Navigáció átugrása

Új, MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Heves megyében

2021. július 2.

Heves megyében is megkezdik szolgálatukat a Volánbusz új, MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei. A hat autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az új, magas komfortfokozatú járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok a helyközi elővárosi vonalakon.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkezik és kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal az Eger-Felsőtárkány és Eger-Andornaktálya-Maklár autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő elmondta: „Egy több évtizedes álom vált valóra azzal, hogy összekötöttük Egert az autópályával, biztonságosabbá, rövidebbé és komfortosabbá téve ezáltal az Eger-Budapest útvonalat. Új, közös célunk az Egert elkerülő út megépítése, amely jelentős mértékben tudja majd tehermentesíteni városunkat az átmenő forgalomtól. Jó hír, hogy már elindult a forgalmi vizsgálat és elkezdődhet a tanulmányterv részletes kidolgozása. Az utak állapota és minősége mellett azonban az is fontos, hogy mivel, milyen körülmények között utazunk. Az utazás minősége meghatározza a mindennapjainkat, jelentős mértékben befolyásolva komfortérzetünket. Számít ez mindennap, amikor munkába megyünk és hétvégén, amikor kirándulunk. Eger és térsége e tekintetben ma előrelép egyet. Kormányzati támogatással új, modern, komfortos buszok állnak forgalomba és külön örülök, hogy a buszok beszerzésénél figyeltek a mozgáskorlátozottakra és a környezetbarát működésre.„

A Volánbusz számára kiemelt fontosságú a járműállomány fejlesztése – mondta el Fejes Miklós, a társaság forgalmi régióigazgatója. Hozzátette: „Az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz folyamatosan fejleszti járműparkját és a vasúttal összehangolt menetrendi kínálatát. A most érkező környezetkímélő, kényelmes és korszerű járművek az elővárosi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelésével Heves megye mintegy 300 ezer fős lakosságát segítik a városok elérésében. Az egri telephelyen forgalomba álló 6 autóbusznak köszönhetően a megyeszékhely térségében közlekedő helyközi járműállományon belül a csuklós kivitelűek 100 százaléka újul meg, így éves szinten több mint 1,1 millió utas számára biztosítunk kényelmesebb utazást. A megye helyközi közlekedését a társaság folyamatosan fejleszti, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező 6 darab járművel együtt összesen már 30 új autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben.”

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat.

Folyamatosan zajlik a menetrend utazási igényeknek megfelelő, vasúti szolgáltatásokkal összehangolt fejlesztése Heves megye térségében is. A nyári menetrend életbe lépésével június 16-tól új autóbusz-járatok indultak Egerből a Balatonra: pénteki, szombati és vasárnapi napokon Siófokon át Fonyódig közlekednek a magas komfortfokozatú expresszjáratok, gyors, kényelmes, közvetlen eljutást biztosítva a tó déli partjára. A Bükk-hegység és a főváros autóbuszos kapcsolatának javítása céljából szabad- és munkaszüneti napokon az Eger és Miskolc között a Bükk-hegységen át közlekedő, idegenforgalmi igényeket kiszolgáló járatok meghosszabbított útvonalon, Budapest – Eger – Bükkszentkereszt – Lillafüred – Miskolc viszonylaton közlekednek, így a fővárosból közvetlenül elérhetővé vált a Bükk-fennsík déli oldala. Szintén új szolgáltatásként Budapest és a Mátra között egyes járatokon tesztjelleggel járatonként három kerékpár is szállítható.

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

 

A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 csuklós busz látható.

A képen Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő látható, beszéde megtartása közben.

A képen Fejes Miklós, a Volánbusz Zrt. forgalmi régióigazgatója látható, beszéde megtartása közben.

 

Volánbusz Zrt.