuklósjármű-állományának fiatalítása, ezek a buszok a budapesti agglomerációban, valamint Győr, Gyula, Székesfehérvár, Szombathely és Zalaegerszeg helyi közlekedésében teljesítenek szolgálatot. A mostani beszerzésnek is köszönhetően 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le a vállalat, aminek eredményeként a csuklósjármű-állomány egyharmada megújul, így a buszok átlagéletkora 15,5-ről várhatóan 9,5 évre csökken. A most érkezett öt autóbusznak köszönhetően a Veszprém megyei helyközi járműállomány csuklós tagjainak 100 százaléka megújul, ezzel az érintett vonalakon éves szinten közel 3,6 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást a Volánbusz.”

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő kiemelte: „A közösségi közlekedés fejlesztése rendkívül fontos, éppen ezért Magyarország Kormánya számára stratégiai célként jelenik meg. Arra törekszünk, hogy több, korszerű járat induljon, és a közösségi közlekedés mindenki számára elérhető legyen. Örülök, hogy a mostani ütemben érkezett csuklós buszok a választókerületemben is közlekednek. A lakóknak és az ide látogatóknak is tökéletes alternatívát jelentenek az autó helyett, hiszen biztonságosak, utas-barátok, kényelmesek, gyorsak és még a környezetet is kímélik. Bízom benne, hogy egyre többen választják a közösségi közlekedést a gépkocsijuk helyett.”

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszok láthatók.

A képen Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere látható, beszéde megtratása közben.

A képen Dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója látható, beszéde megtartása közben.

A képen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára, miniszterhelyettes látható

Volánbusz Zrt.