Navigáció átugrása

Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Pest és Komárom-Esztergom megyékben

2021. június 16.

Június 16-ától Pest és Komárom-Esztergom megye útjain is megkezdik szolgálatukat a Volánbusz új, MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei. A 71 autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az új, magas komfortfokozatú járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok a helyközi elővárosi vonalakon.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkezik és kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal Pest megyében a Budapest-Szentendre-Esztergom; Budapest-Szentendre, Püspökmajori ltp; Budapest-Szentendre-Váci rév, Budapest-Dunakeszi-Vác; Budapest-Fót; Budapest-Dunakeszi-Fót-Budapest; Vác-Gödöllő, Budapest-Érd-Százhalombatta; Budapest-Érd-Sóskút-Pusztazámor; Budapest-Érd-Parkváros-Érd, Bp. (Csepel)-Szigetszentmiklós-Szigethalom-Tököl; Budapest-Üllő-Monor; Budapest-Maglód-Gyömrő-Monor autóbuszvonalakon, Komárom-Esztergom megyében pedig Budapest-Szentendre-Visegrád-Esztergom; Tatabánya-Környe-Majk/Kecskéd-Oroszlány; Tatabánya-Környe-Kömlőd-Kisbér; Esztergom-Tát-Mogyorósbánya; Tatabánya-Tata-Dunaalmás-Esztergom autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsonypadlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes elmondta: a kormány nem csak beszél a környezet védelméről, hanem tesz is érte. Mint mondta, a közlekedés kulcsfontosságú terület ebből a szempontból is, ezért, legyen szó akár egyéni, akár közösségi közlekedésről, támogatja a kormány a környezetkímélő megoldások bevezetését és elterjedését. „Ezek a most átadott buszok is kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a régebbi járművek, ezért nem csak a kényelmes közlekedést, de a tisztább levegőt is biztosítják az embereknek.”

dr. Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár kiemelte: „A mai buszátadás az integráció sikerességének bizonyítéka is egyben. Hiszen az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz ma már rugalmasabban tud igazodni az utazási és megrendelői igényekhez, hatékonyabban bonyolítja le a járműbeszerzéseket, ezáltal egységesebb és egyben magasabb színvonalú szolgáltatást tud nyújtani az utazóknak. A járműmodernizációs program a Volánbusz működőképességének, sikeres jövőképének egyik kulcseleme is egyben, amely elősegíti a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérését, és hozzájárul közösségi közlekedést választók számának növeléséhez, valós alternatívát kínálva az egyéni közösségi közlekedéssel szemben. Egyúttal rámutat arra is, hogy az állami vállalatok igenis képesek megújulni és a piaci igényekhez igazodva az állampolgárok érdekeit szolgálni.”

dr. Völner Pál, Esztergom és térsége országgyűlési képviselője kifejtette: az elmúlt 11 évben a kormány rengeteget tett a vidék fejlesztéséért. "Itt, a választókerületemben is folyamatosan fejlődik az úthálózat, hamarosan elindul az M100-as út kivitelezése is, amellyel Esztergom bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba, a vasutat pedig már korszerűsítettük, környezetkímélővé tettük" - sorolta a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy ezzel szemben 2010 előtt a pangás jellemezte a vidéket, a kormány nem fordított figyelmet a falvakban és kisebb városokban élőkre. Mint mondta, a most forgalomba álló 7 csuklós busz is a vidéki embereket szolgálja a mindennapokban, ráadásul az EURO 6D motornak köszönhetően klímabarát módon.

Pogácsás Tibor országgyűlési képviselő hangsúlyozta: „Pest megye közösségi közlekedésében fontos szerepet tölt be a Volánbusz. A megyében élők jelentős részének életforma az ingázás, a napi utazás az iskolába, a munkahelyre és vissza. Ezért különösen fontos a szolgáltatás színvonala, a járművek állapota. Ma már természetes eljárás, hogy a zsúfolt utakon környezetbarát motorokkal szerelt üzembiztos autóbuszok közlekedjenek. A ma átadott autóbuszok többsége az agglomerációban teljesít majd szolgálatot, így a Monorról-Budapestre közlekedőket is szolgálja. Bízunk abban, hogy a további fejlesztések a Volánbusz teljes flottájának cseréjét biztosítják majd.”

Ilyen nagyságrendű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál – mondta el Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „tavaly 90 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú, helyi járművel kezdődött el a Volánbusz csuklósjármű-állományának fiatalítása, ezek a buszok a budapesti agglomerációban, valamint Győr, Gyula, Székesfehérvár, Szombathely és Zalaegerszeg helyi közlekedésében teljesítenek szolgálatot. A mostani beszerzésnek is köszönhetően 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le a vállalat, aminek eredményeként a csuklósjármű-állomány egyharmada megújul, így a buszok átlagéletkora 15,5-ről várhatóan 9,5 évre csökken. A most érkező 71 autóbusznak köszönhetően a 798 darabos Pest megyei, valamint 200 darabos Komárom-Esztergom megyei helyközi járműállományon belül a csuklós kivitelűek 56 és 29 százaléka újul meg. A két megye érintett autóbuszvonalain éves szinten közel 17 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást a Volánbusz.”

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

 

A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszok láthatók.

A képen Schanda Tamás, az ITM államtitkára, miniszterhelyettes,  és a sajtótájékoztató résztvevői.

A képen Dr. Pafféri Zoltán,és dr. Juhász Roland kézfogása látható.

 

Volánbusz Zrt.