Navigáció átugrása

Megérkezett a Volánbusz első saját tulajdonú elektromos autóbusza

2021. június 15.

Ünnepélyes keretek között vehette át az első, saját tulajdonú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszát a Volánbusz. A BYD K9 típusú, zöld technológiával hajtott autóbusz Komárom és Komárno közötti helyi közlekedésben teljesít szolgálatot, megkönnyítve az utasok számára a közszolgáltatások, munkahelyek és a turisztikai desztinációk biztonságos elérését a határ két oldalán.

A BYD K9UB típusú, városi, kétajtós, alacsony belépésű, szóló (nem csuklós), elektromos meghajtású autóbusz beszerzéséről szóló szerződést tavaly novemberben írták alá a Volánbusz Zrt., az Eurotrade Kft. és BYD Europe B.V. képviselői.

Az új, környezetkímélő jármű beszerzésének támogatására Komárom és Kormárno önkormányzata, valamint a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A SKHU (Szlovákia-Magyarország) Együttműködési Program keretében a „Kn-Kn Impro Trans - Határon átnyúló közösségi közlekedési szolgáltatások javítása Komárom (SK) és Komárom (HU) között” elnevezésű projektben közösen pályázott. A projektben Komárom Város Önkormányzata vezető partnerként vesz részt a Volánbusz (mint a KNYKK - Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. jogutódja), valamint a Comorra Servis (Szlovákia) szolgáltatókkal közösen.

Az elektromos autóbusz Magyarországon, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. telephelyén készült.  A projektnek köszönhetően Komárom és Komárno településén egyaránt megújulnak az autóbusz-megállók és a végállomások. A buszmegállókba informatív okos-panelek kerülnek, amelyekről az utasok friss és aktuális információkat kaphatnak a járatokról. A lakosok részére a projektet bemutató weboldal, valamint ahhoz kapcsolódó mobil applikáció is készül, amely tovább könnyíti a tájékozódást. A projekt teljes költsége 999 766 euró, mely finanszírozása 85 százalék erejéig az Európai Régiófejlesztési Alapból (849 801 euró) valamint szlovák és magyar állami keretből valósult meg (73 287 euró).

A Volánbusz tulajdonába kerülő járművet a közlekedési társaság üzemelteti a jövőben az északi országhatáron átívelő program részeként, amelynek célja a két Komárom közötti, határon átnyúló közösségi buszközlekedés minőségének, feltételeinek a javítása, fejlesztése. Az új jármű a két város környezetének védelmének érdekében hozzájárul továbbá a korom, a nitrogén-oxid és a szénhidrogén kibocsátás csökkentéséhez, valamint csendesebb üzemmódban közlekedik, melynek köszönhetően nyugodtabbá válik az élők élete.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter az ünnepélyes átadáson kifejtette: „Komárom a fejlesztések tekintetében kiemelkedik a közepes méretű magyar városok sorából. Jogilag két város, de egyként működik, és fejlesztésének is csak integráltan, egymással összehangolva van értelme, hiszen az itt élőknek a határ mindkét oldalán vannak családtagjaik, és átjárnak dolgozni is a Duna egyik partjáról a másikra. De ugyanez igaz Szlovákiára és Magyarországra is: csak úgy tudunk sikeresek lenni, ha felismerjük az együttműködés jelentőségét és az abban rejlő lehetőségeket. Az elmúlt 10 évben számtalan eredményt értünk el e téren. A BYD is sokat tesz ezért, hiszen kínai vállalatként kulcsszerepet szán komáromi gyárának, és modern, környezetkímélő autóbuszokat állít elő, segítve, hogy újra jelentős pozíciót tölthessünk be az európai járműgyártásban. Az elektromos közlekedési eszközök egyre inkább életünk részeivé válnak. A mai alkalom is jól jelképezi a magyar kormány gazdaságpolitikájának és zöldpolitikájának összhangját: a versenyképesség fejlesztésének és a környezetvédelemnek kéz a kézben kell járnia. A magyar autóipar fejlesztése során már az elektromos autóipar fejlesztését helyezzük előtérbe, amely egyrészt az ország versenyképességét növeli, másrészt hozzájárul ahhoz, hogy világszerte csökkenteni tudjuk a közlekedés ökológiai lábnyomát, károsanyag-kibocsátását."

"Ez egy történelmi nap a komáromiak és a komárnoiak számára" - mondta Yongping Chen, a BYD Electric Bus & Truck Hungary ügyvezető igazgatója. "Külön öröm számunkra, hogy Miniszter Úr is csatlakozott ehhez az alkalomhoz. A mai naptól az utasok egy tisztán elektromos BYD eBus fedélzetén utazhatnak át a Dunán - biztonságban, kényelemben és mindenekelőtt a két város tisztább, fenntarthatóbb jövőjének elősegítése érdekében”. Hozzátette: "Az külön öröm számunkra, és a BYD teljes cégcsoportja számára, hogy a Volánbusz új eBus-ját itt, Komáromban, a BYD Hungary modern gyártóüzemében állították össze. Szeretném megemlíteni, hogy ez a projekt, amely fantasztikus példa a nemzetek közötti együttműködésre, jelentősen hozzájárult a BYD sikeréhez is Európa-szerte.”

