Navigáció átugrása

Új, MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Szolnok térségében

2021. június 22.

Szolnok térségében is megkezdik szolgálatukat a Volánbusz új, MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei. A négy autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. A társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utasigények legmagasabb szintű kiszolgálása. Az új, magas komfortfokozatú járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok a helyközi elővárosi vonalakon.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkezik és kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal a Szolnok – Besenyszög, Szolnok - Rákóczifalva, Szolnok – Abony autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.


Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Dr. Kállai Mária, országgyűlési képviselő elmondta: a Szolnok-környéki településeken élők ezer szállal kötődnek a megyeszékhelyhez - ügyintézés, iskolába és munkahelyre járás, egészségügyi ellátás igénybevétele vagy bevásárlás miatt naponta rengetegen teszik meg a lakóhelyük és Szolnok közötti távolságot, éppen ezért fontos, hogy ezt az utat kiváló minőségű, modern járművek segítségével tehetik meg. Nekik rendkívül sokat segíthetnek a kiváló minőségű, modern járművek. A Magyar Falu Programban számos területen igyekszünk a vidéki lét előnyeit felerősíteni, s ahol lehet, eltüntetni az infrastrukturális különbségeket a nagyobb településekkel szemben. Ez a mostani korszerűsítés is ezt a célt szolgálja, köszönet a Volánbusznak azért, hogy partner a vidéki tömegközlekedés fejlesztésében!


Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere szerint az utasok biztonsága, komfortérzete, a közlekedő járművek műszaki állapota kiemelten fontos ma már világszerte, így hazánkban is. Nem véletlen, hogy a magyar kormány 2022-től már csak elektromos járművek forgalomba állítását engedélyezi a 25 ezer főnél népesebb települések helyi közösségi közlekedésében. A város vezetője hozzátette: nagyon fontos az autóbuszok átlagéletkorának folyamatos csökkentése, mert csak így tud a közösségi közlekedés valós alternatívává válni a saját gépjármű használatával szemben.

A Volánbusz számára kiemelt fontosságú a járműállomány fejlesztése – mondta el Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz folyamatosan fejleszti járműparkját és a vasúttal összehangolt menetrendi kínálatát. A most érkező környezetkímélő, kényelmes és korszerű járművek az elővárosi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelésével Jász-Nagykun-Szolnok megye csaknem 390 ezer fős lakosságát segítik a városok elérésében. A szolnoki telephelyen forgalomba álló 4 autóbusznak köszönhetően a megyeszékhely térségében közlekedő helyközi járműállományon belül a csuklós kivitelűek 57 százaléka újul meg, így éves szinten több mint 530.000 utas számára biztosítunk kényelmesebb utazást. További beruházásaink a megyeszékhely helyi közlekedésében is jelentős előrelépést jelentenek majd: elektromos buszok beszerzésére benyújtott pályázatunk sikere esetén hamarosan 10 új elektromos meghajtású jármű fiatalíthatja a helyi állományt. A Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjének elmúlt héten lezárult szolnoki szakasza is megerősítette kedvező tapasztalatainkat az alternatív meghajtású járművekről, és reményeink szerint a közeljövőben Szolnok több mint 70 ezer lakosa élvezheti majd a megújult helyi járműflotta szolgáltatásait.”


A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz látható.

A képen Dr. Kállai Mária, országgyűlési képviselő látható, beszéde megtartása közben.

A képen Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere látható, beszéde megtartása közben.

A képen Dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója látható, beszéde megtartása közben.

Volánbusz Zrt.