Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Győr-Moson-Sopron megyében

2021. június 21.

Győr-Moson-Sopron megye útjain is megkezdik szolgálatukat a Volánbusz új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei. A húsz autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az új, magas komfortfokozatú járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok a helyközi elővárosi vonalakon.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkezik és kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal Győr-Moson-Sopron megyében a Győr-Vámosszabadi, Győr-Nagybajcs, Győr-Nagyszentjános, Győr-Bábolna, Győr-Mezőörs, Győr-Tápszentmiklós, Győr-Győrasszonyfa, Győr-Nyúl, Győr-Tényő, Győr-Kajárpéc, Győr-Koroncó, Győr-Egyed, Győr-Rábapatona, Győr-Tárnokréti, Győr-Börcs, Győr-Kunsziget, Mecsér, Győr-Bősárkány, Győr-Lébény, Győr-Darnózseli, Győr-Mosonmagyaróvár autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Kara Ákos, országgyűlési képviselő kiemelte: „A mai nap egy fontos ünnepnap Győr, Győr-Moson-Sopron megye, Győr térségének életében hiszen a kormányzattal közös elképzelésünk lépésről-lépésre megvalósul. Korábban azt tűztük ki célul Simon Róbert Balázs képviselő társammal közösen, mindent megteszünk, azért, hogy a járműpark megújulhasson Győrben, illetve Győr-Moson-Sopron megyében. Most már ez a harmadik alkalom, hogy itt állhatunk és beszámolhatunk arról, hogy a kormányzat támogatásával jelentősen tudjuk javítani az utazási feltételeket Győrben, illetve Győr környékén, hiszen tavaly év elején 17 korszerű szólóbuszt, szeptemberben pedig 22 új csuklósbuszt helyeztek forgalomba a városban."

Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő elmondta: „Ha megkérdezünk egy utast, hogy mi a három legfontosabb szempont a közösségi közlekedésben, akkor azt hiszem első helyen mondja, hogy modern, korszerű és kényelmes autóbuszokkal szeretne közlekedni. A másik fontos kérdés, hogy pontosan megérkezzen az autóbusz, a harmadik pedig véleményem szerint az, hogy mindenki számára megfizethető legyen a szolgáltatás. Én azt gondolom, hogy a Volánbusznál, és itt Győr-Moson-Sopron megyében ennek minden paramértere adott."

Ilyen nagyságrendű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál – hívta fel a figyelmet Papp László a Volánbusz humánerőforrás vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „a Volánbusz célja a biztonságos, kényelmes és környezetkímélő utazás biztosítása, az utazási igények magas szintű kiszolgálása, és a szolgáltatási színvonal emelése. Ennek érdekében tavaly 90 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú járművel a Volánbusz megkezdte csuklósjármű-állományának fiatalítását. HorgonyA most érkező húsz autóbusznak köszönhetően a Győr-Moson-Sopron megyei helyközi járműállomány csuklós tagjainak 74 százaléka újul meg, és az érintett autóbuszvonalakon éves szinten megközelítőleg 3 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást.”

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszok láthatók.

Az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszok láthatók a képen.

A képen Kara Ákos, országgyűlési képviselő látható, beszéde megtartása közben.

A képen Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő látható, beszéde megtartása közben.

A képen Papp László a Volánbusz humánerőforrás vezérigazgató-helyettese látható.