Dr. Molnár Attila, Komárom Város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: „Komárom polgármestereként kollégáimmal évek óta meggyőződéssel dolgozunk azon, hogy a környezetvédelem fontosságának, természeti értékeink védelmének gondolatát, a zöld szemléletet, a zöld szellemiséget meghonosítsuk a városunkban! Az a tény, hogy a helyi ipari parkban gyártott elektromos busz fog közlekedni a Duna két partja között, nem csupán egy környezetbarát fejlesztés, hanem az új Monostori híddal együtt Észak- és Dél-Komárom összetartozásának egy újabb szép, minden tekintetben XXI. századi szimbóluma is!”

Mgr. Keszegh Béla, Komárno Város polgármestere kiemelte: "Nekünk komáromiaknak kiemelten fontos, hogy a Duna ne szétválassza, hanem összekösse a város északi és déli részét. A szoros együttműködésnek köszönhetően számos fejlesztés zajlik, amely erős szálakkal fűzi össze ezt a természetes régiót. Közlekedhetünk kölcsönzött kerékpáron, átmehetünk az új Duna-hídon, de most már elektromos busszal is erősítjük ezt a vérkeringést. Ez a busz mutatja városunkkal kapcsolatos főbb irányvonalainkat, egy modern, környezet- és családbarát Komáromot építünk, amely a régió meghatározó központja."

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kifejtette: „Hosszú ideje elkötelezetten dolgozunk azért, hogy Komáromban BYD autóbusz közlekedhessen. A pályázati lehetőségnek és a résztvevő partnerek hozzájárulásának köszönhetően ez most megvalósulhatott. A projektnek szimbolikus jelentősége van, hiszen ez a busz – amely Komáromban, hazai munkaerővel, hazai hozzáadott értékkel készült - hazai utakon, de határtalanul fog futni, egy zöld jövőt szimbolizálva, és tovább bővítve a szlovák-magyar kapcsolatok terén az elmúlt 10 év során elért eredményeket. A kormányzati program célja, hogy a 25 ezer fő feletti városokban alternatív meghajtású autóbuszok szállítsák az utasokat. Mindent megteszünk azért, hogy Komárom - Észak-Komárom lakosaival együtt - része lehessen az elektromobilitás megvalósítását szolgáló autóbusz- pályázatnak."

dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta „A MÁV-Volán-csoport célja, hogy fenntartható, biztonságos, tiszta, környezet- és utasbarát közlekedési lehetőséget biztosítson. A cél nem kisebb, mint hogy 2050-re elérjük a kvázi klímasemlegességet, ehhez egységes, környezettudatos és költséghatékony közösségi közlekedésre van szükség, aminek kialakításán folyamatosan dolgozunk. Ehhez szükség van az infrastruktúra és a járműállomány fejlesztésére is. A vállalatcsoport flottájának megújítása már megkezdődött, az új vonatok és közúti járművek beszerzése folyamatos. Ma az első e-buszt köszönthetjük, de terveink szerint hamarosan országszerte egyre több modern, elektromos busz állhat forgalomba.”

Az eseménnyel kapcsolatban dr. Pafféri Zoltán a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy a Volánbusz célja továbbra is az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett a járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése, a közösségi közlekedés vonzóbbá tétele. A közlekedési társaság e cél megvalósítása érdekében indította 2018-ban jármű-fiatalítási programját, melynek keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A vállalat 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig pedig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul. Jövőre nagyobb arányú beszerzés várható az alternatív meghajtású járművekből is, a tervek szerint jövő év végéig a jármű-állomány 4%-a lesz elektromos vagy CNG hajtású autóbusz. Ennek érdekében 100 darab tisztán elektromos autóbusz beszerzésének támogatására nyújtott be pályázatot társaság a Zöld Busz projekt keretében, illetve kiírta az elektromos autóbuszok beszerzésére a közbeszerzési eljárásokat.

A busz töltésére szolgáló berendezés a Volánbusz komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A jármű 100 százalékos töltöttséggel 300 kilométert képes egyhuzamban megtenni, az akkumulátor 3,5 óra alatt tölthető fel. A korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt típus alacsony belépésű kialakítású, ami elsősorban az idősek, a babakocsival vagy kerekesszékkel utazók, valamint a mozgásukban korlátozott utasok számára jelent nagy segítséget. A járműben 36 ülés található, teljes befogadóképessége 76 fő.

Fenntarthatósági stratégiáját követve a MÁV-Volán-csoport konkrét és közvetlen lépéseket tesz az éghajlatra és a környezetre gyakorolt káros hatások minimalizálása érdekében. A pályázatok és a beszerzési eljárások eredményessége esetén a hat érintett megyeszékhely mintegy 570 ezer lakója mellett a budapesti agglomeráció 81 településén élő több mint 2,5 millió lakosnak is magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosíthat a vállalat.

 

A képen az újonnan bemutatott BYD K9 típusú, zöld technológiával hajtott autóbusz látható.

A képen szintén az újonnan bemutatott BYD K9 típusú, zöld technológiával hajtott autóbusz látható.

A képen a sajtótájékoztatón megjelenő személyek láthatók.

A képen dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója látható, beszéde megtartása közben.

A képen Mgr. Keszegh Béla, Komárno Város polgármestere látható, beszéde megtartása közben.A képen Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő látható, beszéde megtartása közben.

A képen Dr. Molnár Attila, Komárom Város polgármestere látható, beszéde megtartása közben.

A képen Krenner László látható, a BYD Közép Kelet Európai Értékesítési Vezetője.

A képen Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter látható, beszéde megtartása közben.

A képen dr. Pafféri Zoltán és Yongping Chen látható.