Navigáció átugrása

Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Hajdú-Bihar megyében

2021. június 29.

Hajdú-Bihar megyében is megkezdik szolgálatukat a Volánbusz új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei. A tizenhat autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az új, magas komfortfokozatú járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok a helyközi elővárosi vonalakon.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkezik és kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal a Debrecen-Téglás, Debrecen-Szakoly, Debrecen-Újfehértó, Debrecen-Nyíradony, Debrecen-Nyírmártonfalva, Debrecen-Nyíracsád, Debrecen-Nyírbéltek, Debrecen-Létzavértes, Debrecen-Bagamér, Berettyóújfalu-Debrecen, Hajdúszoboszló - Debrecen - Balmazújváros, Nádudvar-Debrecen autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok. 
 
Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.
 
Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő elmondta: „Hosszú évek után érkeznek ismét új csuklós autóbuszok Hajdú-Bihar megyébe. Ez jelentős fejlesztés a járművek által érintett települések lakosai számára, hiszen sokkal komfortosabb körülmények között juthatnak el úti céljukhoz. Az idősek, kisgyermekesek kényelmesebb közlekedése mellett a buszok a foglalkoztatással kapcsolatos lehetőségek szempontjából is előrelépést jelentenek, megteremtve a nem a lakóhelyükön dolgozók számára is a színvonalas utazás lehetőségét.  Az utak túlterheltsége, az egyre nagyobb forgalom mellett egyre több az előnye annak, ha a közösségi közlekedést vesszük igénybe. E jól átgondolt fejlesztéssel – mely reméljük, tovább folytatódik – az utasok, a közlekedők járnak a legjobban.”
 
Tasó László, országgyűlési képviselő hozzátette: „A most folyó közlekedésfejlesztési projektek jelentős részének alapjait a 2014-től kezdődő ciklus fejlesztési programjában fektettük le, és nagy öröm számomra, hogy sorban megvalósulnak. A MÁV és a Volánbusz integrációjának köszönhetően a két szolgáltató erősödik, és megkapják a közlekedésfejlesztéshez szükséges forrásokat. Ez nélkülözhetetlen a mindennapi életünkhöz: a gazdaság, a társadalom fejlődéséhez, az életszínvonal és a biztonság javulásához egyaránt. Nem véletlen az sem, hogy EURO6-os motorral szerelt járművek állnak forgalomba, hiszen a közlekedéspolitikának a környezetvédelem terén jelentkező elvárásokat is teljesítenie kell. A járművek átlagéletkora jelentősen csökkenni fog, és Kelet-Magyarországon is javulhat a közszolgáltatás színvonala. Valódi választási lehetőségekkel, kedvező kínálattal, korszerű járművekkel tudjuk az embereket a közösségi közlekedés használatára ösztönözni, amely az élhető környezethez, közösségünk fejlesztéséhez elengedhetetlen. Örülünk ezeknek a korszerű autóbuszoknak és a vidékfejlesztés folyamatos előrehaladásának egyaránt, hiszen ezeknek köszönhetően egyre könnyebb az életünk.”
 
Dr. Vitányi István, országgyűlési képviselő kiemelte: „Megyénk 16 új autóbusszal gazdagodott, közülük kettő Berettyóújfalut is érintő viszonylatokon áll forgalomba. Az új autópályán 40 perces menetidővel közlekednek a járatok, jelentős minőségi javulást képviselve az elmúlt évekhez, évtizedekhez képest. A közlekedési infrastruktúra fejlesztése után tehát most új eszközöket is kaptunk. A javuló úthálózat mellett - a Püspökladány-Ártány közötti vonalszakasz villamosításának köszönhetően - a vasúti közlekedés is nagyot lép előre, így térségünk egyre több területen zárkózhat fel. A Volánbusz 6,5 millió embert szállít évente az új járművekkel, amelyek jelentős fejlődést jelentenek a vidék életében. Kérem az utasokat, hogy becsüljék meg őket, vigyázzanak rájuk, hiszen egy ilyen autóbusz több mint 100 millió forintba kerül, és mi egyre többet szeretnénk látni belőlük Hajdú-Bihar megye útjain a jövőben is.” 
 
Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke hangsúlyozta: „A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a foglalkoztatáspolitika és a közlekedéspolitika terén, valamint a vidéki életmód fejlesztésében egyaránt perspektívát kíván nyújtani a megye lakói számára. Az új autóbuszok mindhárom területen az állampolgárokat szolgálják a mindennapokban. A korszerű járművekhez jó utak is kellenek: különböző forrásokból jelentős útfejlesztések valósulnak meg, amelyek a jövőben is folytatódni fognak. A korszerű úthálózat és járműállomány, azaz a jó közlekedési lehetőségek pedig együttesen megteremtik a települések és a megyeszékhely közötti kapcsolatot, és a munkahelyek megtartásában, oktatási és egyéb intézmények megközelítésében is a lakosságot szolgálják. A megyei önkormányzat lehetőségei függvényében minden olyan fejlesztést támogat a jövőben is, amelynek köszönhetően javulhatnak a közlekedés feltételei.”
 
A Volánbusz számára kiemelt fontosságú a járműállomány fejlesztése – mondta el dr. Bói Loránd, a társaság általános vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz folyamatosan fejleszti járműparkját és a vasúttal összehangolt menetrendi kínálatát. A most érkező környezetkímélő, kényelmes és korszerű járművek az elővárosi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelésével Hajdú-Bihar megye csaknem 537 ezer fős lakosságát segítik a városok elérésében. A debreceni, berettyóújfalui és hajdúszoboszlói telephelyen állomásozó 16 autóbusznak köszönhetően a megyeszékhely térségében közlekedő helyközi járműállományon belül a csuklós kivitelűek 37 százaléka újul meg. A megye helyközi közlekedését a társaság folyamatosan fejleszti, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező 16 darab járművel együtt összesen már 27 darab új autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben.”
 
A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.
 
A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszok láthatók.
A képen Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő látható.
A képen Tasó László, országgyűlési képviselő látható, beszéde megtartása közben.
A képen Dr. Vitányi István, országgyűlési képviselő látható, beszéde megtartása közben.
A képen Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke látható.
A képen dr. Bói Loránd, a Volánbusz Zrt. általános vezérigazgató-helyettese látható.
A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz látható.
 
Volánbusz Zrt.