Navigáció átugrása

Továbbra is a Volánbusz szállítja a helyi utasokat Sopronban

2021. június 18.

Sopronban 2030. december 31-ig a Volánbusz marad az autóbuszos közszolgáltató, miután eredményes pályázatot nyújtott be a helyi közforgalmú, menetrend szerinti buszközlekedés 2021. július 1-jétől történő ellátására. A társaság célja, hogy minél több településen nyújtson biztonságos, megbízható és kényelmes személyszállítási szolgáltatást utasainak.

A 2021. június 30-ig érvényben lévő közszolgáltatási szerződés lejárta után is a Volánbusz szállíthatja a helyi utasokat Sopronban. A társaság immár 70 éve látja el az autóbuszos személyszállítási feladatokat az északnyugat-magyarországi városban. A szolgáltatást megrendelő önkormányzat döntése értelmében a 2021. július 1-jétől 2030. december 31-ig tartó időszakra – további 5 év opciós lehetőséggel – a Volánbusz nyerte el a közszolgáltatás biztosításának lehetőségét.

A településhatárokon belüli személyszállítást 38 helyi vonalon 7 csuklós és 19 szóló autóbusz végzi Sopronban. A járműpark Credo BN12 és BN18, valamint Mercedes-Benz Citaro és Conecto típusú buszokból áll, amelyek közül 25 alacsony egy pedig normál padlós kivitelű; a flotta átlagéletkora 13,3 év. A Volánbusz évente csaknem 160 ezer járattal mintegy 13 millió utast szállít a városban, autóbuszai pedig közel 1 millió 200 ezer kilométert tesznek meg.

Az új szerződés keretében a társaság vállalta, hogy legfeljebb 14 év átlagéletkorú, korszerű járműállománnyal és maximum 18 éves, egyedi életkorú buszokkal biztosítja a szolgáltatást a következő közszolgáltatási időszakban. Ennek megfelelőn 2022 végéig 5 darab új, szóló, alacsony padlós, légkondicionált, környezetkímélő, dízelüzemű jármű áll forgalomba a településen, amelyeket 2026 végéig további 5 darab alternatív meghajtású – várhatóan elektromos – autóbusz követ majd. A jegy- és bérletváltási lehetőségeket két helyszínen, valamint további 15 értékesítési ponton biztosítja a társaság, a járműveken pedig az eddigiekhez hasonlóan GPS-alapú elektronikus utastájékoztató rendszer üzemel majd.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta: „Társaságunk 69 település helyi közösségi közlekedési szolgáltatójaként arra törekszik, hogy az önkormányzatokkal kialakított kiváló szakmai kapcsolatnak és sokoldalú együttműködésnek köszönhetően olyan menetrendi kínálatot és szolgáltatásokat alakítson ki, amelyek hozzájárulnak az utasszám növekedéséhez, és így a városokat terhelő forgalom csökkentéséhez. A Volánbusz áll a kihívás elé, és a lehető legtöbb, a lejáró közszolgáltatási szerződések miatt kiírt pályázaton tervezi az indulást. Bízunk benne, hogy elnyerjük a pályázatot kiíró települések bizalmát, és az önkormányzatokkal közösen biztosíthatjuk a színvonalas személyszállítást utasainknak. Társaságunk közel százéves múltja bizonyítja, hogy szakértelmünk, elhivatottságunk, most folyó és jövőbeli fejlesztéseink garanciát jelentenek a színvonalas szolgáltatásra.”

A Volánbusz a helyi, elővárosi és a regionális közlekedésben is a járműállomány fiatalítására törekszik. Országszerte megkezdődött 204 darab új, MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz forgalomba állítása, amelyek közül 20 Győr-Moson-Sopron megyébe érkezik. A Zöld Busz Program keretében a Volánbusz elektromos autóbuszok beszerzésére nyújtott be pályázatot, amelynek sikere esetén a 100 alternatív meghajtású jármű közül 13 a megyeszékhely utasait szállítja majd. Idén a társaság 1665 alacsony padlós és alacsony belépésű, szóló, csuklós, hosszított szóló, normál padlós és turista-autóbusz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást. Ezek sikere esetén várhatóan mintegy 700 új, hagyományos és elektromos meghajtású jármű állhat forgalomba országszerte az év végéig. A jármű-fiatalítási program eredményeként 2022 végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

 

Volánbusz Zrt.